Άγρια «καρφιά» Ρώσου πρέσβη στην κυβέρνηση

Ο έμπειρος διπλωμάτης διαπίστωσε την καταστροφή των διμερών σχέσεων με ευθύνη της ελληνικής πλευράς

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ρώσος πρέσβης στην Ελλάδα, Αντρέι Μασλόφ, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου ότι «δεν έχω αμφιβολία πως στο μέλλον οι σχέσεις των δύο χωρών θα αποκατασταθούν, είμαι βέβαιος ότι θα αποκατασταθούν». Οκτώ μήνες μετά, ο έμπειρος διπλωμάτης έκανε λόγο για «ολοσχερή καταστροφή των διμερών σχέσεων με ευθύνη της ελληνικής πλευράς» σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη ρωσική «Izvestia», που δημοσιεύθηκε χθες τα ξημερώματα.

«Οι διμερείς δεσμοί μεταξύ Μόσχας – Αθήνας έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά με ευθύνη της ελληνικής πλευράς. Ακόμη και η πολιτιστική συνεργασία έχει παγώσει» δήλωσε ο Μασλόφ. Περιέγραψε, μάλιστα, μια αποκαρδιωτική εικόνα στην έλευση Ρώσων τουριστών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Ρώσος πρέσβης, οι τουρίστες από τη χώρα του στην Ελλάδα υπολογίζονται το 2022 σε μόλις 15.000. Σημειώνει, συγκριτικά, ότι το 2019 είχαν ξεπεράσει τους 700.000-800.000, ενώ το 2013 ήταν πάνω από 1.300.000. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει ακόμη κανένας διάλογος για την αποκατάσταση της αεροπορικής επικοινωνίας με την Ελλάδα.

Σχετικά με την οικονομία έφερε για παράδειγμα τη βιομηχανία γούνας της Ελλάδας, την οποία χαρακτηρίζει «ερειπωμένη», αφού, λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία, έχει χαθεί περίπου το 90% των πελατών της.

Ο 67χρονος διπλωμάτης θεωρεί ότι τα επίπεδα ασφαλείας για τους Ρώσους στη χώρα μας έχουν βελτιωθεί, όμως επισημαίνει ότι «πρέπει ακόμα να είναι προσεκτικοί οι πολίτες μας που βρίσκονται στην Ελλάδα».

Ωστόσο, επεφύλασσε ένα ακόμα «καρφί» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτή τη φορά σχετικά με το φυσικό αέριο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν πράγματι η Ελλάδα μείωσε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου περισσότερο από 50% φέτος, ο κ. Μασλόφ δίνει μια σκληρή απάντηση: «Σύμφωνα με στατιστικές των ρωσικών τελωνείων και με βάση τις εκτιμήσεις μας, το οκτάμηνο του τρέχοντος έτους ο φυσικός όγκος των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα όντως μειώθηκε, όμως όχι κατά 50%, αλλά μόνο κατά 10%. Σε όρους αξίας, όμως, το κόστος των προμηθειών φυσικού αερίου της Ελλάδας σχεδόν τετραπλασιάστηκε, από 540.000.000 δολάρια σε 2 δισ.»!

Για το θέμα του πλαφόν στη ρωσική ενέργεια ο κ. Μασλόφ τόνισε: «Η θέση της Ρωσίας σε αυτό το θέμα είναι γνωστή. Διατυπώθηκε από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μπορούμε μόνο να προσθέσουμε ότι οι έγκριτοι Ελληνες επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον ενεργειακό τομέα έχουν μάθει τη θέση μας. Επομένως, η καθιέρωση ανώτατης τιμής στους ρωσικούς μεταφορείς ενέργειας θα σημαίνει αυτομάτως τον τερματισμό των προμηθειών».

Για το πόσο επηρεάζουν την ελληνική οικονομία οι ρωσικές κυρώσεις δήλωσε: «Δεν έχουν γίνει ακόμη γενικές εκτιμήσεις για τις ζημιές από τις αντι-ρωσικές κυρώσεις. Λειτουργούν, όμως, σαν μπούμερανγκ για την ελληνική οικονομία, κάτι που αναγνωρίζεται ακόμη και από τις τοπικές Αρχές. Ερμηνεύεται, ωστόσο, ως αντάλλαγμα για το δικαίωμα της χώρας να είναι στη λεγόμενη “σωστή πλευρά της Ιστορίας”».

Το μόνο που δείχνει ένα σημάδι ζωής στις ελληνορωσικές σχέσεις είναι, κατά τον κ. Μασλόφ, το κομμάτι της εμπορικής δραστηριότητας: «Σήμερα, πρακτικά, δεν υπάρχουν διμερείς δεσμοί μεταξύ των χωρών μας, γιατί καταστρέφονται ολοσχερώς από την ελληνική πλευρά. Ακόμη και η ρωσοελληνική πολιτιστική συνεργασία έχει σταματήσει. Κάτι γίνεται μόνο στον οικονομικό τομέα. Ορισμένες ελληνικές εταιρίες συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Κάποιες ρωσικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αλλά τίποτα περισσότερο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα