Μπίζνες Πάτση υπό το βλέμμα της Ντόρας στην αυλή του Ερντογάν

Η Μπακογιάννη, η οποία τώρα κάνει ότι δεν τον ξέρει, ήταν η μόνη πολιτικός από την Ελλάδα που πήγε στην Πόλη το 2015 για το άνοιγμα εταιρίας του βουλευτή μαζί με Τούρκο

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στις 2 Μαρτίου 2015, πέντε εβδομάδες μετά την επανεκλογή της στη Βουλή, η Ντόρα Μπακογιάννη βρέθηκε στην Τουρκία. Τότε δεν ήταν ούτε υπουργός Εξωτερικών, όπως παλαιότερα, ούτε καν βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, αφού η Ν.Δ. είχε χάσει τις εκλογές. Η Ντόρα Μπακογιάννη, όμως, μαζί με τον σύζυγό της Ισίδωρο Κούβελο ταξίδεψαν μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Για ποιον λόγο; Για να δώσει η βουλευτής το «παρών», χαμογελαστή, δίπλα στον Ανδρέα Πάτση! Και να «ευλογήσει» την καινούργια του μπίζνα.

Ο κήπος του Σαμπαντζί, του σπουδαιότερου ιδιωτικού μουσείου της Κωνσταντινούπολης, είχε στολιστεί για χάρη του Ελληνα δικηγόρου. Το χαρμόσυνο κλίμα υπήρχε για την ίδρυση της ελληνοτουρκικής δικηγορικής φίρμας που θα ανήκε στον Ανδρέα Πάτση και τον Τούρκο δικηγόρο Οκάν Χεμσινλίογλου.

To ελληνοτουρκικό γραφείο ονομάστηκε «Bosphorus Legal and Business Advisory, International Law Firm». Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ακόμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο τότε πρέσβης στην Αγκυρα Κυριάκος Λουκάκης, όπως και ο επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης, ο πρόεδρος της τουρκικής Ενωσης Κεφαλαιαγορών Ιλχαμί Κοτς, στελέχη τουρκικών τραπεζών αλλά και της Εθνικής Τράπεζας.

Από τα ονόματα που συγκεντρώθηκαν στην εκδήλωση φαίνεται ότι ο Πάτσης και ο Τούρκος δικηγόρος μόνο αδιάφοροι δεν ήταν. Έστω κι αν ο Ελληνας νομικός δεν θεωρούνταν ότι είχε κάποιο ιδιαίτερο εκτόπισμα στον χώρο του. Πολύ περισσότερο όταν σήμερα ισχυρίζεται πως αγνοούσε πλήρως, ότι δεν είχε ξανακούσει για νόμους δεκαετιών που τον αφορούσαν προσωπικά, με συνέπεια να «ξηλωθεί» από το κόμμα του.

Άλλο πολιτικό πρόσωπο από την Ελλάδα δεν παρέστη στην εκδήλωση. Το ερώτημα προκύπτει εύλογα: Γιατί η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν εκεί, καθήμενη δίπλα στον Πάτση, για μια απλή επιχειρηματική πρωτοβουλία δύο δικηγόρων;

Ποιος, άλλωστε, ήταν ο Πάτσης τότε για να πηγαίνει κοτζάμ Μπακογιάννη μέχρι την Κωνσταντινούπολη προκειμένου να σταθεί παραστάτης στην προσωπική μπίζνα του; Ενας απλός δικηγόρος ήταν, που διακαώς ψαχνόταν να κάνει την τύχη του και που μπήκε στο ποδόσφαιρο για να γίνει γνωστός. Κι έφυγε κυνηγημένος, επειδή σε λίγους μήνες διέλυσε την ιστορική Νίκη Βόλου χρεοκοπώντας την, με παίκτες να τον καταγγέλλουν για πρακτικές υποκόσμου και απειλές κατά της ζωής τους. Πολύ γνωστά πράγματα πριν από το 2015 σε όλο το πανελλήνιο…

Με την παρουσία της και τις ενθουσιώδεις δηλώσεις της στην εκδήλωση, όπως θα δούμε στη συνέχεια, η Ντόρα αποδεδειγμένα προμόταρε -και ήταν η μόνη πολιτικός που το έκανε- την επιχειρηματική κίνηση του Πάτση το 2015.

Ηταν δίπλα στον δικηγόρο σε ένα προσωπικό επιχειρηματικό άνοιγμα στην Τουρκία, που δεν είχε καμιά σημασία για τα εθνικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα της χώρας. Και πώς θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να στηρίζεται στις επενδυτικές συμβουλές του Πάτση για το εμπορικό ισοζύγιό της με την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα;

Δεν υπήρχε, λοιπόν, κανένας τυπικός λόγος που υποχρέωνε την Ντόρα Μπακογιάννη, ως βουλευτή της Ν.Δ., να είναι εκεί. Οπως δεν ήταν και κανένας άλλος πολιτικός ελληνικού κόμματος, σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, αλλά και τις φωτογραφίες του Τύπου.

Στη Νέα Δημοκρατία όλοι ισχυρίζονται ότι τώρα τον έμαθαν τον Πάτση. Οτι δεν τον ήξεραν καλά μέχρι πριν από μία εβδομάδα. Οτι τους κορόιδεψε. Υπονοώντας ότι πάλι είναι θύμα ο -κατά τα άλλα πολυμήχανος ηγέτης- Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλοι, όμως, ήξεραν πολύ πριν από το 2015 ότι ήταν «κοράκι» για τα δάνεια ο Πάτσης. Ολοι γνώριζαν πολύ πριν γίνει βουλευτής για τις καταγγελίες παικτών στη Νίκη Βόλου και τις απειλές κατά της ζωής τους με μαφιόζικες μεθόδους. Μέχρι και δηλώσεις γίνονταν ότι ο Αρειος Πάγος ερευνά τον Πάτση για τις εισπρακτικές του.

Μάλλον δεν ήταν μια παρορμητική κίνηση όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε, το 2019, να χαρίσει τη σίγουρη μονοεδρική των Γρεβενών σε έναν μη πολιτικό, σε έναν ουρανοκατέβατο στη Ν.Δ., σε έναν τύπο που είχε ήδη προκαλέσει την κοινή γνώμη με τη δράση του επί μια δεκαετία.

Ήταν ολοφάνερο πολύ πριν από το 2019 ότι ο Πάτσης αναζητούσε πρόσβαση στην πολιτική για να τη χρησιμοποιήσει ως όχημα. Προκειμένου να αποκτήσει διαύλους με το δημόσιο χρήμα για νέες μπίζνες, πέρα από ενοχλητικούς ελέγχους. Απαξιώνοντας τα «πόθεν έσχες», τις νομικές δεσμεύσεις του Κοινοβουλίου, την ηθική. Όσοι τον στήριξαν τόσα χρόνια δεν μπορούν να λένε ότι δεν γνώριζαν. Ο Πάτσης δεν μπήκε στην πολιτική ξαφνικά, ούτε είχε άγνωστη δράση. Κάποιοι τον πήραν από το χέρι και τον τοποθέτησαν σε έδρανο της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα