Τα ντοκουμέντα! Βουλευτής της Ν.Δ. σε ΜΚΟ του Πάτση

Ο Τάσος Χατζηβασιλείου, εκλεκτός της Μπακογιάννη, φιγουράρει στο Δ.Σ. της «lyseis.org» που ιδρύθηκε το 2017

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στον χάρτη της Αθήνας η Βασιλίσσης Σοφίας 10 αποτελεί μια μαύρη τρύπα. Ενα τρίγωνο των Βερμούδων που «ρουφάει» κάθε λογής εταιρίες, θυγατρικές, εισπρακτικές, offshore, ΜΚΟ κι ό,τι άλλο σκαρφιζόταν κάθε φορά για να κονομήσει ο «πολυτεχνίτης» Ανδρέας Πάτσης. Εκεί, στο ίδιο γραφείο που είχαν την έδρα όλες οι άλλες δραστηριότητές του, στήθηκε και μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρία, με τον βουλευτή να κρατάει το ταμείο και τον γιο του να προεδρεύει.

Στις δουλειές του Πάτση, όμως, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Πάντα υπάρχουν λαβράκια. Οπως προκύπτει, στη ΜΚΟ του Πάτση που φτιάχτηκε το 2017 ήταν γενικός γραμματέας κι ένας άλλος μετέπειτα βουλευτής της Ν.Δ., ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Οχι τυχαία επιλογή…

Ο Χατζηβασιλείου υπήρξε για χρόνια στενός συνεργάτης της Ντόρας Μπακογιάννη, ήταν υποψήφιος βουλευτής Σερρών το 2012 με τη Δημοκρατική Συμμαχία της Μπακογιάννη κι εξελέγη πρώτη φορά με τη Ν.Δ. το 2019. Υπενθυμίζουμε ότι, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η «δημοκρατία», η Ντόρα Μπακογιάννη είχε βρεθεί για ακατανόητο λόγο και χωρίς κάποια εξήγηση μέχρι σήμερα στο event του Πάτση για το προσωπικό επιχειρηματικό του άνοιγμα τον Μάρτιο του 2015 στην Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, είχε κάνει και δηλώσεις για τη σημασία του εγχειρήματος.

Λίγους μήνες μετά την εν λόγω εκδήλωση ασκήθηκαν πιέσεις στον Μεϊμαράκη να συμπεριλάβει τον Πάτση στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, αλλά ο τότε αρχηγός του κόμματος τον είχε «κόψει». Νέες πιέσεις υπήρξαν και για τις εκλογές του 2019, που έπιασαν τόπο αυτή τη φορά.

Σε προχθεσινή τηλεοπτική εμφάνισή της στον Σκάι, η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις της με τον κ. Χατζηβασιλείου: «Είμαστε, μαζί με τον Μανώλη Κωστίδη (σ.σ.: δημοσιογράφος του Σκάι), καλεσμένοι του Τάσου Χατζηβασιλείου στις Σέρρες σε λίγες μέρες. Θα κάνουμε την παρουσίαση του βιβλίου του. Πολύ ωραία παρέα, θα περάσουμε καλά και θα κάνουμε μια σοβαρή κουβέντα». Ποια ήταν, όμως, η ΜΚΟ του Πάτση; Οποιος αποπειραθεί να την εντοπίσει διαδικτυακά, δεν θα βρει ίχνη για τη «lyseis.org», αφού το σάιτ «έπεσε» (όλως τυχαίως). Παρά ταύτα, καταφέραμε να αλιεύσουμε όλα τα -«εξαφανισμένα» πια- απαραίτητα στοιχεία της ΜΚΟ.

Ως έδρα της ΜΚΟ αναφέρεται στο σάιτ η πασίγνωστη πλέον «λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 10». Ιδρύθηκε το 2017 και το Δ.Σ. της συγκροτούσαν οι Πάρις Πάτσης πρόεδρος, Παναγιώτα Κατσίκα – Δάλλα αντιπρόεδρος, Ανδρέας Παπαδόπουλος διευθυντής, Ανδρέας Πάτσης ταμίας, Αναστάσιος Χατζηβασιλείου γενικός γραμματέας, Γεώργιος Αλέκου αναπληρωματικό μέλος, Αγγελική Πάτσαλη αναπληρωματικό μέλος. Στη ΜΚΟ αναγράφονται ακόμα τα ονόματα έξι συνεργατών και μιας εξαμελούς «επιστημονικής επιτροπής».

Όπως αναφέρεται, «βασικοί στόχοι είναι η ουσιαστική και ρεαλιστική ανάλυση και καταγραφή του εγχώριου και διεθνούς περιβάλλοντος, και η επεξεργασία πρακτικών λύσεων, ως μια “επαναστατική μέθοδος” για να “χτίσουμε” τη νέα Ελλάδα».

Ο Πάτσης, δηλαδή, είχε βάλει πλώρη να… χτίσει τη νέα Ελλάδα με αυτή τη ΜΚΟ: «To lyseis.org είναι ένα ελληνικό ινστιτούτο για την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την έρευνα. Είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας, που στόχο έχει την εκπόνηση μελετών και προτάσεων για τη βελτίωση του παραγωγικού μοντέλου και της αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι στοχεύσεις του… ινστιτούτου, που φτάνουν ακόμα και στο ΝΑΤΟ, στα κονδύλια των Βρυξελλών, αλλά στοχεύουν ευθαρσώς και στο Δημόσιο Ταμείο: «Δραστηριότητες: Για την επίτευξη της αποστολής του το ινστιτούτο συμμετέχει ενεργά σε διεθνείς συνεργασίες και δίκτυα, καθώς και στον διάλογο για το μέλλον της Ελλάδας σε ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς. Αναλαμβάνει και εκτελεί ερευνητικά, εκπαιδευτικά, επιμορφωτικά προγράμματα και μελέτες που επιχορηγούνται από το Δημόσιο ή άλλους δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς ή την Ε.Ε. ή άλλους διεθνείς οργανισμούς ή άλλα κράτη». Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν, δηλαδή. Ή, όλοι οι καλοί χωράνε…

Πολύ πριν από το 2015 και το 2017 η δράση του Πάτση με τις εισπρακτικές και τα όργια στη Νίκη Βόλου ήταν πασίγνωστη στο πανελλήνιο. Το ότι ένας νυν βουλευτής δέχτηκε το 2017 να μπει σε ΜΚΟ του Πάτση και να αποχωρήσει μετά όχι λόγω του Πάτση και των δραστηριοτήτων του, αλλά επειδή η ΜΚΟ «δεν ενεργοποιήθηκε και δεν υπήρχε πρόθεση ενεργοποίησης», δεν βγάζει τη Ν.Δ. ούτε τον κ. Χατζηβασιλείου από τη δύσκολη θέση.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Δεν αρνήθηκε μιλώντας στη «δημοκρατία» ότι ήταν στο ινστιτούτο

Η «δημοκρατία» επικοινώνησε με τον βουλευτή της Ν.Δ. Τάσο Χατζηβασιλείου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ήταν στο Δ.Σ. του ινστιτούτου «lyseis.org», υποστήριξε όμως ότι αποχώρησε λίγους μήνες μετά, γιατί διαπίστωσε ότι ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε.

Ειδικότερα, μας είπε ότι το 2017 ο Πάρις Πάτσης -τον γνώριζε ως έναν νέο επιστήμονα, περίπου της δικής του γενιάς- τον ενημέρωσε πως θέλει να ιδρύσει μια ΜΚΟ και του ζήτησε να συμμετάσχει για να βοηθήσει στην έρευνα για αναπτυξιακά προγράμματα στην περιφέρεια. Δέχτηκε, γιατί ήταν ένας τομέας που τον ενδιέφερε, ωστόσο, όπως μας είπε, «λίγους μήνες μετά διαπίστωσα ότι το ινστιτούτο αυτό δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ, ούτε υπήρχε πρόθεση ενεργοποίησης και γι’ αυτό αποχώρησα».

«Δεν βρεθήκαμε καν ως Δ.Σ. ούτε μία φορά και από τότε, από το 2017, δεν είχα και δεν έχω καμία επικοινωνία με το ινστιτούτο “lyseis.org”» μας είπε ο κ. Χατζηβασιλείου στην ερώτησή μας γιατί ήταν έως τώρα το όνομά του ακόμα στο Δ.Σ. Σημείωσε επίσης ότι ποτέ δεν υπήρξε διευθυντής στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά επιστημονικός συνεργάτης της.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα