Στη Δικαιοσύνη (με καθυστέρηση) ο φάκελος Πάτση!

Ομόφωνα η Επιτροπή «Πόθεν Eσχες» της Βουλής στέλνει την υπόθεση στον εισαγγελέα Εφετών και στον οικονομικό εισαγγελέα

Με χαρακτηριστική καθυστέρηση και μετά το μπαράζ αποκαλύψεων που οδήγησαν στην καρατόμηση του Ανδρέα Πάτση στέλνει η Επιτροπή «Πόθεν Εσχες» της Βουλής την υπόθεση στη Δικαιοσύνη. Η επιτροπή αποφάσισε χθες ομοφώνως, έπειτα από εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Παππαδά και εφόσον διαπιστώθηκε σειρά παραβάσεων, την παραπομπή της υπόθεσης στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, την άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου του βουλευτή, καθώς και την αποστολή όλων των στοιχείων στον γενικό επίτροπο της Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για καταλογισμό και επιστροφή ποσών στο Δημόσιο.

Ταυτοχρόνως, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο έκπτωσής του από το βουλευτικό αξίωμα, ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει σχετική προσφυγή από κάποιον που έχει έννομο συμφέρον (είτε από πολίτη είτε κάποιον από τους 300), καθώς η Βουλή δεν μπορεί να προσφύγει.

Το προεδρείο, πάντως, φαίνεται πως αντιλαμβάνεται, έστω και κατόπιν εορτής, ότι το «πόθεν έσχες» του υπήρξε ελλιπές, με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα να αναφέρει πως καθυστερούσε και έστελνε τα στοιχεία που του ζητούσαν οι ορκωτοί λογιστές «με το τσιγκέλι», προτείνοντας να υπάρξει προθεσμία για την κατάθεση των συμπληρωματικών στοιχείων. «Όλοι καραδοκούν να μη γίνει το φάλτσο με τα “πόθεν έσχες”, είτε από τσαπατσουλιά είτε από απατεωνιά» σχολίασε, ευχόμενος να μην ισχύει το δεύτερο…

Όσο για τον πρόεδρο της Επιτροπής «Πόθεν Εσχες» Θανάση Μπούρα, υποστήριξε πως «όλα θα ελεγχθούν» και πως «ποτέ δεν έκλεισε η υπόθεση», βάλλοντας, επίσης, κατά του Ανδρέα Πάτση, καθώς, όπως ανέφερε, το «πόθεν έσχες» του ήταν ελλιπέστατο και επί ενάμιση χρόνο δεχόταν διαρκείς οχλήσεις από τους ορκωτούς λογιστές προκειμένου να προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Πάντως, απαντώντας στις επικρίσεις για τον ανεπαρκή έλεγχο του «πόθεν έσχες» του αποπεμφθέντα βουλευτή, ο Θανάσης Μπούρας υποστήριξε πως «τον Σεπτέμβριο έκλεισε ο έλεγχος ως προς τα δηλωθέντα».

Την ίδια ώρα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο Παύλος Πολάκης -που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ στη σχετική συνεδρίαση- ζήτησε να ελεγχθεί εκ νέου το «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένα η γνωστή εταιρία της συζύγου του Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Στο ίδιο μήκος κύματος αιτήθηκε να υπάρξει έλεγχος και του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα. Ο Παύλος Πολάκης άφησε αιχμές για την ορκωτή λογίστρια που είχε αναλάβει τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Ανδρέα Πάτση και απουσίαζε χθες από τη συνεδρίαση για λόγους ασθενείας, σχολιάζοντας πως «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας».

«Είναι απορίας άξιο το πώς οι ορκωτοί λογιστές αλλά και η επιτροπή αρχειοθετεί υποθέσεις ενώ δηλώνονται εξωχώριες εταιρίες» ανέφερε ο αψύς Σφακιανός στους δημοσιογράφους, λέγοντας πως δεν δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις στην επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την εισήγηση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαπιστώθηκαν πέντε παραβάσεις, που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή του Ανδρέα Πάτση σε εταιρίες με έδρα το εξωτερικό κατά παράβαση του νόμου, ανακρίβειες στα δηλωθέντα ακίνητα, στα εισοδήματα της νυν συζύγου του υπόχρεου και στο υπόλοιπο των δανειακών υποχρεώσεων του ιδίου, έλλειψη παραστατικού στο υπόλοιπο των δανειακών του υποχρεώσεων, καθώς και αύξηση των εισοδημάτων στο «πόθεν έσχες» 2021 από μερίσματα και τόκους τα οποία προέρχονται από την επιχειρηματική δραστηριότητα του βουλευτή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα