Πάγος από τους ξένους οίκους για την επενδυτική βαθμίδα, λόγω κοριών!

Άλλο ένα πολυδιαφημισμένο σχέδιο της κυβέρνησης καταρρέει με κρότο

Καταρρέει παταγωδώς και το κυβερνητικό αφήγημα που θέλει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023. Μάλιστα δύο μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι απομακρύνεται η αναβάθμιση της χώρας και η πολυπόθητη βαθμίδα που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση δεν θα έρθει το 2023, αλλά μέσα στο 2024.

Με αυτόν τον τρόπο αποκαλύπτεται ένα ακόμα παραμύθι του πρωθυπουργού και κορυφαίων υπουργών, οι οποίοι διαλαλούν εδώ και μήνες ότι η οικονομία έχει μπει σε τροχιά αναβάθμισης. Αναδεικνύεται, δε, η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην οικονομία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που ο στόχος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είχε τεθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, δηλαδή μετά τη λήξη της τετραετίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Morgan Stanley, που εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα πριν από το 2024, παρά τις αντίθετες προβλέψεις της Αθήνας. Ελάχιστα πιο αισιόδοξη είναι η UBS, που σε έκθεσή της πιστεύει ότι η αναβάθμιση της χώρας είναι δύσκολο να συμβεί πριν από το δεύτερο μισό του επόμενου έτους το νωρίτερο, κι αυτό επειδή στο ενδιάμεσο θα έχει μεσολαβήσει η εκλογική διαδικασία των βουλευτικών εκλογών.

Οι οίκοι αξιολόγησης στέλνουν ακόμα ένα μήνυμα στην Αθήνα: οι προσδοκίες για υψηλή ανάπτυξη το 2023, μεγαλύτερη από κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης (όπως διαφημίζουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου), θα πρέπει να αποτελούν παρελθόν. Πρόκειται ίσως για το μεγαλύτερο ψέμα που έχει βγει από τα κυβερνητικά χείλη, με τις αγορές να «αδειάζουν» το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.

Μάλιστα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2023 θα προσγειωθεί στο 1,1% και το 2024 στο 1,9%. Πρόκειται για εκτιμήσεις που είναι πολύ κοντά σε εκείνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που τοποθετούν την ανάπτυξη του ερχόμενου έτους στο 1%, και πολύ μακριά από τις προβλέψεις που έχουν ενσωματωθεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού (2,1%), την ώρα που οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης, όπως της Γερμανίας και της Γαλλίας, απειλούνται με το φάσμα της ύφεσης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα