Ιράν: Τέλος η ομηρία (μετά από 5 μήνες) των δύο ελληνικών πλοίων

Πριν από πέντε -και κάτι- μήνες δύο, υπό ελληνική σημαία, πλοία έπεσαν στα χέρια των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν ενώ έπλεαν σε διεθνή ύδατα! Ηταν τα δεξαμενόπλοια «Delta Poseidon» της εταιρίας Delta Tankers, πλοιοκτησίας Διαμαντή Διαμαντίδη, και «Prudent Warrior», της εταιρίας Polembros του Σπύρου Πολέμη.

Οι Ιρανοί κομάντος έκαναν ρεσάλτο και τα πλοία οδηγήθηκαν και κρατήθηκαν στο ιρανικό λιμάνι Bandar Abbas από τις 27 Μαΐου. Στα σκάφη την ημέρα της κατάληψής τους επέβαιναν 49 ναυτικοί, 10 Ελληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι.

Όπως είχε δηλωθεί επισήμως, η «πειρατεία», όπως χαρακτηρίστηκε από όλα τα δυτικά πρακτορεία, έγινε σε αντίποινα για την ενέργεια της Ελλάδας να δεσμεύσει, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, το δεξαμενόπλοιο «Lana».

Το εν λόγω πλοίο με την ονομασία «Pegas» ανήκε αρχικά σε ρωσικά συμφέροντα. Μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο. Επρόκειτο για μία -όπως ανέφεραν οι «εκ των έσω» πληροφορίες- άστοχη και καθ’ υπερβολήν ενέργεια των ελληνικών λιμενικών Αρχών, οι οποίες, όπως έλεγαν πηγές από τα αρμόδια υπουργεία, θα μπορούσαν να έχουν αφήσει το πλοίο να βγει σε διεθνή ύδατα «κι εκεί ας γινόταν ό,τι ήθελε», ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή μας σε διαμάχη με το Ιράν και μάλιστα σε μια τόσο κρίσιμη για την περιοχή περίοδο.

Αυτό δεν συνέβη, το «Lana» ακινητοποιήθηκε, το φορτίο του μεταγγίστηκε σε πλοίο που ναύλωσαν οι ΗΠΑ, αλλά όταν οι Ιρανοί άρπαξαν τα βαπόρια μας, βρέθηκε στο αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι του Πειραιά… Κι άρχισαν οι γκρίνιες από τις εταιρίες, έγιναν αντικαταστάσεις των πλοίων, ενοχλήθηκαν οι ασφαλιστικές και οι δύο πλευρές άρχισαν εξαντλητικές συνομιλίες, οι οποίες χθες κατέληξαν σε συμφωνία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Ιω. Πλακιωτάκης προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση: «Η σημερινή μέρα είναι πολύ ευχάριστη για τους ναυτικούς μας, αλλά και για την Ελλάδα γενικότερα, αφού έλαβε τέλος μια δυσάρεστη και ιδιαιτέρως σύνθετη υπόθεση, μετά από συστηματικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης. Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στη σημερινή ευτυχή κατάληξη. Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε επίπονες προσπάθειες για να φτάσουμε σε αίσιο τέλος.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους ναυτικούς των πλοίων για την υπομονή και την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν όλες τις δύσκολες ημέρες που πέρασαν, αλλά και τις πλοιοκτήτριες εταιρίες των δύο πλοίων για τη συνεργασία μας. Το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα βρίσκονται και πάντα θα βρίσκονται στο πλευρό των ναυτικών μας, για κάθε πρόβλημα που μπορεί να τους προκύψει σε κάθε γωνιά της οικουμένης.

Η σημερινή θετική εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη επιβεβαίωση της προσήλωσής μας στον σκοπό αυτό και της διαρκούς μας προσπάθειας να εξυπηρετούμε και να προστατεύουμε τα συμφέροντα της ελληνικής ναυτιλίας και των ναυτικών μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τέλος καλό, όλα καλά, αλλά προσοχή, ο υπερβάλλων ζήλος πολλές φορές βλάπτει…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα