Αιμίλιος Περδικάρης: Ο ανεπαρκής πρόεδρος που ευτελίζει το ΑΠΕ!

Το Πρακτορείο δεν είναι προικώο του Μητσοτάκη για να κάνει την προπαγάνδα του με fake news, καθώς λειτουργεί με το υστέρημα του ελληνικού λαού

Ο θεσμικός ρόλος του προέδρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει πάψει εδώ κι αρκετές δεκαετίες να είναι ατόφια δημοσιογραφικός – μετατράπηκε σε διαχειριστικό και «πολιτικό». Κάθε κυβέρνηση θεωρεί ότι το ΑΠΕ τής ανήκει. Αν, όμως, ο επικεφαλής του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της χώρας πάψει να σέβεται τους δημοσιογραφικούς κανόνες, τότε το ΑΠΕ χάνει κάθε σοβαρότητα. Εξευτελίζεται.

Στις μανούβρες που κάνουν μεταξύ τους κυβέρνηση – ΑΠΕ, τα όρια τα θέτει πάντα ο πρόεδρος του πρακτορείου. Αυτός καθορίζει ποιο θα είναι, τελικά, το είδος της δημοσιογραφίας που παράγει το ΑΠΕ. Επί Περδικάρη, το ειδησεογραφικό αποτύπωμα του ΑΠΕ κατάντησε «συνεργατικό». Επί ημερών του, η κυβέρνηση γίνεται media producer, δηλαδή παραγωγός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος του επικοινωνιακού προϊόντος της.

Το ΑΠΕ είναι το εθνικό πρακτορείο της Ελλάδας από το 1895. Με νόμο του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τις εκλογές υπάγεται απευθείας και προσωπικά στον πρωθυπουργό. Αυτά ακριβώς τα απόνερα της πρωθυπουργικής εξουσιομανίας είναι που απειλούν να μετατραπούν σε τσουνάμι. Ο Αιμίλιος Περδικάρης έχει αρκετή εμπειρία ως εργαζόμενος δημοσιογράφος, με αξιόλογη διαδρομή σε σημαντικά ΜΜΕ, αλλά είναι φανερό πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον θεσμικό ρόλο του. Τα προβλήματα που δημιουργεί ως πρόεδρος είναι περισσότερα απ’ αυτά που λύνει. Βρίσκεται εδώ και πάνω από ενάμιση χρόνο στο προσκήνιο της επικαιρότητας, αλλά για όλους τους λάθος λόγους. Υπό την ηγεσία του, το ΑΠΕ απομακρύνεται σταθερά από την αποστολή του. Θα μπορούσε κάποιος να μιλήσει ακόμα και για «δημοσιογραφική εκτροπή».

Μόλις χθες η «δημοκρατία» είχε πρωτοσέλιδο χτύπημα ότι ο Περδικάρης εργάζεται παράλληλα στο φιλοκυβερνητικό έντυπο «Manifesto», υπογράφοντας με το ψευδώνυμο «Μάρκος Παλαιολόγος». Μέχρι το βράδυ που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΑΠΕ.

Θα μπορούσε ο Περδικάρης να το διαψεύσει. Αν ισχύει, θα όφειλε να το επιβεβαιώσει. Κάτι που θα σήμαινε ότι αυτομάτως εκπίπτει του αξιώματός του, αφού η σχέση του με το ΑΠΕ είναι διά νόμου αποκλειστικής συνεργασίας, απαγορεύοντας οτιδήποτε άλλο. Θα μπορούσε, τέλος, να βγει αυτοπροσώπως ο… Μάρκος Παλαιολόγος και να βάλει αυτός τα πράγματα στη θέση τους.

Τίποτα απ’ αυτά δεν συνέβη. Οποιοσδήποτε άλλος έχει περάσει από το ΑΠΕ ως πρόεδρος θα έσπευδε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση, αναλογιζόμενος τι εκπροσωπεί και ποια είναι η θεσμική βαρύτητα της θέσης του. Ενας πρόεδρος του ΑΠΕ, που μάλιστα λογοδοτεί εκ του νόμου στον ίδιο τον πρωθυπουργό, δεν λογίζεται πλέον ως απλός δημοσιογράφος. Οπως και να έχει, το θέμα δεν είναι ηθικό. Αν ο πρόεδρος του ΑΠΕ «σπάει» την αποκλειστική συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο, υπάρχει παρανομία.

Η σιωπή για ένα τέτοιο δημοσίευμα μπορεί να εκληφθεί ποικιλοτρόπως. Και στο «Documento», που τον ρώτησε, είπε «δεν απαντώ». Ωστόσο, η μη τοποθέτηση είναι μια ακόμα ένδειξη αδυναμίας. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που το ΑΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο λόγω Περδικάρη.

Στις 29 Ιανουαρίου 2021, ο Περδικάρης ορίστηκε -άγνωστο με ποια κριτήρια- «προσωρινός πρόεδρος του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας Θοδωρή Λιβανίου».

Στον σχετικό διαγωνισμό υπερίσχυσε, βάσει προσόντων για τη θέση, η Κωνσταντίνα Βασιλειάδου. Ο Αιμίλιος Περδικάρης ήταν δεύτερος. Ανεδείχθη πρόεδρος, όμως, χάρη στην «υποκειμενική» διαδικασία της συνέντευξης που ακολούθησε.

Πριν από λίγες μέρες δέχθηκε σκληρή επίθεση από τρεις συντάκτες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων για τις πρακτικές που έχουν επιβληθεί επί των ημερών του, κάνοντας λόγο για ένα ασφυκτικό καθεστώς «αυτολογοκρισίας».

Είχε προηγηθεί η επιστολή-καταπέλτης της ΕΣΗΕΑ, που κατηγόρησε τον Περδικάρη για ασέβεια στις αρχές της πολυφωνίας και για πλήγμα στο κύρος του ΑΠΕ με την παράλειψη της θέσης του «Documento» στο θέμα των υποκλοπών.

Το τραγελαφικό είναι ότι ο Περδικάρης «ανέβασε» στο ΑΠΕ μόνο τη δική του απάντηση στην Ενωση Συντακτών, αλλά χωρίς να δημοσιεύσει και την επιστολή της
ΕΣΗΕΑ. Σαν να επρόκειτο για προσωπικό του ιστολόγιο… Στα μέσα του καλοκαιριού γράφτηκε ακόμα μια σελίδα ντροπής για το πρακτορείο: Το ΑΠΕ διέσπειρε fake news για το δήθεν βούλευμα σε βάρος Παπαγγελόπουλου και Τουλουπάκη για τη «σκευωρία» Novartis. H πραγματική είδηση ήταν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που «σέρβιρε» το ΑΠΕ του Περδικάρη.

Πρόσφατα δέχθηκε βολές και από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Αιμίλιος Περδικάρης μπορεί να ακολουθήσει μια λαμπρή καριέρα στις οικοδομικές εργασίες και στο μπάζωμα. Η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη έχει θαφτεί από την πρώτη σελίδα του ΑΠΕ». Παρόμοιες επιθέσεις για απόκρυψη ειδήσεων ή για μονοδιάστατη κάλυψή τους προς όφελος του Μαξίμου έχουν υπάρξει ξανά.

Δεν είναι τυχαία στην 108η θέση της ελευθερίας του Τύπου η χώρα μας. Το ΑΠΕ «δικαιολογεί» την κατάταξη. Εν τέλει, ο πρόεδρός του οφείλει να επιλέξει αν θα υπηρετεί το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ή τον πρωθυπουργό. Το ΑΠΕ πληρώνεται απ’ όλους τους φορολογουμένους. Δεν είναι κυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων, ούτε προικώο του Μητσοτάκη.

Η δουλειά κάθε προέδρου του ΑΠΕ δεν είναι να κάνει «σέρβις» στο Μαξίμου. Αν ο Περδικάρης ή όποιος κάθεται στην καρέκλα του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της θέσης, ας πάει στο «Manifesto» να γράφει ύμνους για τον Μητσοτάκη. Παρέα με τον συνάδελφο Μάρκο Παλαιολόγο…

Βασίλης Γαλούπης

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα