Αυτή είναι η περιουσία της Εύας Καϊλή που δεσμεύτηκε!

Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος και οι Βέλγοι περνούν από κόσκινο τα ακίνητα και τις καταθέσεις που έχουν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οικογένειά της

«Πάγωσε» από χθες η περιουσία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή και της οικογένειάς της, μετά τη σύλληψή της για το σκάνδαλο δωροδοκιών από το Κατάρ.

Τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των μελών της οικογένειάς της και του Ιταλού συζύγου της διέταξε ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Με αφορμή τη σύλληψη της ευρωβουλευτού στο Βέλγιο, ο κ. Βουρλιώτης έλαβε αυτή την απόφαση προκειμένου να μην μπορούν να αλλάξουν χέρια περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να προέρχονται από μη νόμιμες δραστηριότητες και να βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η δέσμευση, η οποία κοινοποιήθηκε στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα και στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, όπως τα κτηματολογικά γραφεία, αφορά την κινητή και ακίνητη περιουσία της Εύας Καϊλή, του ιταλικής καταγωγής συζύγου, των γονιών και της αδερφής της.

Από χθες έχουν δεσμευτεί ακίνητα, τραπεζικοί λογαριασμοί, εταιρίες και ό,τι άλλο πολύτιμο αντικείμενο διαθέτουν. Στόχος είναι να μην είναι δυνατή η εκταμίευση χρηματικών ποσών ή η πώληση περιουσιακών στοιχείων, καθώς θα μπορούσαν να δυσχεράνουν την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τις βελγικές αρχές.

Εκτός από την προσωπική τους περιουσία, ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε το «πάγωμα» και των τραπεζικών λογαριασμών μίας real estate εταιρίας με έδρα την οδό Σκουφά στο Κολωνάκι, η οποία είχε ιδρυθεί πρόσφατα από την ευρωβουλευτή και τον σύζυγό της.

Επίσης, διατάχτηκε η αναστολή κάθε μεταβίβασης και αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων που τυχόν ανήκουν στην Εύα Καϊλή.

Την ίδια ώρα στελέχη της Αρχής κάνουν φύλλο και φτερό τη νεοσύστατη εταιρία real estate στο Κολωνάκι, που έχει αντικείμενο την εμπορία και εκμετάλλευση ακινήτων. Τα στελέχη της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος έχουν αρχίσει έρευνες γύρω από τη δραστηριότητα της εταιρίας, καθώς και την πηγή προέλευσης τυχόν χρηματικών ποσών που έχουν ήδη διατεθεί για αγοραπωλησίες ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έξι ακίνητα, τρία αυτοκίνητα και τραπεζικοί λογαριασμοί εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ελληνικές και ξένες τράπεζες φαίνεται να είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχειών της Εύας Καϊλή, που δεσμεύονται από τις διωκτικές Αρχές στο πλαίσιο των ερευνών για το Κατάρ-gate. Στο τελευταίο «πόθεν έσχες» της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Εύα Καϊλή διέθετε μέχρι και πριν από έναν χρόνο πέντε ακίνητα στην Ελλάδα και ένα διαμέρισμα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι καταθέσεις της ανέρχονταν σε 463.200 ευρώ, εκ των οποίων τα 393.000 ευρώ ήταν αποταμιευμένα στη βελγική τράπεζα KBC.

Κι αν για το διαμέρισμα στη βελγική πρωτεύουσα και το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών καταθέσεων έχουν επιληφθεί οι διωκτικές Αρχές των Βρυξελλών, στην Ελλάδα η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει πώς και από πού αποκτήθηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η πρώην αντιπρόεδρος έχει στην κατοχή της πέντε ακίνητα. Στα τέσσερα από αυτά είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, ενώ σε ένα διαμέρισμα 120 τ.μ. της Θεσσαλονίκης έχει στην κυριότητά της το 25%.

Το 2019 η Εύα Καϊλή αποκτά στο Ψυχικό ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας, επιφάνειας 169,25 τ.μ., και μία θέση πάρκινγκ στο ίδιο κτίριο, αντί του ποσού των 270.000 ευρώ. Τα χρήματα για την αγορά των δύο ακινήτων φαίνεται να προήλθαν από την πώληση ενός άλλου περιουσιακού της στοιχείου, από το οποίο έλαβε το ποσό των 340.000 ευρώ.

Ωστόσο η απόκτηση των ακινήτων στο Ψυχικό θα μπορούσε κάποιος να τη χαρακτηρίσει μεγάλη ευκαιρία. Κι αυτό γιατί η πρώην αντιπρόεδρος τα αγόρασε σχεδόν στο 1/3 των αντικειμενικών τους αξιών. Η θέση στάθμευσης και το διαμέρισμα στο βόρειο προάστιο της Αθήνας έχουν, σύμφωνα με τα συμβόλαια απόκτησής τους, αντικειμενική αξία 669.937,48 ευρώ.

Από εκεί και πέρα η Εύα Καϊλή είναι ιδιοκτήτρια ενός διαμερίσματος 44 τετραγωνικών μέτρων στο πέμπτο όροφο και μιας αποθήκης στο υπόγειο της ίδιας πολυκατοικίας στο Κολωνάκι. Τέλος, τα εισοδήματα της Εύας Καϊλή για τη χρήση του 2020 όπως είναι δηλωμένα στο «πόθεν έσχες» του 2021 ανέρχονται σε 165.472,71 ευρώ.

Στο μεταξύ, τη συνεργασία των ελληνικών Αρχών στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης χρηματισμών από το Κατάρ επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.

«Ο,τι και να ζητηθεί από την πλευρά των βελγικών Αρχών, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα θα προστρέξει σε οποιαδήποτε εκδοχή δικαστικής συνεργασίας προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ηδη υπάρχει μια πρωτοβουλία από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος που δείχνει ότι ενδεχομένως προληπτικά λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να μην υπάρξει κανένα κενό» επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης στον ραδιοσταθμό Σκάι. Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα ζητήσει την έκδοση της κυρίας Καϊλή, ο Κώστας Τσιάρας διευκρίνισε ότι «αυτά θα τα δούμε με βάση το τι τελικά θα απαγγελθεί ως κατηγορία».

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα