Αίγυπτος: «Χάραξε» ΑΟΖ με τη Λιβύη

Θετική κίνηση, αλλά δεν δικαιολογεί πανηγύρια από ελληνικής πλευράς

Ο μονομερής καθορισμός από την Αίγυπτο της ΑΟΖ με τη Λιβύη είναι μία καταρχήν θετική εξέλιξη και για τα εθνικά θέματα της Ελλάδας, που βλέπει στο διπλωματικό πεδίο να είναι κοντά σε έναν ισχυρό παίκτη της ανατολικής Μεσογείου. Θετική εξέλιξη μεν, αλλά δεν χρειάζονται και δεν προσφέρουν έργο οι βαρύγδουποι τίτλοι ότι σπάει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο από την Αίγυπτο.

Θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε δημοσιευμένους τους επίσημους χάρτες, μετά την απόφαση αυτή, και ουσιαστικά να κινηθούμε με τη λογική που κινείται μέχρι στιγμής το υπουργείο Εξωτερικών, από το οποίο εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι ένας ισχυρός παίκτης, όπως η Αίγυπτος, αποφασίζει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται δυναμικά στην ανατολική Μεσόγειο, μετά και την ανακήρυξη της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με τη δημοσίευση των χαρτών.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο twitter, ενημέρωσε ότι «είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του της Αιγύπτου Σ. Σούκρι, στο πλαίσιο του διαρκούς συντονισμού Ελλάδας – Αιγύπτου, και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου και του διατάγματος, το οποίο εξέδωσε προχθές ο πρόεδρος Αλ Σίσι.

Η είδηση που έφτασε στην Αθήνα αργά την Τρίτη το βράδυ ήταν η εξής: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με προεδρικό διάταγμα, αποφάσισε τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της χώρας με τη Λιβύη. Η απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Αιγύπτου, στο τεύχος που εκδόθηκε την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου και αφορούσε το διάταγμα του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αριθ. 595 του 2022 σχετικά με τον καθορισμό των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στη Μεσόγειο.

Στην εκδοθείσα απόφαση αναφέρεται ότι τα σύνορα της χωρικής θάλασσας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου ξεκινούν από τα χερσαία σύνορα Αιγύπτου – Λιβύης για απόσταση 12 ναυτικών μιλίων και ουσιαστικά ένα κομμάτι από το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, προς την πλευρά της Λιβύης, περνά στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

H Αίγυπτος, λοιπόν, με μια μονομερή κίνηση οριοθέτησε ΑΟΖ στα δυτικά της. Αυτό σημαίνει με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, που απαγορεύει μονομερείς οριοθετήσεις ΑΟΖ, πάρα μόνο με συμφωνία με το διπλανό κράτος, ότι η Αίγυπτος δίνει σήμα στη Λιβύη πως θέλει να οριοθετήσει μαζί της ΑΟΖ.

Δηλαδή η Λιβύη θα πρέπει να αντιδράσει στην απόφαση της Αιγύπτου και να διαπραγματευτεί τη μεταξύ τους ΑΟΖ. Αν συμβεί αυτό, αν καθίσει δηλαδή η Λιβύη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τότε αυτομάτως η Αίγυπτος θα έχει πετύχει αυτό που προσπαθεί, δηλαδή να σπάσει το μονοπώλιο της Τουρκίας στη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, όμως, αυτή η κίνηση της Αιγύπτου δεν επηρεάζει το τουρκικό κομμάτι της τουρκολιβυκής ΑΟΖ, το οποίο επικαλύπτει την ελληνική ΑΟΖ ανατολικά της Κρήτης. Επομένως, για να μην υπάρχουν θριαμβολογίες, γιατί οι διπλωματικές κινήσεις δεν θα πρέπει να γίνονται επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, η απόφαση της Αιγύπτου δεν έχει να κάνει με το ελληνικό κομμάτι και εμείς δεν έχουμε άμεσο όφελος.

Άλλωστε η τουρκολιβυκή ΑΟΖ από τον Ιανουάριο του 2021 βρίσκεται σε ισχύ στα Ηνωμένα Εθνη, όπως έχει γράψει η «κυριακάτικη δημοκρατία». Θετική εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό και με τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών δυτικά της Κρήτης δίνει τον τόνο ότι η Ελλάδα προσπαθεί να μην ισχύσει το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα