Τα πήρε πάνω του ο… Αδάμ, πάει να βγάλει «λάδι» την Εύα

Ο Ιταλός σύντροφος της Καϊλή ομολόγησε ενώπιον των βελγικών Αρχών την εμπλοκή του στο κύκλωμα που επηρέαζε ευρωβουλευτές για χάρη του Κατάρ και του Μαρόκου

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο «Κατάρ-γκέιτ», καθώς ο άλλοτε γόης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Φραντσέσκο Τζόρτζι μετατρέπεται στο «βαθύ λαρύγγι» της εγκληματικής οργάνωσης που θα μείνει στην Ιστορία για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σύμφωνα με τον βελγικό και τον ιταλικό Τύπο, ο «μπον βιβέρ» των Βρυξελλών ομολόγησε ενώπιον των βελγικών Αρχών την εμπλοκή του στο κύκλωμα που επηρέαζε ευρωβουλευτές τόσο για χάρη του Κατάρ όσο όμως και του Μαρόκου, ενώ δεν παρέλειψε να «καρφώσει» και άλλους εμπλεκομένους στο σκάνδαλο.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η βελγική εφημερίδα «Soir» και η ιταλική εφημερίδα «Repubblica», ο Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντζέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».

Ο δικηγόρος του Π. Παντζέρι, ωστόσο, Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη «Soir», απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.

Η «Repubblica» τονίζει πως ο Τζόρτζι κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον δικαστή. Ωστόσο, με ένα ρεσιτάλ… ιπποτισμού ζήτησε την απελευθέρωση της συντρόφου του, υποστηρίζοντας πως δεν γνώριζε τίποτα. Προστίθεται, ακόμη, ότι ο ίδιος δήλωσε πως ήταν ο διαχειριστής των χρημάτων του διεθνούς κυκλώματος του οποίου είναι μέλος. Παράλληλα, ο Τζόρτζι ενέπλεξε και το Μαρόκο, ομολογώντας ότι ο ίδιος λειτουργούσε ως όργανο και αυτής της χώρας σε υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εκανε, δε, λόγο για ολόκληρη οργάνωση που λειτουργούσε για λογαριασμό των Κατάρ και Μαρόκου.

«Τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις τις χρειαζόμαστε για να κινούνται τα χρήματα» είπε, σύμφωνα με το τετρασέλιδο κατηγορητήριο των Βέλγων δικαστών, σημειώνει η «Repubblica». Συμπληρώνει ότι ο ίδιος υπερασπίστηκε την Εύα Καϊλή, ότι δήλωσε μετανιωμένος για τις πράξεις του και ότι ήταν… λαλίστατος.

Η «Corriere della Sera», μάλιστα, επισημαίνει ότι ο Τζόρτζι βοήθησε σημαντικά τις βελγικές Αρχές στην προσπάθειά τους να ξετυλίξουν περαιτέρω το νήμα της υπόθεσης. Μέσω της επαλήθευσης ή μη στοιχείων που έχουν συλλέξει εδώ και αρκετούς μήνες οι Αρχές, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι έριξε περισσότερο φως στην υπόθεση, κατά την «Corriere della Sera».

«Έκανα τα πάντα για χρήματα που δεν χρειαζόμουν» είπε ο ίδιος, μεταξύ άλλων, κατά το δημοσίευμα, που συμπληρώνει ότι ο Τζόρτζι «έδωσε» άλλους δύο ευρωβουλευτές στις βελγικές Αρχές, ως επίσης εμπλεκομένους στο «Κατάρ-γκέιτ». Σύμφωνα με τα ιταλικά δημοσιεύματα, που επικαλούνται ως πηγή τα προαναφερθέντα έγγραφα, ο Τζόρτζι κατέθεσε πως θεωρεί υπόπτους για εμπλοκή στο σκάνδαλο τους ευρωβουλευτές Αντρέα Κοζολίνο (Ιταλός) και Μαρκ Ταραμπέλα (Βέλγος), που είναι αμφότεροι Σοσιαλδημοκράτες. Το σπίτι του Μαρκ Ταραμπέλα ερεύνησε η βελγική αστυνομία παρουσία της ίδιας της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και του Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Τζόρτζι.

Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη «Soir» ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.

Τέλος, ο Τζόρτζι φαίνεται ότι απενοχοποιεί τη Βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντζέρι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα