Κάλλιο αργά, παρά ποτέ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδιωξε τη Σπυράκη

Ενώ η Ν.Δ. κάλυπτε πλήρως την ευρωβουλευτή, τώρα αναστέλλει την ιδιότητα μέλους της, κατόπιν προτροπής της ίδιας της θιγόμενης, έως την εκδίκαση της υπόθεσής της

Με μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα, την οποία αναγκάστηκε να κάνει όταν διαπίστωσε πως λόγω της σοβαρότητας του θέματος η εικόνα του ιδίου και της κυβέρνησης πλήττεται ανεπανόρθωτα και δεν έχει περιθώρια κουκουλώματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέστειλε την ιδιότητα του κομματικού μέλους στην ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη και την έθεσε εκτός των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις εθνικές εκλογές -ήταν υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης -έως την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Πρόκειται για κωλοτούμπα, γιατί μόλις την προηγούμενη μέρα η Ν.Δ. είχε καλύψει πλήρως την κυρία Σπυράκη, είχε αποδεχθεί τα επιχειρήματά της ότι δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου που δεν δικαιούται και είχε μιλήσει απλώς για μια διοικητική διαφορά. Ομως κι αυτή η λύση που επέλεξε εν τέλει ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι «καθαρή», αφού η ίδια η κυρία Σπυράκη είχε προαναγγείλει από χθες το πρωί ότι είχε ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας, που σημαίνει ότι ήταν μία εξέλιξη κατόπιν συμφωνίας στο παρασκήνιο.

Ο κ. Μητσοτάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες όταν έγινε γνωστή η άρση ασυλίας της κυρίας Σπυράκη για «υπόνοια απάτης επιζήμιας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε., σε σχέση με τη διαχείριση της βουλευτικής αποζημίωσης, και ειδικότερα όσον αφορά την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών» και πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη μέσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. απάντησε σε σχετική ερώτηση πως «είναι μία σοβαρή υπόθεση, δεν έχω ακόμα πλήρη εικόνα, θα μου επιτρέψετε να επιστρέψω στην Αθήνα, να μελετήσω το ζήτημα και να σας απαντήσω για το ζήτημα αυτό αύριο». Αμέσως μετά οι εκτιμήσεις για διαγραφή της κυρίας Σπυράκη άρχισαν να οργιάζουν, ταυτόχρονα όμως πήραν φωτιά και τα τηλέφωνα για να βρεθεί μια μεσοβέζικη λύση, όπως και έγινε τελικά, με την ίδια νωρίς χθες να ανακοινώνει ότι είχε ζητήσει την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας.

Στη συνέχεια ήρθε και η εξής ανακοίνωση της Ν.Δ.: «Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, αναστέλλεται η ιδιότητα του μέλους της Νέας Δημοκρατίας για την ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση υπόθεσης για την οποία ελέγχεται. Οσο διαρκεί η ανωτέρω απόφαση της αναστολής, η Μαρία Σπυράκη δεν θα είναι υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Κομματικά στελέχη λένε ότι οι εντυπώσεις ήταν δυσάρεστες για τη Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή και εξακολουθούν να είναι. Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πολύ ενοχλημένοι γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, η κυρία Σπυράκη γνώριζε καιρό πριν ότι η OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) διεξάγει έρευνα, όμως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ούτε κι όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση διαφθοράς της Εύας Καϊλή με το Κατάρ-gate, με αποτέλεσμα η Ν.Δ. να εμφανίζεται κι αυτή υπόλογη για ένα πολύ σοβαρό θέμα, που, αν και δεν είχε σχέση με το Κατάρ-gate της κυρίας Καϊλή, θολώνει την εικόνα του κόμματος σε μια περίοδο που βάλλεται και για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Η υπόθεση της κυρίας Σπυράκη, λένε οι πληροφορίες, αφορά την περίοδο 2015-2019. Η κυρία Σπυράκη, προκειμένου -όπως είπε- να στερήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ κάθε είδους δυνατότητα επίθεσης στη Ν.Δ., ανακοίνωσε χθες το πρωί πως θα ζητούσε αναστολή της κομματικής της ιδιότητας ως μέλος της Ν.Δ.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε: «Σύμφωνα με το συμβόλαιό του, ο συνεργάτης μου έπρεπε να είναι συγκεκριμένες ημέρες στο εξωτερικό. Το ποσό που έχει καταλογιστεί δεν έχει σχέση μαζί μου. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις έχουμε συχνά, θέλω όμως να προχωρήσει, να ξεδιαλύνει η υπόθεση. Δεν το περίμενα, είναι η αλήθεια. Δεν έχω πάρει χρήματα. Ο βοηθός μου πρέπει να αποδείξει τι ακριβώς έχει συμβεί. Δεν έχω καμία άλλη εκκρεμότητα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Παραδέχτηκε ουσιαστικά χθες ότι ο πρώην βοηθός της στην Ευρωβουλή λάμβανε για καιρό την επιπρόσθετη αμοιβή που δικαιούνται όσοι συνεργάτες ευρωβουλευτών εργάζονται στις Βρυξέλλες, παρότι βρισκόταν στην Αθήνα λόγω σοβαρών προσωπικών προβλημάτων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα