Χυδαίος εκβιασμός για τα φάρμακα

Έξαλλοι οι φαρμακοποιοί με Πλεύρη για τα μέτρα «κοροϊδία»

Εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, αδυνατώντας να δώσει βιώσιμες λύσεις στη μάστιγα των ελλείψεων σε βασικά φάρμακα. Ο αγώνας δρόμου από φαρμακείο σε φαρμακείο ακόμα και για ένα απλό Depon δεν πρόκειται να τελειώσει. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ειδικοί του φαρμάκου αλλά και φαρμακοποιοί που μίλησαν στη «δημοκρατία» για τις εξαγγελίες Πλεύρη, αλλά και για το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα των ελλείψεων στα φάρμακα.

Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμακοποιών δεν βλέπει φως στο τούνελ των ελλείψεων, αντιμετωπίζοντας τις εξαγγελίες του Θάνου Πλεύρη ως ασπιρίνη σε… καρκινοπαθή. Ο Γιάννης Καβαλάρης, φαρμακοποιός στην περιοχή των Πατησίων και μέλος του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου, χαρακτήρισε τα μέτρα «ευχολόγια» που έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να δώσουν λύση, αφού δεν αγγίζουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός στην περιοχή των Εξαρχείων και πρώην ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας, ξεκαθάρισε πως τα μέτρα είναι μη εφαρμόσιμα, προεξοφλώντας πως θα αποτύχουν να περιορίσουν το πρόβλημα. Στο ίδιο όμως συμπέρασμα κατέληξε και ο φαρμακοποιός από τη Νίκαια Σόλων Κατσίβελας, ο οποίος τόνισε πως τα μέτρα είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Ο Γιάννης Δαγρές, φαρμακοποιός, πρώην ταμίας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθήνας

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Υγείας που γνωρίζει καλά τον χώρο του φαρμάκου, τα μέτρα που ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ο Θάνος Πλεύρης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα. «Το πρόβλημα με τα φάρμακα ήταν γνωστό ήδη από τον Αύγουστο» είπε χαρακτηριστικά στην «δημοκρατία», προσθέτοντας πως, αν υπήρχε πολιτική βούληση για λύση, ο υπουργός θα έπρεπε, προτού φτάσει η κατάσταση στο αμήν, να αποφασίσει γενική απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων.

Το μέτρο αυτό, όπως μας είπε άνθρωπος της αγοράς του φαρμάκου, είναι σκληρό και δύσκολα εφαρμόσιμο. Ωστόσο, συμπλήρωσε: «Εδώ και καιρό η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που δεν εντάσσονται σε καθεστώς κανονικότητας».

Αυτό που χρεώνουν, όμως, στον Θάνο Πλεύρη οι φαρμακοποιοί δεν είναι μόνο ανικανότητα, αλλά και… απροθυμία παρέμβασης. Συγκεκριμένα, τον καταγγέλλουν πως, λαμβάνοντας μέτρα «ασπιρίνη», υψώνει τείχος προστασίας γύρω από τις μεγάλες φαρμακαποθήκες, που στοκάρουν φάρμακα με στόχο την εξαγωγή τους στο εξωτερικό και την αναζήτηση του μεγαλύτερου κέρδους, ενώ αδιαφορεί επιδεικτικά για τους Ελληνες πολίτες.
Και η αλήθεια είναι πως οι ελλείψεις έχουν πλέον λάβει τρομακτικές διαστάσεις σε μια μάλιστα περίοδο όπου οι ιώσεις σαρώνουν τον πληθυσμό. Οι μαρτυρίες των φαρμακοποιών πραγματικά σοκάρουν. «Στο φαρμακείο μου έχω ανάγκη για 120 αντιπυρετικά σιρόπια τη μέρα, όταν από τις φαρμακαποθήκες λαμβάνω μόνον έξι!» είπε ο κ. Κατσίβελας, τονίζοντας πως αυτή η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη.

Ούτε Depon

Από την πλευρά του, ο κ. Δαγρές εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη σε βασικά φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως το Bisolvon, το Otrivin, το Depon Maximum, το Mucosolvan για τον βήχα, αλλά και το Panadol Cold and Flu». Ιδιες είναι, όμως, και οι ελλείψεις στο φαρμακείο του κ. Καβαλάρη, όπου, όταν ρωτήθηκε για τις ελλείψεις, απάντησε με αφοπλιστικό τρόπο: «Οι ελλείψεις στα φάρμακα που έχει χρειάζονται δύο σελίδες Α4 εις διπλούν για να τα γράψει».

«Depon Maximum, Otrivin spray, Flixotide για βήχα, Dilatrend για την καρδιά και Aerolin για τη βρογχίτιδα είναι μόνο μερικά από τα φάρμακα που δεν μπορώ να βρω» είπε, προσθέτοντας πως είναι ντροπή το 2023 να λέμε στον κόσμο πως δεν μπορούμε να βρούμε ένα απλό φάρμακο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα