Επεισόδιο με αληθινά πυρά στο Φαρμακονήσι

Άνδρες του Λιμενικού άνοιξαν πυρ όταν τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει το σκάφος τους

Η συμπλοκή -διότι περί συμπλοκής πρόκειται- που έλαβε χώρα στο Φαρμακονήσι μεταξύ σκαφών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και της τουρκικής ακτοφυλακής είναι το πιο θερμό επεισόδιο των τελευταίων μηνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της Αγκυρας και των κυβερνητικών στελεχών του Ερντογάν, που διαγωνίζονται ποιος θα κάνει την πιο εμπρηστική δήλωση κατά της Ελλάδας. Είναι πολύ λογικό, ύστερα από όλη αυτή την απειλητική ρητορική, να έχουμε και εντάσεις στο πεδίο, εν προκειμένω στο Φαρμακονήσι, όπου λίγο έλειψε να έχουμε και θύμα.

Με ταχύτητα

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους που βρισκόταν στην περιοχή, στα ελληνικά χωρικά ύδατα, όπου είχαν μπει τρία καΐκια με Τούρκους ψαράδες, είδε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής να κατευθύνεται με ταχύτητα καταπάνω του με σκοπό να το εμβολίσει, οπότε οι άνδρες του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος πυροβόλησαν κατά του τουρκικού σκάφους με πραγματικά πυρά. Ηταν τέτοια η ένταση του επεισοδίου, που ένα μέλος του πληρώματος του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος χρειάστηκε να μεταφερθεί, σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», για νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα σκάφη των δύο χωρών έρχονται αρκετές φορές αντιμέτωπα και ο κίνδυνος συμπλοκής και θερμού επεισοδίου είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτός – και αν δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα πιο σοβαρή εξέλιξη οφείλεται κυρίως στην ψυχραιμία και στον επαγγελματισμό των ανδρών και των γυναικών του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, καθώς οι προκλήσεις προέρχονται από την τουρκική πλευρά. Ευτυχώς ο άνδρας του Λιμενικού Σώματος που είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο πήρε εξιτήριο και πήγε στο σπίτι του.

Σε ανακοίνωσή του για το περιστατικό το Λιμενικό Σώμα αναφέρει: «Πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ.: την Πέμπτη 5/1/23), περιπολικό σκάφος Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά ν. Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό, η οποία εκτέλεσε επικίνδυνους ελιγμούς με σκοπό τον εμβολισμό του. Στη συνέχεια το πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη σε ρίψη προειδοποιητικών βολών σε ασφαλή τομέα και η τουρκική ακταιωρός αποχώρησε από το σημείο κατευθυνόμενη ανατολικά προς τα τουρκικά παράλια».

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων του επεισοδίου, που μεταδόθηκαν από τον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι: «Οι Τούρκοι ειδοποίησαν το δικό τους λιμενικό και ήρθε να διώξει το Ελληνικό Λιμενικό από τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Το τουρκικό λιμενικό ήταν δύο μίλια, τουλάχιστον, δυτικά μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ξεπέρασε και το Φαρμακονήσι και πήγαινε. Το τουρκικό λιμενικό έκανε γύρω γύρω στροφές από το δικό μας, μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, για να το βουλιάξει. Αυτή είναι η συνηθισμένη πρακτική τους» ανέφεραν οι μάρτυρες και συνέχισαν: «Ερχεται δίπλα ή θα σου φωνάξει στο VHF σαν πρώτη προειδοποίηση και θα σου πει “είσαι στα τουρκικά χωρικά ύδατα, γύρισε πίσω”, έρχεται δίπλα σου, θα σου κάνει μανούβρες αν είσαι μικρό σκάφος, ένα 90% θα σε βουλιάξει, μετά θα αρχίσει η μορφή της απειλής και γυρίζει το πολυβόλο επάνω σου».

Χθες κυκλοφόρησαν και βίντεο που αποδεικνύουν όλα όσα έχουν πει οι αυτόπτες μάρτυρες και φυσικά τον κίνδυνο τον οποίο αντιμετώπισαν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος, τα οποία έκαναν τη δουλειά τους ειδοποιώντας τα τουρκικά αλιευτικά ότι βρίσκονταν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οταν ακούν τις δηλώσεις του Ερντογάν και όλων των υπουργών ότι το Αιγαίο τούς ανήκει, είναι φυσιολογικό να λειτουργούν και οι Τούρκοι ψαράδες, αλλά και η τουρκική ακτοφυλακή ως πειρατές και να μπαίνουν όχι μόνο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αλλά και στις παραλίες των ακριτικών μας νησιών…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα