Μητσοτάκης: Δεν βλέπω πόλεμο παρά τις συνεχείς εντάσεις!

Υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις με την Τουρκία, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο Νταβός

Τη στιγμή που ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ευθέως την εθνική μας κυριαρχία, διατυμπανίζει σε κάθε ευκαιρία ότι η Τουρκία «θα έρθει μια νύχτα ξαφνικά», επαναφέρει το casus belli και λέει ότι θα στείλει πυραύλους κατά της Αθήνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθησυχάζει και απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία.

«Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία» απάντησε με κατηγορηματικό τρόπο όταν ρωτήθηκε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CNN (από το Νταβός όπου βρίσκεται) εάν υπάρχει κίνδυνος για πόλεμο με την Τουρκία «για το Καστελόριζο» και τόνισε, κάνοντας αναφορά και στον χρόνο των εκλογών, ότι μετά τις εκλογές στις δύο χώρες, «οι οποίες θα λάβουν χώρα σχεδόν ταυτόχρονα (σ.σ.: στην Τουρκία θα γίνουν στις 14 Μαΐου)», υπάρχουν τρόποι να χαμηλώσουμε τις εντάσεις, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, αλλά με πολιτισμένο τρόπο. Ερωτηθείς ειδικότερα από τον δημοσιογράφο και για την ημερομηνία των εθνικών εκλογών, είπε ότι θα γίνουν κάποια στιγμή την άνοιξη.

«Περίπλοκο ζήτημα»

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια βιώσαμε πολλές εντάσεις και όχι μόνο για το Καστελόριζο» και αναφερόμενος ειδικότερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε ότι «θα πρέπει να μπορούμε να κάτσουμε με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να συζητήσουμε το θέμα της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο».

«Είναι περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε λύσει παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε επιτυχώς και με την Ιταλία και με την Αίγυπτο, με την Αλβανία θα παραπέμψουμε το ζήτημα στο Διεθνές Δικαστήριο και αυτό θα αποφασίσει. Δεν απειλείς τους γείτονές σου και αφήνεις ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και δεν είναι ποτέ βοηθητικό να εργαλειοποιείς τα εθνικά ζητήματα για εσωτερικούς λόγους, δεν είναι καλή προσέγγιση, γιατί δηλητηριάζεις την κοινή γνώμη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Πιστεύει κανείς ρεαλιστικά ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τουρκική ενδοχώρα ή μήπως η τουρκική ενδοχώρα απειλεί τα ελληνικά νησιά; Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να έχουμε υπερπτήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας, είχε συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, στους οποίους μίλησε για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Coursera, Jeff Maggioncalda, με τον οποίο συζητήθηκε η σημασία της κατάρτισης και της επανεκπαίδευσης, καθώς η εξέλιξη της τεχνολογίας αλλάζει την αγορά εργασίας, με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της AstraZeneca Leif Johansson, με τους διευθύνοντες συμβούλους της Allianz Oliver Bäte και της The Coca-Cola Company James Quincey.

Στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ ο πρωθυπουργός έλαβε μέρος σε συζήτηση που διοργάνωσε η πρωτοβουλία «The Tomorrow Partnership» του Ινστιτούτου Τόνι Μπλερ, η οποία εστιάζει στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα