Συγχωροχάρτι σε όσους έχουν καταπατημένα!

Προεκλογικό δωράκι για περίπου 70.000 κατόχους ακινήτων, στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα να τα νομιμοποιήσουν με έκπτωση έως και 80%!

Μ ε έκπτωση έως και 80% μπορεί να γίνει η εξαγορά των καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Φεβρουαρίου και δρομολογείται για ψήφιση στα τέλη του ίδιου μήνα.

Πρόκειται για ένα προεκλογικό μέτρο με το οποίο νομιμοποιούνται οι καταπατήσεις εκτάσεων του Δημοσίου διαχρονικά και ανάβει το πράσινο φως για νέες καταπατήσεις, με την προσδοκία ότι ύστερα από κάποια χρόνια θα έρθει ένα νέο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την εξαγορά τους και τη νομιμοποίησή τους. Οι περίπου 70.000 κάτοχοι ακινήτων που βρίσκονται σε καταπατημένες εκτάσεις θα μπορούν να τα αποκτήσουν με τεράστια έκπτωση, ενώ προϋπόθεση είναι να τα διαθέτουν για τουλάχιστον 30 χρόνια και να μπορούν να το αποδείξουν. Το τίμημα θα μπορεί να καταβάλλεται είτε εφάπαξ με πρόσθετη έκπτωση 10% είτε σε 60 δόσεις των τουλάχιστον 100 ευρώ.

Το δικαίωμα εξαγοράς

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, δικαίωμα εξαγοράς έχει όποιος ασκεί κατοχή αδιαλείπτως με τίτλο στο όνομα του ιδίου ή των δικαιοπαρόχων του για τουλάχιστον 30 έτη επί δημοσίου ακινήτου και, στην περίπτωση που εντός του δημοσίου ακινήτου υφίσταται κτίσμα, αυτό έχει ανεγερθεί το αργότερο μέχρι την 31η.12.1991 είτε ασκεί κατοχή αδιαλείπτως για τουλάχιστον 40 έτη επί δημοσίου ακινήτου, το οποίο έχει εγερθεί έως την 31η.12.1981 και στο οποίο βρίσκεται η κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του ιδίου ή της οικογένειας του ή ασκεί τουριστική, βιοτεχνική, βιομηχανική δραστηριότητα με χρήση κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές ή ασκεί αγροτική δραστηριότητα με χρήση ή μη κτιριακών εγκαταστάσεων και άλλων συνοδών έργων που συνδέονται λειτουργικά με αυτές.

Εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις ο αιτών δικαιούται να εξαγοράσει:

• Επί δημοσίων ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, έκταση ίση κατ’ ανώτατο όριο με το ελάχιστο εμβαδόν αρτίου και οικοδομήσιμου οικοπέδου, κατά κανόνα ή κατά παρέκκλιση, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία που ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης εξαγοράς.
Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η εξαγορά μεγαλύτερης έκτασης, εφόσον σε αυτή υφίστανται, εν όλω ή εν μέρει, κτίσματα ή βοηθητικές εγκαταστάσεις αυτών, που αποτελούν ενιαίο λειτουργικό σύνολο. Στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου, εάν το τμήμα που απομένει μετά την εξαγορά του δημοσίου ακινήτου καθίσταται μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο, είναι υποχρεωτική η εξαγορά αυτού από τον αιτούντα.

• Επί δημοσίων ακινήτων, τα οποία βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού, ενιαία έκταση 10 στρεμμάτων κατ’ ανώτατο όριο. Κατ’ εξαίρεση, μπορούν να εξαγορασθούν περισσότερα του ενός δημόσια ακίνητα εκτός σχεδίου πόλεως ή οικισμού από τον ίδιο αιτούντα, υπό την προϋπόθεση ότι το σύνολο των υπό εξαγορά δημοσίων ακινήτων δεν υπερβαίνει τα 20 στρέμματα κατ’ ανώτατο όριο και κάθε προς εξαγορά δημόσιο ακίνητο δεν υπερβαίνει τα 10 στρέμματα.

Επίσης, είναι δυνατή η εξαγορά μεγαλύτερης έκτασης και μέχρι 30 στρέμματα κατ’ ανώτατο όριο συνολικά, εφόσον είτε αυτή καλύπτεται από κτίσματα ή από αναγκαία έργα υποδομής ή εγκαταστάσεις παντός είδους νόμιμα λειτουργούσης επιχείρησης είτε έχει γίνει χρήση του συντελεστή δόμησης της έκτασης αυτής για την ανέγερση των κτισμάτων.

Δασικοί χάρτες: Προς ταχύτερη εξέταση των αντιρρήσεων

Νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο Κώστας Σκρέκας στον βουλευτή Χανίων της Ν.Δ. Μανούσο Βολουδάκη. Το έργο των επιτροπών κυλάει με πολύ αργούς ρυθμούς, με περίπου 334.000 αντιρρήσεις να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Οι αντιρρήσεις αφορούν πάνω από 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

Ειδική διάσταση έχει το πρόβλημα στα Χανιά, όπου έχουν υποβληθεί πάνω από 20.000 αντιρρήσεις, των οποίων η εξέταση από τις αρμόδιες επιτροπές δεν έχει καν αρχίσει, όπως ανέφερε στον υπουργό ο κ. Βολουδάκης. Μάλιστα, περισσότερες από 1.000 περιπτώσεις στα Χανιά συνδέονται με ενστάσεις που είχαν υποβληθεί πριν από την πρώτη ανάρτηση χαρτών, άρα μετρούν ήδη χρόνια χωρίς απάντηση.

Η ρύθμιση

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο κ. Σκρέκας εξήγησε ότι με την επικείμενη ρύθμιση θα αντιμετωπίζεται (μεταξύ άλλων) το σύνηθες πρόβλημα της αδρανοποίησης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων λόγω παραίτησης των προέδρων τους (προεδρεύει δικηγόρος που επιλέγεται με κλήρωση μεταξύ λίστας που έχει υποβάλει ο κατά τόπους δικηγορικός σύλλογος). Σε τέτοια περίπτωση, ο πρόεδρος θα αντικαθίσταται από δασολόγο, ώστε να μπορεί η επιτροπή να λειτουργήσει με δύο πλέον δασολόγους και έναν μηχανικό.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα έχουν ιδρυθεί 116 Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων με στόχο να αυξηθούν σύντομα σε 200, που θα εξετάζουν 20.000 αντιρρήσεις τον μήνα. Ο Χανιώτης βουλευτής ζήτησε ακόμη την επίσπευση της συγκρότησης του Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών Κρήτης, κάτι το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για την επίλυση διεκδικήσεων κυριότητας δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων μεταξύ ιδιωτών και Δημοσίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα