«Ρωτήστε τις ελληνικές Αρχές» απάντησε επίσημα το ΝΑΤΟ

Οι ερωτήσεις των Data Journalists και η επίσημη απάντηση από αξιωματούχο του ΝΑΤΟ

«Οι ερωτήσεις μας ήταν αν όντως έγινε μεταφορά πυρομαχικών ή οποιουδήποτε άλλου στρατιωτικού υλικού για λογαριασμό του ΝΑΤΟ από την Κοζάνη, αν γνώριζαν για τη μεταφορά οι Ελληνικές Αρχές και ποιες ήταν αυτές και, τέλος, αν, εφόσον πραγματοποιήθηκε μεταφορά, το θεωρούν ασφαλές να περνούν φορτηγά με πυρομαχικά μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Η ερώτησή μας εστάλη στο ΝΑΤΟ στις 4 Ιανουαρίου 2023, και η απάντηση που λάβαμε από αξιωματούχο της Ατλαντικής Συμμαχίας ήρθε μία ημέρα μετά, στις 5 Ιανουαρίου: “Το ΝΑΤΟ ως οργανισμός δεν παρέχει θανατηφόρα βοήθεια στην Ουκρανία. Οι Σύμμαχοι (σ.σ.: τα κράτη-μέλη) του ΝΑΤΟ έχουν παράσχει άνευ προηγουμένου υποστήριξη στην Ουκρανία με όπλα, πυρομαχικά και διαφορετικούς τύπους στρατιωτικής υποστήριξης. Και οι Σύμμαχοι προσφέρουν τώρα μεγαλύτερης εμβέλειας, πιο προηγμένα συστήματα αεράμυνας, πιο προηγμένα όπλα πυροβολικού και πιο σύγχρονα όπλα των στάνταρντ του ΝΑΤΟ. Συμφωνήσαμε να εντείνουμε και να διατηρήσουμε την υποστήριξή μας για όσο χρειαστεί, ώστε η Ουκρανία να επικρατήσει.

Ολα αυτά κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης κάθε μέρα, βοηθώντας την Ουκρανία να υπερασπιστεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, το οποίο είναι κατοχυρωμένο στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Για τη συγκεκριμένη ερώτησή σας σάς παραπέμπουμε στις εθνικές Αρχές”». Οσο για τη μεταφορά των όπλων, την πραγματοποίησε η εταιρία Tempuslink ltd με έδρα τη Βουλγαρία, η οποία παρέχει υπηρεσίες logistics για «επικίνδυνα εμπορεύματα», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα της. Ιδρύθηκε το 2008 από τον Stoyan Hristov, ο οποίος εξακολουθεί να κατέχει τη θέση του CEO της εταιρίας.

Oι Data Journalists έστειλαν μέσω e-mail στον CEO της εταιρίας Stoyan Hristov ερωτήματα που αφορούσαν το είδος του υλικού που ανέλαβε να μεταφέρει, εάν είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές και αν είχε λάβει τις απαραίτητες άδειες ώστε να μεταφέρει πολεμικό υλικό στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση επί των ερωτημάτων.

Οι Data Journalists επικοινώνησαν με τον δημοσιογράφο και ιδιοκτήτη του kozanimedia.gr Παναγιώτη Πλιάτσιο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, μας είπε: «Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, φέρεται ότι μετέφερε πυρομαχικά από μια αποθήκη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο χωριά, στη Λευκοπηγή και τη Ροδιανή. Εμείς συνήθως τις αποκαλούμε “αποθήκες του ΝΑΤΟ”. Είχε παραλάβει τα πυρομαχικά κι έφευγε από την περιοχή της Κοζάνης προς άγνωστη κατεύθυνση. Πιθανολογούμε βάσιμα ότι ο πιθανός προορισμός ήταν η Ουκρανία.

Επισήμως, το Γραφείο Τύπου της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας μάς ενημέρωσε τηλεφωνικά ότι, ναι, ήταν μεταφορά πυρομαχικών. “Δεν μπορούμε να σας πούμε περισσότερα” μας είπαν, ούτε προς τα πού πήγαιναν ούτε τι πυρομαχικά ήταν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα