Αυξήσεις στρατιωτικών από… του χρόνου

Το 2024, αν κερδίσει τις εκλογές, θα προωθήσει το νέο μισθολόγιο. Αδικα ανέμεναν οικονομική ανάσα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Τζάμπα περίμεναν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να δουν αυξήσεις στους μισθούς τους, έπειτα από τόσα χρόνια που είναι καθηλωμένοι και με την ακρίβεια να τσακίζει τις οικογένειές τους. Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τα κυβερνητικά στελέχη και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αποδείχθηκαν άνθρακας.

Σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο, το φρόνημα του Στρατού πρέπει να είναι στα ύψη και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως προεκλογικό όπλο τα επιδόματα και οι αυξήσεις των μισθών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την 1η Ιανουαρίου του 2024 το νέο ειδικό μισθολόγιο για τις Ενοπλες Δυνάμεις, εφόσον είναι αυτός πρωθυπουργός, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις». Οι μόνοι που θα πάρουν χρήματα πιο νωρίς είναι τα πληρώματα του Στόλου αλλά και όσοι εκτελούν ειδικές αποστολές. Στη Βουλή ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το νέο μισθολόγιο «μπορεί να είναι αντικείμενο προεκλογικής σύγκρουσης» αλλά και ότι θα κρίνει την αξιοπιστία της κυβέρνησης.

Στο νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες βράδυ, περιλαμβάνεται και η τροπολογία για την προσαύξηση επιδόματος ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή (πλεύσιμα) αλλά και για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που εκτελεί ειδική αποστολή. Με την τροπολογία υλοποιήθηκε η υπόσχεση που είχε δώσει ο πρωθυπουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στα πληρώματα του Στόλου. Ομως ταυτόχρονα ικανοποιήθηκε και η απαίτηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, που με «εκρηκτικό» τρόπο είχε απαιτήσει από τον πολιτικό του προϊστάμενο, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, να επεκταθεί η προσαύξηση του επιδόματος και για προσωπικό εκτός Στόλου. Η εφαρμογή της αρχίζει από 1ης Ιανουαρίου 2023 και η σχετική δαπάνη καθορίζεται ότι δεν μπορεί να υπερβεί τα 25.000.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη ο ορισμός αποζημίωσης και για το εξειδικευμένο προσωπικό αποστολών εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, η αναγνώριση της προϋπηρεσίας των εθελοντών μακράς θητείας ως χρόνου μετοχικής σχέσης με τους ειδικούς λογαριασμούς αλληλοβοήθειας και η κατάργηση της παρακράτησης υπέρ στρατιωτικών λεσχών από τις συντάξεις των αποστράτων και του πολιτικού προσωπικού. Για τους μερισματούχους του Μετοχικού Ταμείου Στρατού είναι πλέον δυνατή η λήψη έκτακτου μερίσματος, καθώς τα μερίδια αναπροσαρμόζονται και αυξάνονται, ενώ καταργούνται και οι «μνημονιακές» μειώσεις που είχαν επιβληθεί το 2012.

Επίσης, προβλέπεται ότι το Νοσηλευτικό Ιδρυμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (ΝΙΜΙΤΣ) θα δέχεται πλέον για νοσηλεία και εν ενεργεία υπαξιωματικούς του Στρατού, των κοινών σωμάτων των τριών κλάδων, αλλά και της Αστυνομίας. Τέλος, με τη σύσταση λογαριασμών πρόνοιας στον Στρατό Ξηράς και στην Πολεμική Αεροπορία καλύπτονται δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης των υπηρετούντων αλλά και των οικογενειών τους, ενώ τις συνταγές των φαρμάκων τους πλέον θα εκτελούν και φαρμακεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

Δείτε επίσης: Κόντρα Μητσοτάκη με Τσίπρα για τα Εθνικά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα