Νεκτάριος Σαντορινιός: Πολέμησε γενναία και με αξιοπρέπεια τον καρκίνο

Τεράστια θλίψη στον πολιτικό χώρο για τον πρόωρο χαμό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε τη μάχη με τον θάνατο στα 50 του χρόνια

Προσωπικά, δίνοντας μια παράλληλη και δύσκολη μάχη με τον καρκίνο, δηλώνω παρών στον αγώνα να αναπνεύσει και πάλι η χώρα και να σταθεί όρθια η κοινωνία» έγραφε πριν από μόλις μία εβδομάδα στα social media.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Οποιο και αν είναι το προσωπικό μας άχθος, έχουμε χρέος απέναντι στην Ιστορία και στις επόμενες γενιές να σταθούμε στη σωστή πλευρά του ποταμού και να παλέψουμε για την αλλαγή. Γιατί χωρίς δημοκρατία και δικαιοσύνη δεν μπορούμε να κοιτάξουμε το μέλλον. Αυτό θα κάνω και εγώ, παρά τον δύσκολο αγώνα που δίνω, και σας καλώ να παλέψετε όλοι και όλες» προσέθετε.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός «έφυγε» χθες, μόλις στα 50 του χρόνια, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Ηταν η δεύτερη μέρα πένθους στο ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μετά τον θάνατο του 57χρονου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Μανούσου Βολουδάκη. Νεότατοι και οι δυο πολέμησαν γενναία με τον καρκίνο με αξιοπρέπεια και δύναμη. Η απώλειά τους συγκίνησε σύσσωμο τον πολιτικό κόσμο και το πανελλήνιο. Η ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού ύστερα από τρία χρόνια παγκόσμιας μάχης και σχεδόν 7.000.000 θύματα έρχεται να μας υπενθυμίσει ξανά τον μεγάλο και διαχρονικό «αντίπαλο» της ανθρώπινης υγείας.

Οι θάνατοι από καρκίνο ξεπερνούν πια κάθε χρόνο τους 10.000.000 παγκοσμίως. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι 32.000 συνάνθρωποί μας χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της «κακιάς αρρώστιας». Σταθερά είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Η αξία της έγκαιρης πρόληψης γίνεται ολοένα πιο σημαντική.

Δυναμική παρουσία

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός είχε πάντα μια δυναμική παρουσία, αλλά δεν ήταν από τους βουλευτές που επεδίωκαν την προβολή, στρέφοντας πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας με «ακραίες» τοποθετήσεις. Δεν ήταν απ’ αυτούς που «προκαλούσαν» επιτηδευμένα στα πάνελ, φωνάζοντας και διακόπτοντας τους συνομιλητές τους για μερικές ψήφους ακόμα.

Ούτε «αγόραζε» ακολούθους στα social media για ψεύτικες δημοφιλίες και εντυπωσιασμούς άνευ ουσίας. Η προ εβδομάδας συγκινητική και ανθρώπινη ανάρτησή του για τον προσωπικό του αγώνα είχε μέχρι χθες 260 «ταπεινά», αλλά γνήσια likes. Αλλωστε, το πραγματικό ζύγισμα για την αξιοπιστία κάθε βουλευτή δεν γίνεται στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά στην κάλπη. Κι εκεί ο κόσμος της Δωδεκανήσου τον εμπιστευόταν και τον τιμούσε σταθερά από το 2015.

Ηταν μαχητικός, αλλά μετριοπαθής. Σκληρός όποτε θεωρούσε ότι χρειαζόταν, όμως χωρίς να ξεπερνά τα όρια. Ενας από τους ολοένα λιγότερους βουλευτές που έχουν επίγνωση του μεγάλου κοινωνικού βάρους της πολιτικής ιδιότητας και θέσης τους. Υπάρχουν κι αυτοί οι βουλευτές, ευτυχώς. Σε όλα τα κόμματα. Και όποια «τσουβαλιάσματα» γίνονται κατά καιρούς από ΜΜΕ και κοινή γνώμη τούς αδικούν.

Ο Ροδίτης βουλευτής ήταν πάντα ευαίσθητος κυρίως με τα εθνικά θέματα και την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών, ιδίως των απομακρυσμένων. «Πρέπει να γνωρίζει η απέναντι πλευρά ότι δεν πρόκειται να υπαναχωρήσουμε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση, από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας μας στη βάση του Διεθνούς Δικαίου» δήλωνε τον περασμένο Ιούνιο. «Οι νησιώτες συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες β’ κατηγορίας σε όλα τα επίπεδα. Πολιτικές που άρχισαν να εφαρμόζονται υπέρ της νησιωτικότητας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί» έλεγε τον Νοέμβριο.

Τον Ιούνιο του 2021 προειδοποιούσε και για την πανδημία, αφού σε κανένα από τα μικρά νησιά της Τήλου, της Σύμης ή της Χάλκης δεν υπήρχε η δυνατότητα για τεστ PCR, και προσέθετε: «Χαρακτηριστικό σημερινό παράδειγμα είναι αυτό του Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κω, που το 2019 είχε τρεις καρδιολόγους, ενώ αυτή τη στιγμή ο μόνος καρδιολόγος βρίσκεται σε μακροχρόνια άδεια. Στα μικρά νησιά δεν υπάρχει κανένα δίχτυ προστασίας».

«Είναι βαθιά η οδύνη και το πένθος μας για την απώλειά του» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στη σύζυγό του Ματίνα Χατζημάρκου και τα δύο παιδιά τους, Μελίνα και Κωνσταντίνο. «Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπήρξε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς υπουργούς Ναυτιλίας» έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «Πάνω από όλα, όμως, υπήρξε ένας σπάνιος άνθρωπος».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter έκανε λόγο για έναν πολιτικό «που υπηρέτησε με ευπρέπεια τον τόπο του, την παράταξή του και τη δημόσια ζωή, ιδίως στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής». Από τα μαθητικά του χρόνια δραστηριοποιήθηκε στην Αριστερά και μεγάλη του αγάπη ήταν η ΑΕΚ, με την «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ να εκδίδει χθες ανακοίνωση: «Η ΠΑΕ ΑΕΚ και ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, όπως και σύσσωμη η οικογένεια της ομάδας μας, εκφράζουν τη βαθιά τους οδύνη για την απώλεια του βουλευτή και πρώην υπουργού Νεκτάριου Σαντορινιού. Ο Νεκτάριος Σαντορινιός υπήρξε διακεκριμένο κι ενεργό μέλος της οικογένειας της ΑΕΚ, με παρουσία και στο συνδεσμιακό μας κίνημα. Το κενό που αφήνει και στην κοινωνία της ομάδας μας είναι τεράστιο».

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός άφησε την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο της Ρόδου, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες. Το κόμμα της Κουμουνδούρου κήρυξε τριήμερο πένθος, αναστέλλοντας όλες τις κομματικές εκδηλώσεις μέχρι την ημέρα της κηδείας του, που θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 2 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη της Ρόδου.


ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ
Βιογραφικό: Χημικός μηχανικός και πολιτικός

Γεννήθηκε το 1972 στη Ρόδο κι έφυγε χθες από τη ζωή. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Μετσοβίου και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τις περιβαλλοντικές μελέτες. Το 2000 έγινε μέλος του Συνασπισμού και από το 2010-2013 ήταν γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Δωδεκανήσου. Υπήρξε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου τον Ιανουάριο του 2015. Το 2016 ανέλαβε υφυπουργός Ναυτιλίας και το 2018 ορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας. Το 2019 επανεξελέγη βουλευτής.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα