Κομισιόν: Εξωφρενικό η τηλεματική στην Ελλάδα να είναι ανενεργή

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, στις 15 Φεβρουαρίου, η Κομισιόν αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Ε.Ε. «καρφώνει» την Ελλάδα, και κατ’ ουσίαν την κυβέρνηση, για το ζήτημα της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Ε.Ε. έσυρε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη τήρηση των κανόνων αναφορικά με τις σιδηροδρομικές μεταφορές, κάνουν λόγω για εγκληματική ευθύνη των εποπτικών Αρχών και επισημαίνουν ότι η Ε.Ε. έχει πληρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια για να γίνει ασφαλής η διπλή σιδηροδρομική γραμμή, όπου δεν θα κατευθύνεται το ένα τρένο απέναντι στο άλλο. «Είναι εξωφρενικό να μη λειτουργεί η τηλεματική, για την οποία η Ενωση έχει δώσει εκατομμύρια, και κανείς να μην το ελέγχει αυτό» αναφέρουν οι ίδιες πηγές της Κομισιόν.

Η Κομισιόν προσάπτει ακόμα στη χώρα μας ότι δεν προσαρμόστηκε με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη σύναψη συμβατικής συμφωνίας μεταξύ της εθνικής αρμόδιας Αρχής και του διαχειριστή σιδηροδρομικής υποδομής, που «πρέπει να περιέχει ουσιαστικές διατάξεις, όπως αναφορικά με το ύψος των κονδυλίων που διατίθενται για τις υπηρεσίες υποδομής, καθώς και στόχους».

Η Κομισιόν κίνησε αρχικά διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας τον Δεκέμβριο του 2020 και έστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Δεκέμβριο του 2021. Δεδομένου ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να παραβιάζει την Οδηγία, η Επιτροπή αποφάσισε τώρα να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Συνεχείς αναβολές στη συντήρηση του δικτύου

Το δίκτυο παρουσιάζει συνεχή προβλήματα, καθώς το έργο ανάταξης και συντήρησης έχει αναβληθεί όσες φορές έχει εξαγγελθεί μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα τα συνεχή προβλήματα από την υποχρηματοδότηση και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού να επηρεάζουν το σύνολο του σιδηροδρόμου. Σταθμοί του οργανισμού κλείνουν καθημερινά και εκτιμάται ότι αυτή τη στιγμή περίπου τα 2/3 του συνόλου παραμένουν κλειστά.

Σύμφωνα με την ΠΟΣ, ο ΟΣΕ εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει προμηθευτεί ούτε ένα μηχάνημα συντήρησης, καθώς αυτά που διαθέτει είναι παλιά και δεν υπάρχουν ανταλλακτικά για τη συντήρησή τους. Στις 9 Φεβρουαρίου η Διυπουργική Επιτροπή Εργων ΣΔΙΤ ενέκρινε το πρώτο ΣΔΙΤ για την ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως «πιλότος» για τα επόμενα δύο.

Αφορά το έργο «Ανάταξη, Αναβάθμιση και Συντήρηση του Σιδηροδρομικού Αξονα Βορείου Ελλάδος», με κατασκευαστικό κόστος 171.200.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και κόστος επένδυσης 220.000.000 ευρώ. Προβλέπεται 2,5 χρόνια κατασκευαστική περίοδος και 17,5 χρόνια περίοδος λειτουργίας και συντήρησης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα