Αποποίηση ευθυνών Καραμανλή: Για όλα φταίει ο σταθμάρχης

Στη γραμμή Μητσοτάκη όσα είπε κατά τη χθεσινή παράδοση – παραλαβή του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

Με εμφανή τρόπο επιχείρησε χθες ο Κώστας Αχ. Καραμανλής -μετά την προχθεσινή παραίτησή του- να αποσείσει τις σοβαρές ευθύνες που του αναλογούν για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Την ίδια στιγμή, ο νέος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες που του τέθηκαν από τον πρωθυπουργό και αφορούν τη διερεύνηση των αιτιών που οδήγησαν στη μοιραία σύγκρουση.

«Δυστυχώς, φαίνεται πως ένα ανθρώπινο λάθος οδήγησε σ’ αυτήν την ανείπωτη τραγωδία» υποστήριξε ο κ. Καραμανλής, σπεύδοντας και αυτός να υιοθετήσει όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του και σε μια εμφανή προσπάθεια να επιρριφθούν όλες οι ευθύνες στον σταθμάρχη του ΟΣΕ. Οπως πρόσθεσε, «όλα όμως θα διερευνηθούν με τον πιο αντικειμενικό τρόπο, όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Σήμερα, λοιπόν, ολοκληρώνεται η παρουσία μου στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Πάντοτε οι απερχόμενοι υπουργοί κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους. Δεν θα το κάνω. Το αν έγιναν πολλά ή λίγα δεν θα το δούμε τώρα, μια τέτοια μέρα πόνου και πένθους. Το ότι τη θέση του υπουργού αναλαμβάνει ένας άξιος επιστήμονας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μου ενισχύει ακόμα περισσότερο τη βεβαιότητα ότι η έρευνα θα είναι ενδελεχής και τα αίτια του δυστυχήματος θα εντοπιστούν με ακρίβεια. Δεν έχω καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

Από την πλευρά του, ο νέος υπουργός ανέλυσε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί το επόμενο, σύντομο χρονικό διάστημα, σημειώνοντας: «Αναλαμβάνω με μια ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό. Αναλαμβάνω τις αρμοδιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με σκοπό τρία συγκεκριμένα πράγματα: Το πρώτο και πιο θεμελιώδες είναι να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε στο σημείο να θρηνήσουμε απώλεια ανθρώπινων ψυχών. Η διερεύνηση των αιτιών θα γίνει με τρόπο ο οποίος θα είναι διαφανής και απολύτως ενδελεχής. Αυτή είναι η σαφής εντολή του πρωθυπουργού.

Για τον λόγο αυτόν σήμερα κιόλας θα συσταθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc, η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία την οποία όλοι βιώνουμε σήμερα, τις παθολογίες, τις αδράνειες οι οποίες υπήρξαν διαχρονικά, εφόσον υπήρξαν και όχι βεβαίως, για να αποδοθούν ευθύνες, το οποίο αποτελεί αντικείμενο της ήδη υφιστάμενης δικαστικής έρευνας. Η δεύτερη εντολή είναι να διασφαλίσουμε τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών, οι οποίες έχουν ήδη δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρξει κανένα ζήτημα σε ό,τι αφορά την ταχύτητα των έργων, τα οποία ήδη έχουν αναληφθεί.

Τέλος, να υπάρξουν οι άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση της ασφάλειας των μεταφορών στο επίπεδο των σιδηροδρομικών μεταφορών για να υπάρξει και μια εμπέδωση ασφάλειας και στην ψυχολογία των πολιτών». Τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Γεραπετρίτης έσπευσαν να συλλυπηθούν τις οικογένειες των θυμάτων και να εκφράσουν τις ευχές τους για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες, με τον απερχόμενο υπουργό να τονίζει ότι η πατρίδα βιώνει δυστυχώς μια εθνική τραγωδία και τίποτα δεν έχει σημασία μπροστά στο ότι χάθηκαν άδικα τόσες ανθρώπινες ζωές. Ο διάδοχός του διευκρίνισε, τέλος, ότι δεν αναλαμβάνει τη διαχείριση την καθημερινή του υπουργείου, καθώς για αυτό τον σκοπό υφίστανται οι υφυπουργοί, οι οποίοι θα συνεχίσουν να ασκούν το πολιτικό έργο της καθημερινότητας, όπως και οι γενικοί γραμματείς.

Διασύρθηκε με το «σκονάκι» που του έδωσαν

Ο απερχόμενος υπουργός διασύρθηκε έτι περαιτέρω χθες, όταν εκ παραδρομής οι συνεργάτες του δημοσίευσαν τις οδηγίες που του είχαν δώσει γραπτώς στο απευκταίο ενδεχόμενο να του γίνουν ερωτήσεις. Στο δελτίο Tύπου που στάλθηκε αρχικά και στο τέλος των δηλώσεων του Κώστα Αχ. Καραμανλή αναγράφονταν τα εξής: «Αν γίνει οποιαδήποτε ερώτηση: Σας παρακαλώ πολύ, θα μου επιτρέψετε να μην πούμε τίποτα άλλο σήμερα. Αν επιμείνουν: Σας παρακάλεσα να μείνουμε σε αυτά. Δεν είναι ώρα για λόγια. Ας σεβαστούμε τη μνήμη τόσων ανθρώπων που χάθηκαν».


Ντογιάκος: Νέα παραγγελία για εις βάθος έρευνα

Γρήγορη και εις βάθος έρευνα προς πάσα κατεύθυνση για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη και εντοπισμό των υπευθύνων, «όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν ανήκουν, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι κι αν εκπροσωπούν» ζήτησε με νέα παραγγελία του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.

«Αυτήν τη στιγμή είναι η ώρα της Δικαιοσύνης» σημειώνει ο πρώτος τη τάξει εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, υπενθυμίζοντας στους συναδέλφους του πως σε αυτό το στάδιο η ουσιαστική και αποτελεσματική συλλογή αποδείξεων είναι μείζονος σημασίας, καθώς αυτές «μελλοντικά θα χρησιμεύσουν για την απόδοση των ευθυνών στους υπαίτιους».

Αξιοσημείωτη είναι όμως και η αναφορά που κάνει στην παραγγελία του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου για διερεύνηση της υπόθεσης προς κάθε πλευρά και απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, στο σχετικό έγγραφο προς τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Λάρισας αναφέρει: «Δεν πρέπει να παγιδευτεί η δικανική κρίση σε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων και περιορισμένων ατόμων και μόνο. Αντίθετα, επιβάλλεται η πλήρης διερεύνηση της υπόθεσης από κάθε πλευρά και η απόδοση ευθυνών προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ουσιαστικές ποινικές διατάξεις και την ισχύουσα δικονομική τάξη».

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν παραλείπει μάλιστα να υπενθυμίσει την κριτική που έχει δεχθεί στο παρελθόν η Δικαιοσύνη κατά τον χειρισμό αντίστοιχων τραγικών υποθέσεων με δεκάδες θύματα. «Είναι μακάβριο να λέγεται, αλλά ενίοτε ισχύει ότι ένα δυσάρεστο γεγονός όπως ο θάνατος μπορεί να αποτελέσει την αφορμή ώστε να γεννηθεί κάτι καλό. Στο πρόσφατο παρελθόν η ελληνική Δικαιοσύνη δέχτηκε έντονη κριτική σε άλλη τραγωδία, που επίσης συγκλόνισε τη χώρα και θρηνήσαμε εκατόμβες θυμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ντογιάκος.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα