Τα «χρυσά» άλογα και η ομοσπονδία των τζαμπατζήδων

Στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας η ιδιωτικοποίηση του Ολυμπιακού Κέντρου Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, που το λυμαίνονται χρόνια οι «ελιτιστές του Ιππικού»

Περίεργα παιχνίδια με αλλόκοτες «συμμαχίες» και ευτράπελες καταστάσεις γίνονται στην πλάτη της δημόσιας περιουσίας. Πρωταγωνιστής είναι το ΤΑΙΠΕΔ που ναι μεν στις 9 Μαρτίου ανακήρυξε πλειοδότη για το Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο, όμως παράλληλα θέλει να «φορτώσει» στον επενδυτή τόσο την «τζαμπατζού» Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας, που έχει κάνει κατάληψη στον χώρο επί δύο δεκαετίες, όσο και μια ίλη Ιππικού που ξαφνικά αποφάσισε να φτιάξει υπερήλικος ταξίαρχος με προπολεμικές αντιλήψεις για να… φυλάμε τα σύνορα στον Εβρο, όπως 100 χρόνια πριν.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Το αναξιοποίητο Κέντρο Ιππασίας στο Μαρκόπουλο παρέμενε επί 20 χρόνια, για χατίρι μιας μικρής παρέας ανθρώπων, ένας πολύ ακριβός συμβολισμός. Υπήρχε αιτία που δεν είχαμε ποτέ ένα αχανές Κέντρο Ιππασίας πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Κι αυτή ήταν επειδή δεν υπήρχε οικονομικά βιώσιμη χρήση για κάτι τέτοιο. Τελικά, έστω και πρόσφατα, κι έχοντας ήδη «κάψει» δεκάδες εκατομμύρια από τα χρήματα των φορολογουμένων, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε το βήμα για αξιοποίηση του χώρου από επενδυτή. Ομως, γιατί ο επενδυτής να φορτώνεται την Ομοσπονδία Ιππασίας αλλά και τα… άλογα του Ελληνικού Στρατού;

Υστερα από μια δεκαετία άγονων διαδικασιών για το Ιππικό Κέντρο, που η κατασκευή του κόστισε πάνω από 110.000.000 ευρώ, το ΤΑΙΠΕΔ ολοκλήρωσε επιτυχώς τον τελευταίο διαγωνισμό. Ομως και πάλι υπάρχουν «μαύρες τρύπες», που μόνο στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας θα μπορούσε να συναντήσει κάποιος. Το ΤΑΙΠΕΔ επιχειρεί να επιβάλει διά της σύμβασης όρους «για τα θηρία», αντιμετωπίζοντας μια κατεξοχήν ιδιωτική επένδυση με τους κανόνες βολέματος ημετέρων του αιώνιου Ελληνικού Δημοσίου. Στις 14 Φεβρουαρίου η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας έκανε την ετήσια εκδήλωση βράβευσης. Σε αυτήν τίμησε και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο «για την αναβίωση της ίλης Ιππικού». Η σκοπιμότητα μιας τέτοιας «σύμπραξης» είναι προφανής. Σύμφωνα με όρο της σύμβασης για τη μίσθωση του Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο, ο επενδυτής αναλαμβάνει την υποχρέωση να ανέχεται τη χρήση μέρους του μισθίου από την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας και τη Διεύθυνση Ιππικού – Τεθωρακισμένων – ΔΙΤ του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Ιλη με άλογα στον Στρατό έχει πάψει να υπάρχει εδώ και 50 χρόνια. Ξαφνικά, όμως, αναβίωσε από έναν 75χρονο που αποστρατεύτηκε το… 1994. Τον περασμένο Οκτώβριο γνωστοποιήθηκε επίσημα ότι ο Στρατός αποκτά ξανά ίλη Ιππικού, που θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής ταξίαρχος, η αποστολή της ίλης δεν είναι μόνο οι παρελάσεις, αλλά και η «επιτήρηση της μεθοριακής γραμμής του Εβρου». Ολα αυτά τα αλλοπρόσαλλα δεν είναι δίχως κόστος για τον Ελληνα φορολογούμενο. Σύμφωνα με το εξειδικευμένο σάιτ armyvoice, βγαίνουν διαρκώς κρατικές πιστώσεις. Ενδεικτικά, πρόσφατη πίστωση αφορούσε «τη μεταφορά δέκα ίππων της ίλης Ιππικού, στο πλαίσιο της εθνικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου 2023». Με άλλες αποφάσεις βγαίνουν πρόσθετα κονδύλια για «παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών από ιδιώτη κτηνίατρο στους ίππους της ίλης Ιππικού» και για πεταλώματα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο διοικητής της ίλης, που αποκαλεί δημοσίως τον Φλώρο «λεβέντη», λαμβάνει παχυλό μισθό και η αγορά κάθε αλόγου έχει σημαντικό κόστος. Ποιος τα αγοράζει και με τι διαδικασίες γίνονται, άραγε, οι αγορές; Για ποιον λόγο το ΤΑΙΠΕΔ περιλαμβάνει στις υποχρεώσεις του ιδιώτη επενδυτή και την ανοχή της ίλης Ιιππικού στη χρήση του μισθίου; Ποια η λογική πίσω απ’ αυτόν τον ακατανόητο όρο; Εκτός όλων, υπάρχει και ένα θέμα ασφάλειας, όταν μια μονάδα του Στρατού συνυπάρχει σε έκταση που προορίζεται για εμπορική αξιοποίηση.

Κατάληψη

Ομως το ΤΑΙΠΕΔ, παρότι είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, με σκοπό την αξιοποίησή του προς όφελος του Δημοσίου, αντί να διεκδικήσει τα χρήματα που οφείλει η συγκεκριμένη ομοσπονδία βάσει νόμιμης ρήτρας για την επί σειρά ετών αυθαίρετη κατοχή και χρήση ενός μεγάλου χώρου του μισθίου, ανέχθηκε την κατάληψή του από αυτήν και διατήρησε τη σκανδαλώδη ευνοϊκή μεταχείριση.

Οπως έχουμε αποκαλύψει, τον Απρίλιο του 2008 υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας. Τότε παραχωρήθηκαν για έναν χρόνο στην ομοσπονδία κτίρια γραφείων εμβαδού 3.100 τ.μ., συγκρότημα στάβλου 9.200 τ.μ. και αποθήκη, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.

Το συμφωνητικό καθόριζε ότι μετά τη λήξη της ετήσιας σύμβασης, τον Απρίλιο του 2009, η Ομοσπονδία Ιππασίας υποχρεούνταν να αποδώσει όλους τους παραχωρούμενους χώρους στην Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. Προβλεπόταν υψηλή ρήτρα, στην περίπτωση που δεν αποχωρούσε η ομοσπονδία, με 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης «ως εύλογη και δίκαιη αποζημίωση».

Το ποσό της ρήτρας από το 2009 έως σήμερα ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ, αφού άλλη σύμβαση παραχώρησης δεν υπογράφηκε. Γιατί ΤΑΙΠΕΔ – ΕΤΑΔ ουδέποτε μερίμνησαν να εισπράξουν αυτό το νόμιμο ποσό; Με ποιο δικαίωμα χαρίζουν χρήματα του Ελληνα φορολογουμένου από ρήτρες και ενοίκια; Και πώς ανέχτηκαν την αυθαίρετη και δωρεάν χρήση δημόσιου ακινήτου από μια ομοσπονδία, καταληψία, που δεν έχει πληρώσει ούτε για τα στοιχειώδη επί σχεδόν 15 χρόνια, αν και εισπράττει κανονικά τις γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις από τον Αυγενάκη;


Στις πλάτες των… φορολογουμένων

Υστερα από χρόνια βρέθηκε επενδυτής για το ιππικό κέντρο στο Μαρκόπουλο. Ομως το ΤΑΙΠΕΔ ναρκοθετεί το επενδυτικό πρότζεκτ για χάρη μιας «συμμαχίας» του βολέματος Ελληνικής Ομοσπονδίας Ιππασίας – απόστρατου ταξιάρχου αλόγων – Φλώρου.

Πρακτικά, παγιδεύουν τον επενδυτή με απαράδεκτους όρους που δεν μπορούν να σταθούν πουθενά. Ακριβώς επειδή κανένας σοβαρός διαγωνισμός δεν δύναται να επιβάλει σε ιδιώτη επενδυτή να φιλοξενεί με το ζόρι μια ομοσπονδία τζαμπατζήδων ενός αθλήματος με μηδαμινή απήχηση και χωρίς οπαδούς, που έχει φεσώσει το Δημόσιο, κι έναν συνταξιούχο που ξαφνικά θέλει να αντιμετωπίσει την Τουρκία με… άλογα, λες και είμαστε στο 1821!

Με πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της και ανακοίνωσή της η Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας διατείνεται ότι το προς αξιοποίηση ακίνητο είναι κατοχυρωμένο ως έδρα της ομοσπονδίας και της ιππασίας, καθώς και ότι θα διασφαλίσει τη διατήρησή του υπό οποιαδήποτε συνθήκη! Ο στόχος είναι προφανής: να αποχωρήσει ο επενδυτής από την αξιοποίηση του ακινήτου και να συνεχιστεί η τζάμπα χρήση στο διηνεκές, στις πλάτες του Ελληνα φορολογουμένου. Εισαγγελέας υπάρχει;

Ετσι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα το ΤΑΙΠΕΔ; Με τις φουστανέλες, τους καταληψίες και τα ρουσφέτια σε ημετέρους; Στο Ελληνικό η ΕΠΟ και η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον χώρο και το προπονητικό κέντρο, και να εξεύρουν νέα στέγη, χάριν της ανάπτυξης και της επένδυσης. Το ΤΑΙΠΕΔ, όμως, στην περίπτωση του Μαρκόπουλου δίνει μαθήματα για το πώς να αποτρέπονται επενδυτές που υποτίθεται ότι σκοπεύει να προσελκύσει. Η κυβέρνηση οφείλει να γνωρίζει ότι οποιαδήποτε αξιοποίηση φορτώνει τον επενδυτή με ανορθολογικά βάρη δεν είναι επένδυση, είναι έξοδο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα