Θολές συμβάσεις της ΕΑΒ με την εκλεκτή του Αδωνη

Οι χρυσές αμοιβές (εκτός Διαύγειας) της δικηγόρου και υποψήφιας με τη Ν.Δ. Κωνσταντίνας Καραμπατσώλη

Κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις για ανύπαρκτους σκοπούς, φαίνεται πως πραγματοποιείται από τη διοίκηση της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας Α.Ε. (ΕΑΒ) με τις ευλογίες, εάν όχι και με την παρότρυνση, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στο οποίο υπάγεται η ΕΑΒ από τον Νοέμβριο του 2020 με Προεδρικό Διάταγμα (92/2020).

  • Από τη Μαρία Παναγιώτου

Κι όλα αυτά με πλήρως αδιαφανείς όρους, δεδομένου πως κάποιες από τις δαπάνες στις οποίες αναφερόμαστε δεν αναρτώνται καν στη Διαύγεια, όπως απαιτείται από τη σχετική νομοθεσία.

Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2021 η δικηγόρος Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται εξαιρετικά κοντά στο περιβάλλον του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, υπέγραψε σύμβαση με την ΕΑΒ, με αντικείμενο την παροχή «εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών και συμβουλών σε θέματα Δημοσίου, Διοικητικού, Εμπορικού και Ποινικού Δικαίου».

Η δικηγόρος, που ήταν επίσης υποψήφια στις προηγούμενες εθνικές εκλογές με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, στην Εύβοια, ανέλαβε τη δικαστική και εξώδικη εκπροσώπηση της ΕΑΒ αλλά και την παροχή «γνωμοδοτήσεων και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε ζητήματα που αφορούν στην καθημερινή λειτουργία της εταιρίας» για δύο έτη, δηλαδή από 1/1/2022 έως 31/12/23, με αμοιβή ύψους 60.000 ευρώ. Ωστόσο, η σύμβαση αυτή δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια. Και τα εξωφρενικά δεν σταματούν εδώ…

1. Η σύμβαση με αντικείμενο την παροχή «εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών και συμβουλών σε θέματα Δημοσίου, Διοικητικού, Εμπορικού και Ποινικού Δικαίου». Με αμοιβή 60.000 ευρώ.
2. Η δίμηνη σύμβαση για «την εκπαίδευση των ΗΑΕ και την εκπαίδευση εν γένει» με αμοιβή 15.000 ευρώ.
3. Η σύμβαση για εκπόνηση «νομικής έρευνας και μελέτης για την ίδρυση Συλλογής-Μουσείου της ΕΑΒ στο πλαίσιο δημιουργίας ενός χώρου γνωριμίας με την ιστορία και
τη δράση της ΕΑΒ» με αμοιβή
15.000 ευρώ.

Στις 10 Νοεμβρίου του 2022, ενώ δηλαδή η προηγούμενη σύμβαση της κυρίας Καραμπατσώλη «έτρεχε» ήδη για 11 μήνες, υπέγραψε μία νέα σύμβαση με την ΕΑΒ, διάρκειας δύο μηνών και ύψους επιπλέον 15.000 ευρώ (!)

Με αυτή τη νέα σύμβαση η ΕΑΒ ανέθετε στη δικηγόρο, την οποία έτσι κι αλλιώς πλήρωνε για συμβουλές, να εκπονήσει νομική έρευνα και μελέτη με επιπλέον χρήματα, για την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας της ΕΑΒ Α.Ε., «η οποία θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκπαίδευση των ΗΑΕ και την εκπαίδευση εν γένει». Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, εκδόθηκε και ανακοίνωση από το υπουργείο Ανάπτυξης, για συνάντηση που είχε ο Αδωνις Γεωργιάδης με τον διευθυντή Εκπαίδευσης του υπουργείου άμυνας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Νασίρ Αλνάγκμπι και στελέχη της πρεσβείας των ΗΑΕ στην Ελλάδα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, στην οποία συμμετείχε και η κυρία Καραμπατσώλη.

Ωστόσο, το γιατί η ΕΑΒ ξαναπλήρωσε την κυρία Καραμπατσώλη παραμένει άγνωστο. Οπως παραμένει άγνωστο και το γιατί ούτε αυτή η σύμβαση δεν αναρτήθηκε ποτέ στη Διαύγεια.
Το ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι πως τον Απρίλιο του 2022, δηλαδή μήνες μετά την αρχική σύμβαση της δικηγόρου, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος αναπτυξιακός νόμος, στον οποίο περιλαμβανόταν ρύθμιση, με βάση την οποία η ΕΑΒ μπορούσε να συνάπτει συμβάσεις «με εξωτερικούς χρηματοοικονομικούς, νομικούς, επιστημονικούς ή τεχνικούς συμβούλους για την υλοποίηση της ανάπτυξης της ανώνυμης εταιρίας».

Κι επειδή η ανάπτυξη δεν ήρθε ποτέ, είναι πλέον ξεκάθαρο πως η νομοθέτηση πραγματοποιήθηκε για να αποκομίσουν όφελος για άσκοπο έργο κάποιοι, μέσω αυτών των συμβάσεων.

Μουσεία… και άλλοι δράκοι

Οι αμοιβές της κυρίας Καραμπατσώλη, βεβαίως, δεν σταμάτησαν στα παραπάνω ποσά… Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει στα χέρια της η «δημοκρατία», τον περασμένο Νοέμβριο η δικηγόρος και υποψήφια βουλευτής υπέγραψε ακόμη μία σύμβαση, ύψους 15.000 ευρώ. Το αντικείμενό της; Η εκπόνηση «νομικής έρευνας και μελέτης για την ίδρυση Συλλογής – Μουσείου της ΕΑΒ στο πλαίσιο δημιουργίας ενός χώρου γνωριμίας με την ιστορία και τη δράση της ΕΑΒ» (!)

Μοιάζει, φυσικά, ανεκδοτολογικός ο ισχυρισμός ότι ετοιμάζεται μουσείο για την ιστορία της ΕΑΒ, σε όσους γνωρίζουν καλά τα θέματα της εταιρίας αλλά ακόμη και στον απλό ακροατή. Περισσότερο δε, επειδή αυτή ακριβώς την περίοδο διακυβεύεται το ίδιο το μέλλον της. Να υπενθυμίσουμε πως βρίσκεται ήδη σε εφαρμογή το σχέδιο ιδιωτικοποίησής της που προβλέπει το «σπάσιμό» της σε δύο οικονομικές οντότητες, την Asset Co (πάγια και τις υποδομές) και την Commercial Co, με την είσοδο στην τελευταία στρατηγικού επενδυτή. Ο στρατηγικός επενδυτής θα αποκτήσει το 49% στην εμπορική εταιρία (το 51% θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο), αλλά, μέσω της συμφωνίας μετόχων, θα έχει τον έλεγχο της διοίκησης.

Μέσα σε όλο αυτό το τσουνάμι του σχεδίου ιδιωτικοποίησης αλλά και του πολέμου που διενεργήθηκε ακριβώς το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση εναντίον της εταιρίας και των εργαζόμενων της, προκειμένου να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση, είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς πως ετοιμάζεται… χαλαρά κι ένα μουσείο για την ιστορία της.

Φυσικά, ούτε αυτή η σύμβαση της κυρίας Καραμπατσώλη αναρτήθηκε στη Διαύγεια. Κι αυτό, παρά το γεγονός πως αντίστοιχη σύμβαση, ύψους 20.000 ευρώ, και πάλι για το μουσείο, με περιγραφή έργου την «καταγραφή, διαχείριση και τον συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών για τη δημιουργία μουσείου» που δόθηκε σε μία συντηρήτρια έργων τέχνης (!), αναρτήθηκε κανονικά.

Κανείς δεν πάει χαμένος…

Το γεγονός πως η κυρία Καραμπατσώλη δεν εξελέγη στην Εύβοια φαίνεται πως δεν της βγήκε τελικά σε κακό. Με μια απλή πρόσθεση στις παραπάνω συμβάσεις διαπιστώνει κανείς πως η δικηγόρος έβγαλε με άνεση 90.000 ευρώ σε μικρό χρονικό διάστημα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν πως στην πραγματικότητα οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η κυρία Καραμπατσώλη αγγίζουν συνολικά τα 180.000 ευρώ. Αν το γεγονός επαληθευτεί, αποτελεί πραγματικά σκάνδαλο.

Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, φαίνεται πως διατηρεί μεγάλη εκτίμηση στο πρόσωπό της, αφού, εκτός από την ΕΑΒ, την έχει τοποθετήσει και στο διοικητικό συμβούλιο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠ.Ε) του υπουργείου Ανάπτυξης ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019. Οι αμοιβές που λαμβάνει από το Δημόσιο η κυρία Καραμπατσώλη και για αυτή τη συμμετοχή της δεν είναι γνωστές.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα