Μυστήριο με επίθεση σε συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας

Δίκτυο τρομοκρατών εξαρθρώθηκε έπειτα από πολύμηνη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Πολλά κενά στην υπόθεση

Μια πολύ περίεργη ιστορία ήρθε χθες στο φως. Αντιτρομοκρατική και ΕΥΠ ανακοίνωσαν την εξάρθρωση μυστηριώδους «δικτύου» τρομοκρατών που αποτελούνταν από δύο (!) άτομα και σκόπευαν να αιματοκυλίσουν εβραϊκό εστιατόριο – συναγωγή στο κέντρο της Αθήνας.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας συνέλαβαν δύο Πακιστανούς ηλικίας 27 και 29 ετών, οι οποίοι φέρεται ότι στρατολογήθηκαν για να προκαλέσουν εκατόμβη νεκρών στου Ψυρρή.

Οι δύο τρομοκράτες φέρεται ότι είχαν μπει στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών ασφαλείας από τον Νοέμβριο του 2022, όταν στελέχη της ΕΥΠ άρχισαν να παρακολουθούν τα κινητά τηλέφωνα και τις κινήσεις τους. Φέρεται ότι λάμβαναν εντολές από 30χρονο ομοεθνή τους που βρίσκεται στο Ιράν και δρούσε ως «εγκέφαλος» του δικτύου.

Ο άνδρας αυτός, σύμφωνα με την Αστυνομία, διατηρεί στενές σχέσεις με τους «Φρουρούς της Επανάστασης» του ιρανικού καθεστώτος. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα ανατίναζαν με εκρηκτικά το εβραϊκό εστιατόριο, σκορπώντας τον θάνατο σε δεκάδες Εβραίους.

Η επίθεση θα πραγματοποιούνταν με εύφλεκτο αέριο ή εκρηκτική ύλη και στη συνέχεια επρόκειτο να χτυπήσουν τους στόχους και με όπλα. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξαρχής το σχέδιο ήταν να γαζώσουν τους θαμώνες με καλάσνικοφ. Ολα αυτά τα αντικρουόμενα βέβαια είναι ενδεικτικά των πολλών κενών που έχει η υπόθεση. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και σχετικά ρεπορτάζ, οι δράστες θα λάμβαναν αμοιβή 15.000 για κάθε νεκρό.

Το χτύπημα στο εστιατόριο που θα φιλοξενούσε την εβραϊκή συναγωγή είχε προγραμματιστεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Για τον λόγο αυτόν είχε σημάνει συναγερμός τις τελευταίες 10 ημέρες στις αστυνομικές Αρχές που φρουρούσαν όλους τους πιθανούς εβραϊκούς στόχους. Η σχετική πληροφορία είχε φτάσει και στα γραφεία της «δημοκρατίας» εδώ και ημέρες.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας είχαν τεθεί στην πρεσβεία του Ισραήλ, σε κτίρια όπου στεγάζονται εταιρίες Ισραηλινών συμφερόντων, καθώς και σε εστιατόρια όπου τρώνε Ισραηλινοί επιχειρηματίες ή διπλωμάτες.

Με βάση τις πληροφορίες που είχε συγκεντρώσει και επεξεργαστεί η ΕΥΠ, είχαν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ημέρες επιχειρήσεις της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) σε διάφορες περιοχές της επικράτειας, στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο αλλά και στη Ζάκυνθο, όπου ζούσαν και συνελήφθησαν οι δύο Πακιστανοί.

Οπως προέκυψε από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., οι τρομοκράτες είχαν στόχο όχι μόνο την απώλεια αθώων πολιτών, αλλά και την υπονόμευση του αισθήματος ασφάλειας στη χώρα, πλήττοντας ταυτόχρονα τους θεσμούς και απειλώντας τις διεθνείς σχέσεις της Ελλάδας. Οι δύο Πακιστανοί φέρεται ότι έχουν ύποπτες συνομιλίες στα κινητά τους τηλέφωνα, που όμως ακόμα δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για συνομιλία με τον 30χρονο συνεργό τους στο εξωτερικό, ο οποίος μάλιστα τους ανέφερε κάθε φορά πόσο σημαντικά ήταν τα «χτυπήματα», λέγοντάς τους «γιατί καθυστερείτε, προχωρήστε γρήγορα, σκεφτείτε το ενδεχόμενο των όπλων ή των αερίων».

Από την ανάλυση των κατασχεθέντων πληροφοριακών και ψηφιακών δεδομένων επιβεβαιώθηκε ότι τα μέλη του δικτύου είχαν επιλέξει ήδη ως στόχο της επίθεσης το εστιατόριο – εβραϊκή συναγωγή στου Ψυρρή, καθώς θεωρείται κτίριο ιδιαίτερης σημειολογίας. Για τον λόγο αυτόν είχαν προβεί στην κατόπτευση του χώρου και στον σχεδιασμό της επίθεσης, ενώ είχαν λάβει τις τελικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του πλήγματος. Οι δύο Πακιστανοί είχαν φωτογραφίσει το εστιατόριο και συγκεκριμένα άτομα τα οποία είχαν στοχοποιήσει. Προς το παρόν όμως προβληματίζει το γεγονός ότι οι αστυνομικές Αρχές δεν έχουν εντοπίσει άλλες αποδείξεις, όπως όπλα ή βόμβες. Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση σε βαθμό κακουργήματος.

Παράλληλα, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατ’ αγνώστου για το κακούργημα της διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης και το πλημμέλημα της πρόκλησης για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, καθώς οι δύο συλληφθέντες φέρεται ότι έπαιρναν εντολές από πρόσωπο που βρίσκεται στο εξωτερικό. Ο Πακιστανός συμπατριώτης τους, από τον οποίο ελάμβαναν εντολές, δεν έχει εντοπιστεί και αναζητείται. Οι δύο συλληφθέντες έχουν λάβει προθεσμία προκειμένου να απολογηθούν μεθαύριο, Παρασκευή σε τακτικό ανακριτή. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον πιθανό εντοπισμό και άλλων συνεργών τους.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα