Ο αρχηγός του ΜέΡΑ25 με ρητορική του 2015 επενδύει στην αστάθεια!

Επιστροφή στη ρητορική του 2015 από τον Γιάνη Βαρουφάκη (κεντρική φωτό), ο οποίος επιμένει να μιλά τις τελευταίες ημέρες για ενδεχόμενο κλεισίματος των τραπεζών, επιλέγοντας να επενδύσει στην αστάθεια μιας περιόδου που αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία του τόπου.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, με απανωτές παρεμβάσεις του εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα, κάνει βουτιά στο παρελθόν, προτάσσοντας, σε περίπτωση που κλείσουν οι τράπεζες, το εναλλακτικό σχέδιο του κόμματός του, με ένα νέο σύστημα πληρωμών. Δεν αποκλείει δηλαδή το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες, ενώ την ίδια ώρα αφήνει επί της ουσίας ανοιχτό και το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ, θυμίζοντας βεβαίως τα μνημονιακά δράματα του 2015 και της πρώτης περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλωστε, αυτός εκτιμάται ότι είναι ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της τακτικής: να πλήξει την Κουμουνδούρου, υπενθυμίζοντας τα έργα και τις ημέρες της τη σκοτεινή περίοδο των capital controls. Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και δύο μήνες άρχισαν οι συντονισμένες επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, στα αριστερά του οποίου στοχεύει το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη.

Οπως δήλωσε χωρίς περιστροφές, μιλώντας στο Open, «εμείς το λέμε ξεκάθαρα, αν χρειαστεί -ελπίζουμε να μη χρειαστεί- σε περίπτωση που καταρρεύσουν οι τράπεζες από μόνες τους ή τις κλείσει η Φρανκφούρτη, όπως έκανε το 2015, να υπάρχει ένα σύστημα πληρωμών-συναλλαγών το οποίο να μπορεί να μειώσει το κόστος της μετάβασης». Λίγες μόλις ώρες μετά επανήλθε, μιλώντας στη συνεδρίαση της 6ης και τελευταίας Κεντρικής Επιτροπής της παρούσας περιόδου του κόμματος, εν όψει των εκλογών της 21ης Μαΐου, ισχυριζόμενος πως δεν επιθυμεί να επιστρέψει η χώρα στη δραχμή, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει ένα έτοιμο σχέδιο σε αυτή την περίπτωση.

Εναλλακτικό σχέδιο

Εφερε δε ως παράδειγμα την Ελβετία, λέγοντας πως καμία τράπεζα στον κόσμο δεν μπορεί να εγγυηθεί απολύτως την ασφάλεια των καταθέσεων και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να υπάρχει ένα κυβερνητικό εναλλακτικό σχέδιο. «Σε περίπτωση τραπεζικής κρίσης, το σύστημά μας “ΔΗΜΗΤΡΑ” θα μειώσει το κόστος της κρίσης, θα είναι εργαλείο που σήμερα η χώρα δεν διαθέτει. Σε περίπτωση που χρειαστεί να δημιουργηθεί εγχώριο χρήμα, το σύστημα “ΔΗΜΗΤΡΑ” θα αποτελέσει τη βάση του νέου εθνικού νομίσματος» επέμεινε ο αμετανόητος Γιάνης Βαρουφάκης.

Σημειωτέον πως το ΜέΡΑ25 ανακοίνωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρώτη στη λίστα, η βουλευτής Σοφία Σακοράφα, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο καθηγητής Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης.

Στη λίστα φιγουράρει και ο οικονομολόγος Χρήστος Λάσκος, πρώην μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας καταλαμβάνει και φέτος, όπως και το 2019, ο Ψαραντώνης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα