Κυριάκος: «Δεν μπαίνω σε κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό»

Ο Μητσοτάκης μίλησε σε συνέντευξη για αντιπάθεια στο πρόσωπό του από τους αντιπάλους του, ενώ διέψευσε το ενδεχόμενο να ζητήσει στις δεύτερες εκλογές ψήφο ανοχής

Δεν θα δεχθώ να μπω σε κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό» διεμήνυσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι «παντού στην Ευρώπη πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος», ενώ ανέφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου, όπως είπε, ο καγκελάριος Σολτς «ήταν πρώτος με μία μονάδα διαφορά και με 25%, και αυτομάτως ήταν ο εντολοδόχος, δεν το συζήτησε κανείς».

Μιλώντας χθες το βράδυ στην τηλεόραση του Alpha υποστήριξε ότι τους αντιπάλους του «τους ενώνει η αντιπάθεια στο πρόσωπό μου και λένε “δεχόμαστε οτιδήποτε, αρκεί να μην είναι ο Μητσοτάκης πρωθυπουργός”. ΟΚ, το ακούω, αλλά οι πολίτες επιλέγουν και πρωθυπουργό στις εκλογές». Επίσης ο πρωθυπουργός διέψευσε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να ζητήσει στις δεύτερες εκλογές ψήφο ανοχής. «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ σενάριο που να μην έχει την πλειοψηφία της Βουλής. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν παράγοντας αστάθειας» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης, ακολουθώντας την τακτική της παροχολογίας, δείγμα πανικού για την αβέβαιη νίκη του, βιάστηκε να προαναγγείλει ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Επέμεινε, αντιθέτως, στη θέση κατά της μείωσης έμμεσων φόρων.

Προδιαθέτοντας για το κυβερνητικό πρόγραμμα που θα ανακοινώσει απόψε, υποσχέθηκε περαιτέρω μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και ότι οι έμμεσοι φόροι κάποια στιγμή θα αρχίσουν να πέφτουν, «χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά». Αναφερόμενος στα επιδόματα είπε: «Για εμάς τα επιδόματα είναι έκτακτα. Το μόνιμο μέτρο είναι η μείωση των φόρων, οι αυξήσεις των μισθών».

Στο μεταξύ, χθες, στην περιοδεία που έκανε στη Βοιωτία (Σχηματάρι, Θήβα Λιβαδειά) επέσεισε πάλι το κλείσιμο των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να φοβίσει του ψηφοφόρους ότι ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματιστεί κυβέρνηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος και τώρα μιλά για το ενδεχόμενο αυτό. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η θέση αυτή που έχει διατυπώσει ο κ. Βαρουφάκης ακυρώνει το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας και ενισχύει τη θέση του κ. Μητσοτάκη για καθαρή λύση με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. «Η απλή αναλογική εγκυμονεί έναν μεγάλο κίνδυνο, την κυβέρνηση των ηττημένων.

Μαθηματικά, είναι μια πιθανότητα. Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Βαρουφάκης υπουργός Οικονομικών. Σκεφτείτε, αντί για ευρώ, να πληρώνεστε με “Δήμητρες”, με κλειστές τράπεζες. Ε, όχι, δεν τα θέλουμε αυτά. Τα ζήσαμε το 2015» είπε και τόνισε: «Ο κ. Βαρουφάκης αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της “προοδευτικής διακυβέρνησης” για την οποία μας μιλά ο κ. Τσίπρας. Είναι ο ίδιος ο οποίος μας είπε πριν από λίγες μέρες ότι “δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να ξανακλείσουν οι τράπεζες και να βγούμε από το ευρώ – θα πληρώνεστε όλοι με ‘‘Δήμητρες’’. Λοιπόν, τους λέμε ξεκάθαρα: Σταματήστε να παίζετε “Monopoly” με τις ζωές μας και με τις καταθέσεις των Ελλήνων. Αρκετά, ως εδώ αυτές οι σαχλαμάρες!»

Αναφερόμενος στο ντιμπέιτ, τόνισε πως συμφωνεί να γίνει με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά μιλώντας στον Alpha το βράδυ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις δεύτερες εκλογές να δεχθεί να κάνει ντιμπέιτ μόνο με τον κ. Τσίπρα. Τέλος, εξήγγειλε ότι θα επαναφέρει τη λίστα για την εκλογή των ευρωβουλευτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα