Σιγή ασυρμάτου από τον Ντογιάκο για τη μυστική συμφωνία με το Μαξίμου

Προκαλεί ακόμα συζητήσεις και αναταράξεις στη Δικαιοσύνη η πρωτοφανής είδηση που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες για μυστική συμφωνία μεταξύ του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου και της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Δεκέμβριο του 2022, προκειμένου να διαγραφεί από τη λίστα των υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προσφυγή του εισαγγελέα.

Ο κ. Ντογιάκος είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2017, στρεφόμενος με αυτόν τον τρόπο κατά πειθαρχικής ποινής που του είχε επιβληθεί από 9μελές Πειθαρχικό Συμβούλιο, η οποία προέβλεπε στέρηση μισθού 40 ημερών για παραπτώματα όπως η κατάχρηση εξουσίας. Οπως έγινε γνωστό, η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση περιελάμβανε την αποζημίωση του εισαγγελέα αντί του ποσού των 7.000 ευρώ.

  • Από την Μαρία Παναγιώτου

Η «δημοκρατία» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ντογιάκο, προκειμένου ο εισαγγελέας να απαντήσει σε κάποια εύλογα ερωτήματα που δημιουργήθηκαν από τη δημοσίευση της είδησης. Αποτελεί, για παράδειγμα, πρωτοφανές φαινόμενο να έρχεται σε συμφωνία μια κυβέρνηση για πειθαρχικό παράπτωμα που έχει επιβληθεί από ανεξάρτητο όργανο της Δικαιοσύνης χωρίς να γίνονται γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, όπως αν υπήρξε θετική γνωμοδότηση γι’ αυτή τη συμφωνία από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Ομως, ο κ. εισαγγελέας, αν και επιμείναμε, αρνήθηκε την επικοινωνία, επικαλούμενος εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα.

Η μη παροχή απαντήσεων από τις αρμόδιες πηγές, ωστόσο, φαίνεται πως δεν καταλαγιάζει το… σούσουρο στον χώρο της Δικαιοσύνης, που, όπως φαίνεται, έχει ενταθεί και από το γεγονός ότι δικηγόρος του κ. Ντογιάκου ήταν η Λία Αθανασίου, η οποία είναι συνιδρύτρια και εταίρος του δικηγορικού γραφείου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Το όνομά της αναφέρεται, εξάλλου, και στη σχετική ανακοίνωση της συμφωνίας, που αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αλήθεια, ποιο στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης εμπνεύστηκε και ολοκλήρωσε αυτή τη συμφωνία; Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, που θα ήταν -κατά κάποιον τρόπο- ο πλέον αρμόδιος, είχε γνώση και συμμετοχή ή ανέλαβε την υπόθεση ο αναρμόδιος υπουργός Επικρατείας επειδή συμμετείχε το δικηγορικό του γραφείο;

Για ποιον λόγο έγινε αυτή η συμφωνία; Επρόκειτο να εκδικαστεί η υπόθεση ή, έπειτα από σχεδόν έξι χρόνια, βάδιζε στο μονοπάτι της απόρριψης προς εισαγωγή και, ως εκ τούτου, έσπευσε η κυβέρνηση να βγάλει από τη δύσκολη θέση τον κ. Ντογιάκο; Αποτελεί το γεγονός αυτό ένα νέο αντιθεσμικό μονοπάτι, που καθένας θα μπορεί να διαβεί εάν θέλει να διαφύγει των πειθαρχικών ευθυνών που θα του έχουν αποδώσει ανεξάρτητα όργανα της Δικαιοσύνης;

Ποιος διέδωσε την είδηση, αναφέροντας πως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ήταν αυτό που δικαίωσε τον κ. Ντογιάκο;

Πολλά τα ερωτήματα, και οι απαντήσεις τους δεν αφορούν μόνο τον ιστορικό του μέλλοντος, αλλά και τη Δικαιοσύνη στο παρόν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα