Πληρώνει ο λαός τους «μουτζαχεντίν» του Μητσοτάκη!

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει κινητοποιήσει ένα ευρύ δίκτυο στελεχών, τα περισσότερα από τα οποία όμως είναι παράλληλα ενεργά και αμειβόμενα στελέχη του κρατικού και δημόσιου τομέα

Δεν πάει πολύς καιρός που στη Γερμανία ξέσπασε σάλος όταν διαπιστώθηκε ότι η υπουργός Αμυνας χρησιμοποιούσε κυβερνητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα όχι μόνο για υπηρεσιακά αλλά και ιδιωτικά ταξίδια, έχοντας ορισμένες φορές μαζί και τον γιο της. Λίγο καιρό αργότερα η Κριστίνε Λάμπρεχτ, με αφορμή και το Ουκρανικό, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Μια άλλη υπουργός, επίσης στη Γερμανία, η Αννε Σπίγκελ, αρμόδια για θέματα οικογένειας, σύρθηκε σε παραίτηση διότι βρισκόταν σε διακοπές όσο η περιοχή της αντιμετώπιζε πλημμύρες. Στην Ιρλανδία ο πρόεδρος του οργανισμού τουρισμού υποχρεώθηκε σε παραίτηση όταν εν μέσω κορονοϊού πήγε για διακοπές στην Ιταλία. Και στο μακρινό Μεξικό η υπουργός Περιβάλλοντος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση όταν υποχρέωσε τον πιλότο μιας πτήσης να καθυστερήσει την απογείωση για μόλις μισή ώρα.

Στην Ελλάδα, παραμονές εκλογών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποιεί το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να κάνει περιοδείες ως αρχηγός κόμματος, αλλά το βρίσκει πολύ φυσιολογικό, ενώ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τού απαντά μεν δηκτικά, αλλά έχει κάνει τα ανάλογα και ο ίδιος την περίοδο της δικής του πρωθυπουργίας.

Ολα αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν λεπτομέρειες μπροστά στο γεγονός ότι για τις εκλογές που θα γίνουν σε δύο εβδομάδες η Ν.Δ. έχει κινητοποιήσει πανελλαδικά ένα ευρύ δίκτυο στελεχών της, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, είναι παράλληλα και ενεργά (και αμειβόμενα) στελέχη του κρατικού και δημόσιου τομέα.

Πέραν του τυπικού θέματος ότι όλοι αυτοί (συμπεριλαμβανομένων και των γενικών γραμματέων) είναι δημόσιοι υπάλληλοι και θα έπρεπε να βρίσκονται full time στα καθήκοντα και στις θέσεις τους, το μείζον που προκύπτει είναι ότι «κάνουν» εκλογές για λογαριασμό της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη, ενόσω αμείβονται -ορισμένοι δε και πλουσιοπάροχα- από τους Ελληνες φορολογουμένους. Εκτός κι αν κάποιοι εξ αυτών έχουν φροντίσει να πάρουν τις άδειές τους…

Πριν από μερικές εβδομάδες η Ν.Δ. είχε κάνει γνωστό ότι σε κάθε νομό θα αναλάβει την προεκλογική μάχη ένα στέλεχός της. Αντίστοιχα, τοποθέτησε και τις αποκαλούμενες «ειδικές δυνάμεις» σε κάθε περιφέρεια. Συνολικά ανακοινώθηκαν 74 ονόματα ως η εκλογική εμπροσθοφυλακή της σε όλη τη χώρα.

Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι αποφεύχθηκε επιμελώς να γίνουν αναφορές ή δημοσιεύσεις στις επίσημες υπηρεσιακές τους ιδιότητες στο Δημόσιο. Ωστόσο, από τα 74 αυτά ονόματα, περισσότερα από τα μισά (44 εν συνόλω) έχουν σχέση με δημόσιες θέσεις και απασχολούνται και αμείβονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο από αυτό. Συγκεκριμένα, συμπεριλαμβάνονται 10 γραμματείς υπουργείων, 20 μέλη διοικητικών συμβουλίων φορέων του Δημοσίου, έξι στελέχη του Δημοσίου, πέντε μετακλητοί που αμείβονται κι αυτοί από το Δημόσιο και τρεις αυτοδιοικητικοί. Μολονότι ασχολούνται με τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ., συνεχίζουν να πληρώνονται -και το διάστημα αυτό- από το Δημόσιο, καλώντας τους απλούς ψηφοφόρους να (τους) δώσουν άλλη μια τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας;

Επίσης, ένα άλλο ερώτημα είναι εάν όντως το Δημόσιο πληρώνει και σε κάποιους από αυτούς τα έξοδα μετακίνησής τους για «υπηρεσιακούς» λόγους;

Πέρα από το κόστος τίθεται και σοβαρό ζήτημα λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς -την ώρα μάλιστα που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλει κατ’ επίφαση το «βαθύ κράτος» και υπόσχεται να το θεραπεύσει ολοκληρωτικά- ουκ ολίγοι έχουν κατεβάσει μολύβια και ρολά, αν και έχουν θέσεις ευθύνης στη διοικητική δομή των φορέων που υπηρετούν. Εκτός κι αν μπορούν ταυτόχρονα να τρέχουν ανά την επικράτεια για τον προεκλογικό αγώνα της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα