Θα δώσουν εξηγήσεις για τον σταθμάρχη

Στις 26 Μαΐου ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ και τα δύο μέλη της επιτροπής θα απολογηθούν στον εφέτη ανακριτή

Τις δικές τους εξηγήσεις για τη μετάταξη του πρώην αχθοφόρου στη θέση του σταθμάρχη θα δώσουν στις 26 Μαΐου ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας Σπύρος Πατέρας και τα δύο μέλη της αρμόδιας επιτροπής που έκαναν δεκτό το αίτημά του, αν και ήταν δέκα χρόνια μεγαλύτερος από το προβλεπόμενο όριο ηλικίας.

Ο κ. Πατέρας και τα στελέχη του ΟΣΕ Αθανάσιος Κοττάρας και Στυλιανή Κολιοπούλου, που διώκονται για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, επρόκειτο να απολογηθούν χθες στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Ομως οι συνήγοροι υπεράσπισής τους ζήτησαν προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσουν τις απολογίες τους.

Ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας και τα δύο μέλη της επιτροπής μετατάξεων ενέκριναν τη μετάταξη του προφυλακισμένου σταθμάρχη από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στον ΟΣΕ, αν και ξεπερνούσε κατά δέκα χρόνια το όριο της ηλικίας των 48 ετών που προβλεπόταν ρητά στις προϋποθέσεις.

Ο 59χρονος μοιραίος σταθμάρχης, που είχε προσληφθεί στον ΟΣΕ στις 6/2/1989 ως αχθοφόρος, μετατάχθηκε στις 18/4/2011 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και την 1/8/2022 άρχισε την εκπαίδευσή του για σταθμάρχης, την οποία ολοκλήρωσε στις 24/1/2023.

Οπως αναφέρεται στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, ο ΟΣΕ είχε υποβάλει αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας για την κάλυψη μίας θέσης σταθμάρχη Δ.Ε., με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, στη Λάρισα, με μετάταξη. Το αίτημα για τη θέση αυτή περιελάμβανε ως πρόσθετα προσόντα ότι ο υπό μετάταξη υπάλληλος έπρεπε να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και να έχει ηλικία έως και 48 έτη.

Ο κατηγορούμενος υπέβαλε αίτηση για μετάταξη στη θέση, παρά το γεγονός ότι ήταν σχεδόν 58 ετών και ξεπερνούσε κατά περίπου 10 χρόνια το ηλικιακό όριο των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ.

Πρόσθετο απαιτούμενο

Εξάλλου, δεν επιβεβαιώθηκε η γνησιότητα βεβαίωσης της νομαρχίας Λάρισας ότι παρακολούθησε Πρόγραμμα Κατάρτισης ΔΥ που είχε προσκομίσει ο 59χρονος, αν και απαιτούνταν ως πρόσθετο απαιτούμενο προσόν η ικανότητα του υπό μετάταξη υπαλλήλου στον χειρισμό ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Το τριμελές συμβούλιο, το οποίο είχε αρμοδιότητα να αξιολογήσει τις αιτήσεις, έκανε δεκτή την αίτηση και με απόφαση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ ολοκληρώθηκε η μετάταξη του 59χρονου από διοικητικός υπάλληλος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, στην κενή οργανική θέση σταθμάρχη του ΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι ο υποψήφιος δεν πληρούσε τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προσκομιστεί στον ανακριτή το πόρισμα των πραγματογνωμόνων που έχουν οριστεί για τις συνθήκες και τα αίτια της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Εφόσον διαπιστωθεί ότι η μη λειτουργία της τηλεδιοίκησης και σηματοδότησης έπαιξε ρόλο στη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών, τότε αναμένεται να ασκηθούν νέες διώξεις κατά στελεχών του ΟΣΕ και της Hellenic Train που λειτουργούσαν τα τρένα παρά τις ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.

Παράλληλα, ο δικαστικός λειτουργός εξετάζει και άλλα ζητήματα ασφαλείας. Για τον λόγο αυτό έχει δώσει εντολή για να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη από δύο τεχνικούς υπαλλήλους της ιταλικής εταιρίας Hitachi Rail SpA, που έχει εγκαταστήσει το σύστημα αυτόματης πέδησης στις ηλεκτράμαξες, με βάση τα στοιχεία που έχει καταγράψει ο καταγραφέας του συστήματος πάνω στη μοιραία αμαξοστοιχία. Ακόμη ζήτησε τη διενέργεια ψηφιακής αναπαράστασης της σύγκρουσης των δύο τρένων από πραγματογνώμονα κινηματογραφιστή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα