Εκτενής αναφορά του ξένου Τύπου στα αποτελέσματα

Η μάχη της κάλπης των ελληνικών βουλευτικών εκλογών -όπως ήταν αναμενόμενο- απασχόλησε εκτενώς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκεται ένα βήμα πριν επικρατήσει ξανά στις εκλογές, στον απόηχο της τραγωδίας στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους» έγραφε χθες η «Daily Mail», την ώρα που το BBC μετέδιδε πως «η Κεντροδεξιά κερδίζει – δίχως να συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εδρών στο νέο Κοινοβούλιο».

Το βρετανικό δίκτυο φιλοξενούσε βέβαια στο σχετικό ρεπορτάζ και την ανάλυση του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, δίνοντας έτσι στους αναγνώστες του και την πλήρη εικόνα για το πώς θα προχωρήσουν -ενδεχομένως- τα πράγματα την «επόμενη ημέρα.

Στη μεγάλη επικράτηση της Ν.Δ. αναφερόταν χθες βέβαια και το Euronews, σημειώνοντας όμως κι αυτό πως το κυβερνών κόμμα δεν κατάφερε να πλειοψηφήσει στη νέα Βουλή. «Ελληνικές εκλογές: Το συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προηγείται στις ελληνικές εκλογές με πολύ μεγάλη διαφορά» μετέδιδε από την πλευρά του το Associated Press.

Την ίδια στιγμή, το Reuters μετέδιδε πως «η Ν.Δ. πετυχαίνει μια τεράστια νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Ελλάδας, επικρατώντας του κόμματος της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εντούτοις, απέχει από το όριο που της επιτρέπει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση».

«Οι συντηρητικοί της Νέας Δημοκρατίας φτάνουν στην κορυφή των βουλευτικών εκλογών χωρίς να επιτύχουν απόλυτη πλειοψηφία. Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, έχοντας αποκλείσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ενδέχεται να προσφύγει σε νέες εκλογές» έγραφε χθες η γαλλική «Le Monde». Στη μεγάλη επικράτηση της Ν.Δ. στεκόταν χθες και η ιστορική «Liberation», ενώ σε ανάλογο ύφος ήταν και οι κεντρικοί τίτλοι στα υπόλοιπα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. «Μπροστά το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη» ήταν ο τίτλος, χθες, στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής «Hurriyet».

Στα γερμανικά ΜΜΕ

Το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας από τα πρώτα exit polls καταγραφόταν βέβαια και στα γερμανικά ΜΜΕ. «Το κυβερνών κόμμα μπροστά, σύμφωνα με τις προβλέψεις» ανέφερε σε πρακτορειακό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, και έκανε λόγο για «σαφές προβάδισμα» της Νέας Δημοκρατίας με τα πρώτα exit polls της ΕΡΤ. «Το κόμμα θεωρείτο εκ των προτέρων φαβορί» σημείωνε και το ARD, προσθέτοντας ότι ο σχηματισμός κυβέρνησης δεν είναι ωστόσο εγγυημένος και ότι το ΠΑΣΟΚ ενδέχεται να αναδειχθεί σε ρυθμιστή. «Επειδή, σύμφωνα με τις προβλέψεις, κανένα από τα κόμματα δεν έχει επιτύχει την απόλυτη πλειοψηφία, μάλλον θα πρέπει να αναζητηθούν συνασπισμοί.

Στην Ελλάδα, όμως, τέτοιες συμμαχίες είναι σπάνιες και συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα επιτυχημένες. Εάν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση, πρέπει να γίνουν νέες εκλογές» κατέληγε το ρεπορτάζ. «Βαρύ πλήγμα για την Αριστερά του Τσίπρα. Υποχωρεί ακόμη περισσότερο – Η Ν.Δ. προηγείται» ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «Munchner Merkur», ενώ στη «Welt» στο αντίστοιχο ρεπορτάζ είχε τίτλο «Το κυβερνών κόμμα με ευρύ προβάδισμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα