Φορολογία: Η «γαλάζια» μηχανή προπαγάνδας και τα fake news

Παραποιώντας χονδροειδώς τις θέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (από κοινού με φιλικά της ΜΜΕ),
η Ν.Δ. επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα φόβου και τρομοκράτησης των πολιτών

Με σπασμένα τα φρένα ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία τη νέα προεκλογική περίοδο, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την Κουμουνδούρου αλλά και τη Χαριλάου Τρικούπη. Από κοινού με φιλικά της μέσα ενημέρωσης και με αιχμή τη φορολογική πολιτική, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε χθες σε κλιμάκωση της επιχείρησης απαξίωσης των δύο κομμάτων.

Παραποιώντας τις θέσεις τους και δημιουργώντας κλίμα φόβου και τρομοκράτησης των πολιτών, ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Πειραιώς κατάφερε να παρουσιάσει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως δύο κόμματα τα οποία ετοιμάζονται για ένα νέο κύμα φορομπηχτικής πολιτικής εις βάρος της πλειοψηφίας των πολιτών. Φυσικά, σε αυτή την καλοστημένη επιχείρηση τροφή έδωσαν και τα στελέχη των δύο κομμάτων, τα οποία δεν απέφυγαν τις «παγίδες».

Η ιστορία που επαναλαμβάνεται αυτή τη φορά ως φάρσα άρχισε από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου έπεσε θύμα της «μονταζιέρας» της Πειραιώς.

Αντιδράσεις

Η ίδια εξέφρασε την εκπεφρασμένη θέση του κόμματος πως πρέπει τα υπερκέρδη των εταιριών να φορολογηθούν, όμως η αναφορά της και μόνο στη λέξη φορολογία προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Ο Ακης Σκέρτσος, ο οποίος ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, παράφρασε τις δηλώσεις της λέγοντας πως μιλάει για έκτακτη φορολογία στις επιχειρήσεις 3,5 δισ. στις πρώτες πενήντα ημέρες, ενώ τη σκυτάλη πήραν από εκείνη την ώρα κόμματα, μέσα ενημέρωσης και, φυσικά, το διαδίκτυο με ειδήσεις με τίτλο «Βόμβα Τσαπανίδου, προανήγγειλε “χαράτσι” 3,5 δισ. στις επιχειρήσεις».

Την ίδια ώρα, ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Παραστατίδης έδινε τροφή στην επικοινωνιακή μηχανή της Νέας Δημοκρατίας, μπαίνοντας και αυτός με τη σειρά του στη λίστα των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που δίνουν πάσες στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Παραστατίδης, εξηγώντας στο Open πως οι έμμεσοι φόροι είναι άδικοι, μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του λόγου άμεσων και έμμεσων φόρων, γιατί αυτοί πλήττουν τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα.

Σε ερώτηση του Παναγιώτη Στάθη για το εάν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, ο κ. Παραστατίδης απάντησε: «Βεβαίως, οι φόροι οι οποίοι αφορούν την κληρονομιά, τις γονικές παροχές, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή, και αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μειωθούν οι έμμεσοι φόροι». «Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν τον φόρο γονικής κληρονομιάς, τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι» κατέληξε, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Το νέο «δώρο» Παραστατίδη έγινε δεκτό με ικανοποίηση από την Πειραιώς. Από την Κρήτη, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως οι αντίπαλοί του έχουν χάσει τα αβγά και τα πασχάλια. «Τη μία μέρα μάς λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μάς λένε κάτι διαφορετικό. Ισως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Τη σκυτάλη πήρε ο Ακης Σκέρτσος, «χτυπώντας» ταυτόχρονα Κουμουνδούρου και Πειραιώς.

Στο διμέτωπο αυτό, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος δήλωσε πως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν κρυφή ατζέντα επιβολής νέων φόρων, επισημαίνοντας πως «το μόνο που νοιάζει το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη είναι να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Οπως φαίνεται, η Νέα Δημοκρατία μέτρησε πως το επικό αυτογκόλ Κατρούγκαλου είχε τεράστιες συνέπειες για τον ΣΥΡΙΖΑ και κέρδη για την ίδια. Οπότε, συνταγή που κερδίζει, δεν αλλάζει. Βλέποντας τη χιονοστιβάδα των εξελίξεων, η Κουμουνδούρου νωρίς το μεσημέρι εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας πως το κόμμα μιλά για φορολόγηση των υπερκερδών των εταιριών. «Το 2022 οι ισολογισμοί μόνο των εταιριών ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν υπερκέρδη πάνω από 6 δισεκατομμύρια» και συμπληρώνοντας πως «σε όλη την Ευρώπη υπήρξε έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

Ασυλία

Στην Ελλάδα υπήρξε ασυλία στα υπερκέρδη και αποδυνάμωση των νοικοκυριών μέσω του υψηλού ΦΠΑ. Αυτή είναι η αισχροκέρδεια του κ. Μητσοτάκη» ανέφερε σε μήνυμά της η Πόπη Τσαπανίδου.

Βλέποντας τον ορυμαγδό των αντιδράσεων, το ΠΑΣΟΚ αναγκάστηκε να προχωρήσει ξανά σε διευκρινιστικές δηλώσεις. Η ζημιά, όμως, για δεύτερη ημέρα είχε γίνει ήδη για το ΠΑΣΟΚ, αναγκάζοντας τον αρχηγό του κόμματος να αναλάβει πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας» σήμερα θα γίνει σύσκεψη των κεντρικών στελεχών του κόμματος ώστε να αποτραπούν δηλώσεις που αλλοιώνουν το στίγμα της παράταξης και δίνουν τροφή στη Ν.Δ. Εξάλλου, οι αντιδράσεις για τις «γκάφες» που έκαναν οι βουλευτές Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής και Ελένη Χρονοπούλου προκάλεσαν έντονη γκρίνια στις τάξεις του κόμματος.


Επικοινωνιακή κυριαρχία

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν πέσει στην παγίδα του Κυριάκου Μητσοτάκη και ακολουθούν ασθμαίνοντας την ατζέντα που προσπαθεί να επιβάλει ο τέως πρωθυπουργός, όπως το κατάφερε άλλωστε και στην προεκλογική περίοδο πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου.

Η επικοινωνιακή κυριαρχία της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη έχει καταφέρει να κάνει πρώτο θέμα της επικαιρότητας τα φορολογικά προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία φυσικά δεν βγήκαν στο φως της δημοσιότητας σήμερα, αλλά είναι κατατεθειμένα στο τραπέζι του διαλόγου από τις προηγούμενες εκλογές.

Ο εκφοβισμός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ θα φέρουν νέους φόρους είναι ακόμη μία «υπόθεση Κατρούγκαλου».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα