Πράσινο φως για τηλεμαχία στις 15 Ιουνίου

Συμφωνία στη Διακομματική Επιτροπή για τη διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των αρχηγών των πέντε κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) που εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Σε ντιμπέιτ… νούμερο δύο συμφώνησαν τα κόμματα, καθώς, πάρα τις περί του αντιθέτου προβλέψεις αρκετών, η Διακομματική Επιτροπή Εκλογών έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή και δεύτερης τηλεμαχίας στις 15 Ιουνίου μεταξύ των αρχηγών των πέντε κομμάτων (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση) που εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μπορεί το πρώτο ντιμπέιτ που διεξήχθη λίγες ημέρες πριν από την κάλπη της απλής αναλογικής να απογοήτευσε αρκετούς, καθώς είχε ελάχιστες ειδήσεις και ακόμη λιγότερο σασπένς, ωστόσο άπαντες συνομολογούν πως μετά τη ριζική αλλαγή των εκλογικών συσχετισμών που έφερε η πρώτη κάλπη, μια συνάντηση των πέντε θα παρουσιάσει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Το βλέμμα στρέφεται, βεβαίως, στο πώς θα απευθυνθεί στο κοινό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τι απολογισμό θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και στο αν θα υπάρξουν μπηχτές μεταξύ του ιδίου και του Νίκου Ανδρουλάκη. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπηρεσιακής υπουργού Εσωτερικών Καλλιόπης Σπανού, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μισό βήμα πίσω από την πρόταση για διεξαγωγή δύο ντιμπέιτ, ένα μεταξύ όλων των αρχηγών και ένα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα.

Η «γαλάζια» παράταξη, ως αναμένετο, επέμεινε στη διεξαγωγή ενός ντιμπέιτ, καθώς, όπως υποστηρίχθηκε, οι πρώτες κάλπες δεν έδειξαν την ανάγκη μιας τηλεμαχίας μεταξύ των δύο. Σε κάθε περίπτωση, όπως συναποφασίστηκε, οι αρχηγοί θα κληθούν να απαντήσουν σε έξι ερωτήματα με βάση τις ίδιες θεματικές ενότητες με την προηγούμενη διαδικασία, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι θα έχουν στο τέλος τη δυνατότητα ελεύθερης ερώτησης.

Οι θεματικές ενότητες είναι οι «Οικονομία – Ανάπτυξη – Απασχόληση», «Εξωτερική Πολιτική – Αμυνα», «Κράτος – Θεσμοί – Διαφάνεια», «Υγεία – Παιδεία – Κοινωνικό Κράτος», «Περιβάλλον – Ενέργεια» και «Νέα Γενιά». Οπως ακριβώς συνέβη και στο ντιμπέιτ νούμερο ένα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν και πάλι την ευχέρεια να προχωρήσουν σε μία σύντομη καταληκτική τοποθέτηση. Σημειωτέον πως η τηλεμαχία θα διεξαχθεί στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, με πιθανή ώρα έναρξης τις 21.00, και η μέγιστη διάρκειά της θα είναι οι τρεις ώρες, όπως ίσχυε και την προηγούμενη φορά.

Νέα συνεδρίαση

Η Διακομματική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου αύριο Πέμπτη προκειμένου να καθορίσει τις λεπτομέρειες του τρόπου διεξαγωγής της συζήτησης. Κυριότερο ζήτημα που θα κληθεί να λύσει η επιτροπή είναι το γεγονός ότι οι έξι δημοσιογράφοι που θα θέτουν τα ερωτήματα είναι περισσότεροι από τους ερωτώμενους αρχηγούς, άρα σε κάθε θεματική ενότητα ένας δημοσιογράφος δεν θα θέτει ερώτημα. Υπενθυμίζεται πως ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος συμμετείχε στο προηγούμενο ντιμπέιτ, δεν κατάφερε να μπει στη Βουλή στις εκλογές του Μαΐου. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση, στην επικείμενη νέα συνεδρίαση θα συμμετάσχει και ο οικοδεσπότης της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς ως εκπρόσωπος των έξι δημοσιογράφων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα