Στην τελική ευθεία η ψήφος αποδήμων

Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αίρει όλους τους περιορισμούς για τους Ελληνες του εξωτερικού

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, το οποίο αίρει όλους ανεξαιρέτως τους περιορισμούς που ισχύουν για την άσκηση του δικαιώματος της ψήφου Ελλήνων πολιτών οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού είτε βρίσκονται στο εξωτερικό κατά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών θα παραμείνει αναρτημένο έως τη Δευτέρα και αμέσως θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Στόχος είναι να «περάσει» πριν από το κλείσιμο της Βουλής για την καθιερωμένη θερινή ανάπαυλα. Με το νομοσχέδιο καταργούνται οι «κόφτες», οι οποίοι δεν επέτρεψαν σε όλους όσοι το επιθυμούσαν να ψηφίσουν. Υπενθυμίζεται πως οι ισχύουσες προϋποθέσεις για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από το εξωτερικό είναι να έχουν διαμείνει συνολικά δύο έτη εντός της ελληνικής επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Ταυτόχρονα με τη δημόσια διαβούλευση, εκκινεί και η διακομματική, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί η νομοθετική της πρωτοβουλία να εγκριθεί με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Τον τόνο έδωσε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος, απαντώντας στην κριτική ορισμένων περί επιχείρησης αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος, έκανε λόγο για προσβλητική θέση, επιμένοντας πως πρόκειται για αυτονόητη μεταρρύθμιση.

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν πως το νομοσχέδιο θα υπερψηφιστεί με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς ΠΑΣΟΚ, Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας διάκεινται θετικά, ενώ και οι «Σπαρτιάτες» και ΝΙΚΗ βρίσκονται προς το «ναι».

Η ίδια η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως το 2019 έγινε ένα σημαντικό βήμα και δόθηκε για πρώτη φορά η δυνατότητα σε Ελληνες πολίτες που βρίσκονται στο εξωτερικό να ψηφίσουν. «Τώρα», είπε, «έχει έρθει η ώρα να κάνουμε ένα νέο σημαντικό άλμα, αίροντας όλους τους περιορισμούς για την άσκηση του δικαιώματος ψήφου. Πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία και μία μεγάλη ευθύνη, που βαραίνει τον κάθε βουλευτή, πέρα και πάνω από κόμματα», προσθέτοντας πως «δεν είναι δεξιό, κεντρώο ή αριστερό το ζήτημα αυτό».

Η ίδια κάλεσε όλες τις πτέρυγες να υπερψηφίσουν τον νόμο, λέγοντας πως «οι απόδημοι Ελληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εχουμε χρέος να τους διευκολύνουμε στην άσκηση του, συνταγματικά κατοχυρωμένου, εκλογικού τους δικαιώματος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα