Τα «μαζεύουν» για τις υποχωρήσεις

Αναδίπλωση μετά την παγωμάρα που προκάλεσε η δήλωση Μητσοτάκη για το τι σημαίνει η προσφυγή στη Χάγη

Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι και να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τη δήλωση του πρωθυπουργού περί υποχωρήσεων απέναντι στην Τουρκία, που προκάλεσαν παγωμάρα σε μέλη και στελέχη της Ν.Δ., επιδίδονται κυβερνητικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρνουν, αφού εξακολουθούν να μιλούν για υποχωρήσεις.

Χθες ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, μιλώντας σε εκπομπή του ANT1, επιβεβαίωσε τα περί «υποχωρήσεων» στα Ελληνοτουρκικά. Οπως είπε, «ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι τα θέματα που βάζουμε στο τραπέζι. Και μόνο η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης από την Τουρκία είναι υποχώρηση. Καμία υποχώρηση που δεν πρέπει να γίνει δεν θα γίνει. Θέλουμε επίλυση, αλλά μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά και χωρίς επίλυση» είπε.

Σε ερώτηση που δέχτηκε για το με τι θέματα θα προσέλθει στο δικαστήριο η χώρα μας, ο ίδιος απάντησε: «Θα το δούμε, είναι θέμα συζήτησης». «Βλέπουμε μια στροφή και μια επιστροφή της τουρκικής κυβέρνησης και του Τούρκου προέδρου προς τη Δύση. Αυτό είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, γιατί οδηγεί σε μια εξομάλυνση» ισχυρίστηκε ο Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Εμείς θέλουμε ειρηνική συνύπαρξη χωρίς επίλυση ενδεχομένως ή και στην επίλυση. Εχουμε τις δικές μας κόκκινες γραμμές, η Τουρκία τις δικές της. Καμία παραχώρηση στις εθνικές κόκκινες γραμμές» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας.

Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης μίλησε για υποχωρήσεις. Ερωτηθείς σχετικά επισήμανε πως ο πρωθυπουργός επανέλαβε μια διαρκή, μία πάγια ελληνική θέση, η οποία ισχύει από το 1975, από τα χρόνια του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ότι η διαφορά μας, η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία και η οποία θέλουμε να διευθετηθεί, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

«Εφόσον φτάσουμε εκεί, γιατί δεν είμαστε ακόμα εκεί, τότε, ναι, ελπίζουμε να υπάρχει μία απόφαση η οποία θα συνεπάγεται εκατέρωθεν υποχωρήσεις από τις αρχικές θέσεις της διαπραγμάτευσης, όμως, όπως τόνισε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, θα μιλήσουμε με όρους, οι οποίοι, προφανώς, θα είναι συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων». Υπογράμμισε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός ούτε συζήτησε ούτε θα μπορούσε να συζητήσει ζητήματα που αφορούν Ελληνες πολίτες ή ζητήματα που άπτονται της ελληνικής κυριαρχίας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα