Νέες υποσχέσεις «φούμαρα»

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις πυρκαγιές και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σαν να ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας στις 25 Ιουνίου και όχι πριν από τέσσερα χρόνια…

Εκτός τόπου και χρόνου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά για τις πυρκαγιές, τη δασική πολιτική και την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σαν να ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας στις 25 Ιουνίου και όχι πριν από τέσσερα χρόνια… Συμπεριφέρεται σαν να μην έχει καμία ευθύνη για τα λίγα εναέρια μέσα, για την έλλειψη σχεδίου πρόληψης και άμεσης αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών, αλλά και για την έλλειψη δασικής πολιτικής.

Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι οι χθεσινές του δηλώσεις – ύστερα από δυο μέρες απόλυτης σιωπής. «Θα έχουμε την ευκαιρία σύντομα να κάνουμε και συγκεκριμένες εξαγγελίες ως προς τη δασική μας πολιτική, όπου θέλω να τονίσω ότι τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια σημαντική δουλειά, με πιο τολμηρή -θα έλεγα- παρέμβαση, μεταρρύθμιση, τη μεταφορά της αρμοδιότητας των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Αυτό μας δίνει μια πολύ καλύτερη εποπτεία της δασικής πολιτικής, την οποία θέλουμε να ασκήσουμε από εδώ και στο εξής» είπε. Επίσης, πριν από μερικές μέρες, στις 7 Ιουλίου, είχε προαναγγείλει πως «μέσα στα επόμενα χρόνια θα προμηθευτούμε καινούργια αεροσκάφη, καινούργια ελικόπτερα, πολλά καινούργια μέσα για το Πυροσβεστικό Σώμα». Τέσσερα χρόνια, όμως, τι έκανε;

Ο πρωθυπουργός, από το υπουργείο Ενέργειας που επισκέφθηκε χθες, μιλώντας για τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη παραδέχθηκε ότι «τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν περάσει» και πρόσθεσε ότι «πρέπει όμως να κάνουμε πολύ περισσότερα ως προς την ενεργή διαχείριση των δασών μας, έτσι ώστε να μπορούμε να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερη καύσιμη ύλη, πριν αυτή, ενδεχομένως, καταστραφεί σε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά». «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολα φαινόμενα» είπε και υπογράμμισε πως απαιτείται απόλυτη εγρήγορση, καθώς «τα δύσκολα ακόμα δεν έχουν περάσει».

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που θα δοθούν στους πυροπλήκτους σημείωσε πως «ευτυχώς, δεν ήταν τόσο πολλοί όσοι στην αρχή είχαμε φοβηθεί που έχασαν περιουσίες στη διάρκεια αυτών των πυρκαγιών» και πρόσθεσε ότι «όσοι έχασαν περιουσίες στις φωτιές των τελευταίων ημερών να γνωρίζουν ότι έχουμε έναν πιο προωθημένο μηχανισμό αποζημιώσεων, ώστε να αποκατασταθούν και να βάλουν τη ζωή τους σε μια τάξη».

Στο μεταξύ, για το θέμα των αποζημιώσεων ο Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε χθες ότι άμεσα θα λάβουν την πρώτη αρωγή οι πολίτες που έχουν πληγεί. Όπως τόνισε, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα της αρωγής (arogi.gov.gr) για την πρώτη αρωγή. «Θα ενεργοποιηθεί το πλαίσιο της στεγαστικής συνδρομής για να καλυφθούν οι πολίτες που έχουν ζημιές, έχουν χάσει τα σπίτια τους, αλλά αντιστοίχως και αυτό το πλαίσιο που αφορά τη στήριξη των επιχειρήσεων. Οι χρόνοι έχουν συντμηθεί, οπότε οι πολίτες θα λάβουν άμεσα, τις επόμενες μέρες – εβδομάδες, την πρώτη αρωγή και στη συνέχεια θα λάβουν και τη στήριξή τους, είτε για τις επιχειρήσεις είτε όσον αφορά τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις είτε την οικοσκευή τους».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα