Φωτιές: Ο Μητσοτάκης σηκώνει τα χέρια ψηλά

Ομολογεί την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σβήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές και… εύχεται να αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες

Με φόντο τον θάνατο των δύο ηρωικών πιλότων του Canadair και τα εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων στη Ρόδο -για ένατη μέρα-, στην Κάρυστο και αλλού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ομολογεί την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να σβήσει τις καταστροφικές πυρκαγιές και να προστατέψει τις περιοχές που καίγονται. Παράλληλα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, θεωρεί ότι ο κρατικός μηχανισμός τα έκανε όλα σωστά, όμως για την πρόληψη παρέπεμψε στο… μέλλον!

«Ελπίζω οι συνθήκες να βοηθήσουν περισσότερο τις επόμενες μέρες, αν υπήρχε μαγική άμυνα, θα την είχαμε εφαρμόσει» είπε χθες στο υπουργικό συμβούλιο και τόνισε: «Ξέρουμε ότι τα πράγματα κατά πάσα πιθανότητα θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα, με υψηλότερες θερμοκρασίες, περισσότερη ξηρασία, ισχυρούς ανέμους. Η μορφολογία του εδάφους μας καθιστά σε πολλές περιπτώσεις την κατάσβεση εξαιρετικά δύσκολη, οπότε έχουμε μπροστά μας ακόμα ένα δύσκολο καλοκαίρι». Στο ίδιο πνεύμα είπε ακόμα: «Μπορεί τώρα να διαθέτουμε περισσότερα μέσα, περισσότερο έμψυχο δυναμικό, καλύτερη προετοιμασία, όμως ξέρουμε ότι η μάχη αυτή θα είναι πάντα δύσκολη, καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης».

Οπως ισχυρίστηκε, «η συντονισμένη δράση μπορεί να μετριάσει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε, με μεγαλύτερη έμφαση στην καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών. Κι αυτό είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι σε έναν βαθμό το έχουμε ήδη κατακτήσει και μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι και στις δράσεις πρόληψης, οι οποίες θα αποτελέσουν και το επίκεντρο του προγραμματισμού μας από εδώ και στο εξής». Ειδικότερα για τη Ρόδο ο πρωθυπουργός επισήμανε για ακόμη μία φορά ότι είναι σημαντικό που «δεν είχαμε ανθρώπινες απώλειες».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της Ρόδου, η προσπάθεια εκκένωσης στις πιο πολλές περιπτώσεις οργανώθηκε από εθελοντές, χωρίς κρατικό συντονισμό, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Οι αλλεπάλληλες επιχειρήσεις απομάκρυνσης κατοίκων ήταν οργανωμένες και αποτελεσματικές, ειδικά στη Ρόδο, όπου διοργανώθηκε από την Πυροσβεστική, από την Αστυνομία, από το Λιμενικό μία εκκένωση σχεδόν 20.000 πολιτών, αλλά κυρίως τουριστών.

Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλες τις δυνάμεις της πρώτης γραμμής του κρατικού μηχανισμού, αλλά κυρίως στους εθελοντές μας, οι οποίοι και στη Ρόδο επέδειξαν εντυπωσιακή αυταπάρνηση». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «οι φωτιές είναι μία σκληρή δοκιμασία για τους πολίτες των πολλών περιοχών που πλήττονται, για το φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι μία μεγάλη δοκιμασία και για τον κρατικό μηχανισμό, που επί πολλές εβδομάδες μάχεται σε όλα τα μέτωπα 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα».


Ενός λεπτού σιγή στη Βουλή και συλλυπητήρια μηνύματα

Τριήμερο πένθος κηρύχθηκε στις Ενοπλες Δυνάμεις μετά την τραγωδία στην Κάρυστο με τον θάνατο των δύο πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας από την πτώση του Canadair, ενώ χθες το απόγευμα τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη Βουλή. «Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το εθνικό πένθος» είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως «οι Ελληνες θρηνούμε σήμερα τον τραγικό χαμό των πιλότων μας Χρήστου Μουλά και Περικλή Στεφανίδη στην Εύβοια. Εδωσαν τη ζωή τους σώζοντας ζωές».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς και τους συναδέλφους των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ζητώντας να διερευνηθούν οι συνθήκες του δυστυχήματος αλλά και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα εν ώρα καθήκοντος.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε συγκλονισμένος από την απώλεια των δύο ηρωικών μας πιλότων. «Τους αποχαιρετούμε με ευγνωμοσύνη και σεβασμό για το υψηλό αίσθημα καθήκοντος και την προσφορά τους στην πατρίδα. Θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συναδέλφους τους» είπε. «Η θυσία τους υπέρ πατρίδος θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μας» ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Συλλυπητήρια μηνύματα για την απώλεια των δύο ηρωικών πιλότων που έπεσαν την ώρα καθήκοντος απέστειλαν όλα τα κόμματα της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα