Απολογία Μητσοτάκη στη Βουλή για το χάος με τις πυρκαγιές!

Την Πέμπτη η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, την ώρα που κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τον πόλεμο στην επιστημονική κοινότητα

Στην κοινοβουλευτική αρένα μεταφέρεται η μάχη διαρκείας των κομμάτων για τις πυρκαγιές που κατέκαψαν όλο το καλοκαίρι την Ελλάδα, με το Μέγαρο Μαξίμου να ορίζει την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για μεθαύριο.

Στην Ολομέλεια θα αναμετρηθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά το μεγαλύτερο μέρος της πύρινης λαίλαπας απουσίαζε για διακοπές, και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει όλο αυτό το διάστημα να εξαπολύουν πύρινα βέλη στην κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της απουσία πρόληψης, τραγικές ελλείψεις, αλλά και επιχειρησιακές αστοχίες.

Η συζήτηση αναμένεται σε υψηλούς τόνους, με την αντιπολίτευση να τη θεωρεί ως αφορμή για να ξιφουλκήσει αναφορικά με τη διαχείριση των πυρκαγιών, την ώρα που άπαντες συνομολογούν πως θα πρέπει να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο δράσης, ώστε η χώρα να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τις πυρκαγιές, με φόντο και την κλιματική αλλαγή.

Την ίδια ώρα, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη προέβη σε ένα αδιανόητο ντελίριο, επιτιθέμενη στους επιστήμονες επ’ αφορμή τα στοιχεία που βγήκαν στο φως για τις πυρκαγιές! Οπως ισχυρίστηκε (Open), η κυβέρνηση ήταν καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, ενώ χαρακτήρισε προπαγάνδα τα στοιχεία του Meteo, τα οποία ανέφεραν ότι με 52% λιγότερες δασικές πυρκαγιές σημειώθηκε 195% αύξηση της καμένης γης. «Προπαγάνδα των αριθμών. Δεν έχει να κάνει ο αριθμός των πυρκαγιών με το μέγεθος των πυρκαγιών» υποστήριξε η Σοφία Βούλτεψη, στην οποία απάντησε με νόημα το διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

«Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο του νεότερου ελληνικού κράτους και με ιστορία αδιάλειπτης λειτουργίας 181 ετών, θεραπεύει πλήθος επιστημονικών θεματικών, μεταξύ των οποίων της σεισμολογίας, της μετεωρολογίας, της πυρομετεωρολογίας, της κλιματολογίας, της φυσικής της ατμόσφαιρας, της δορυφορικής τηλεπισκόπησης, της ηλιακής και διαστημικής φυσικής, της αστροφυσικής και κοσμολογίας» αναφέρει το Αστεροσκοπείο, για να προσθέσει: «Σε μια ευνομούμενη δημοκρατία, σε μια εποχή ανοιχτών δεδομένων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, είναι υποχρέωση της επιστήμης γενικότερα και των εθνικών ερευνητικών κέντρων ειδικότερα να ενημερώνουν την κοινωνία και την πολιτεία για τα αποτελέσματα των επιστημονικών δραστηριοτήτων τους, αλλά και για τις φυσικές συνθήκες που επηρεάζουν τη ζωή των πολιτών.
Αυτό πράττουμε και θα συνεχίσουμε να πράττουμε με μοναδικό γνώμονα την ανάδειξη της επιστημονικής γνώσης και της επιστημονικής αλήθειας».

Την ίδια ώρα, πάντως, που η κυβέρνηση ανοίγει έναν αδιανόητο πόλεμο με την επιστημονική κοινότητα, λόγω των σχολίων της Σοφίας Βούλτεψη, η αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει πυρά, με τον μεταβατικό πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο να καταγγέλλει: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετρά ήδη τέσσερα χρόνια θητείας και αποδείχθηκε ακόμη μία φορά ανέτοιμη και ανεπαρκής σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, παρά τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για το αντίθετο».

Οσο για τον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάση Γλαβίνα, σχολίασε πως η κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι και δικαιολογία για την ανικανότητα και την έλλειψη συντονισμού, όπως συμβαίνει με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.


Εβρος: Κάηκαν περισσότερα από 4.000 αιγοπρόβατα

Εκτός από τις ανυπολόγιστες καταστροφές στο περιβάλλον από τις φωτιές στον Εβρο, τεράστιες είναι και οι «πληγές» για την τοπική οικονομία, με τους εκπροσώπους των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών να βρίσκονται σε απόγνωση και να ζητούν άμεσα αποζημιώσεις από την κυβέρνηση αλλά και λύσεις, προκειμένου να αποφευχθούν νέες καταστροφές στο ζωικό τους κεφάλαιο.

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ορεστιάδας, Κώστας Δουνάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά για τις ζημιές ότι οι απώλειες σε ζώα είναι «πάνω από 4.000 καμένα αιγοπρόβατα, ενώ αγνοούνται πάρα πολλά… Εχει καεί όλος ο βοσκότοπος, έχει καεί ολόκληρη η περιοχή και δεν έχουν πού να τα βοσκήσουν… Ολο αυτό δημιουργεί ένα πολύ μεγάλο κόστος στους κτηνοτρόφους» και συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ ότι οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα πρέπει να δοθούν άμεσα.

Παράλληλα εξέφρασε φόβους για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα τον χειμώνα. «Το πρόβλημα δεν είναι να αποζημιώσουμε τώρα το ζωικό κεφάλαιο ή να καλύψουμε έναν μήνα τις ζωοτροφές. Το πρόβλημα έρχεται από εδώ και πέρα, γιατί με αυτήν τη μεγάλη πυρκαγιά, που καίγεται στον ορεινό όγκο, τον χειμώνα θα έχουμε πλημμύρες, οι οποίες θα καταλήγουν στον ποταμό της Μάνθιας, στον ποταμό του Λουτρού, θα έχουμε πάρα πολλά προβλήματα, από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει δάσος στα ορεινά και οι βροχές θα κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα