Η Βούλτεψη τώρα και… πυρομετεωρολόγος

Με ηγέτη των «ψεκασμένων» τον Μητσοτάκη, τα στελέχη του Μαξίμου βαφτίζουν συστηματικά «προπαγάνδα των αριθμών» τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία της επιστήμης

Η Βούλτεψη έκανε προχθές μια τηλεοπτική ανάλυση που θα… ζήλευαν ακόμα και οι κορυφαίοι πυρομετεωρολόγοι. Μίλησε για τον αριθμό των πυρκαγιών, για το πώς καταστρέφουν, ανέλυσε τις… ευμετάβλητες φωτιές, τη βιοποικιλότητα που βρίσκεται κάτω από τα 1.000 μέτρα και την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Με ύφος δασοπυροσβεστικής αυθεντίας, που δεν σηκώνει και πολλά πολλά, αφόρισε τα επιστημονικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, χαρακτηρίζοντάς τα «προπαγάνδα των αριθμών».

Από την κυβέρνηση δεν βρέθηκε κανείς να την επαναφέρει στη λογική, όπως και τον Σκυλακάκη, ο οποίος «ακύρωσε» τα στοιχεία του «Copernicus». Είναι ο ίδιος ο Μητσοτάκης, άλλωστε, ο πρώτος διδάξας στην αμφισβήτηση της επιστήμης, έχοντας δώσει από το 2019 το σήμα για μια κυβέρνηση «ψεκασμένων».

Ο πρωθυπουργός το έκανε στην πανδημία, όταν δεν δεχόταν τα στοιχεία για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ και την έκθεση Τσιόδρα, ενώ επιχειρούσε να χειραγωγήσει την Επιτροπή Ειδικών μέσω Γεραπετρίτη. Το έπραξε και στις φωτιές του 2021, όταν παραμέρισε όσους επιστήμονες διαπίστωναν ότι δεν υπήρχαν άνεμοι, ενώ η κυβέρνηση με τους παρατρεχάμενούς της ήθελαν 6 μποφόρ ακατέβατα.

Η κυβέρνηση κάνει «λάστιχο» τα στατιστικά στοιχεία για την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, δεν θεωρεί ότι υπάρχουν υπερκέρδη στην ενέργεια, δεν δέχεται ότι έχουμε 29 νεκρούς στις τωρινές πυρκαγιές, δεν επέτρεψε στους ειδικούς της επιτροπής στην πανδημία να λειτουργήσουν ως επιστήμονες.

Οτιδήποτε στατιστικό και επιστημονικό δεν υιοθετείται από την κυβέρνηση, αν τα στοιχεία χαλάνε το αφήγημά της. Η Βούλτεψη, κοντά 20 χρόνια βουλευτής πια, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από τον δρόμο που χαράζει ο εκάστοτε αρχηγός της. Ετσι, από δημοσιογράφος και νομικός που έχει σπουδάσει, απέκτησε, στην ανάγκη, και την… ειδικότητα περί πυρκαγιών.

Ποιο είναι, άλλωστε, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για να έχει άποψη για τον καιρό και τις φωτιές; Η Βούλτεψη θα μας πει τι ισχύει. Ομως, η Βούλτεψη δεν αμφισβήτησε μόνο τα στοιχεία του Αστεροσκοπείου. Εκανε λόγο για την «προπαγάνδα των αριθμών» γενικά, μπολιάζοντας με συνολική καχυποψία τα επιστημονικά στοιχεία.

Χθες, η Κομισιόν ανακοίνωσε -ή, κατά τη Βούλτεψη, «προπαγάνδισε»- ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει στον Εβρο τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε.». Το Effis του «Copernicus» για τις ευρωπαϊκές πυρκαγιές μέτρησε χθες τα καμένα στρέμματα για φέτος στην Ελλάδα, που είναι 1.600.000, με δεύτερη στην Ε.Ε. την τετραπλάσια σε έκταση Ισπανία, που έχει μόλις τα μισά (840.000 στρέμματα).

Στην κυβέρνηση δρουν με συγκεκριμένη στόχευση. Εμφανίζουν τα επιστημονικά στοιχεία ως… επιλογή. Ο πολίτης πρέπει να διαλέξει να αποδεχτεί είτε τους αριθμούς της κυβέρνησης είτε τους αριθμούς των επιστημόνων. Κατά το δήθεν τεχνοκρατικό Μαξίμου, τους υπουργούς και τους βουλευτές του, η αντικειμενική πραγματικότητα δεν μπορεί να απεικονιστεί από την επιστήμη, παρά μόνο από την κυβέρνηση. Η επιστροφή στον σκοταδισμό δεν είναι τελικά τόσο μακριά όσο ίσως νομίζαμε…

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Βούλτεψη μίλησε με τη βαθιά σιγουριά της αλάθητης γνώστριας. Τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω πανδημίας, είχε πάρει θέση, ως… επιδημιολόγος – οικονομολόγος τότε, για το ασυνάρτητο όσο κι επικίνδυνο μέτρο της κυβέρνησης για πολίτες δύο ταχυτήτων. Τους τουρίστες που θα κινούνταν ελεύθερα εν μέσω μέτρων για τον κορονοϊό και τους δικούς μας πολίτες που, αν και εμβολιασμένοι, δεν θα μπορούσαν να κινηθούν.

«Ο τουρίστας δεν είναι απλός τουρίστας. Ο τουρίστας είναι αυτός που φέρνει χρήματα στη χώρα. Αρα, πάντοτε θα κάνουμε κάποια θυσία. Δεν το κάνει για τον εαυτό του. Το κάνει γιατί ο τουρίστας που θα ’ρθει θα ξοδέψει χρήματα» τεκμηρίωσε… επιστημονικά, οικονομικά και πάνω απ’ όλα κυνικά η υφυπουργός για το Μεταναστευτικό.

Πρόσφατα, για τις εικόνες των κατάκοπων πυροσβεστών που επέστρεφαν από τη Ρόδο ξαπλωμένοι σαν σακιά στο πάτωμα του πλοίου, η Βούλτεψη δεν αιφνιδιάστηκε. Είπε ότι «παντού υπάρχουν τέτοιες εικόνες, σε όλη την Ευρώπη συμβαίνουν αυτά». Εστω κι αν αυτά συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα.

Το 2018 δήλωνε για το Μακεδονικό, ως… διπλωμάτισσα με εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, ότι «προφανώς και δεν θα μας δεσμεύει μια κακή συμφωνία». Δηλαδή, ότι η Βουλή θα εγκρίνει, όπως κι έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Συμφωνία των Πρεσπών, όμως η Ν.Δ. δεν δεσμευόταν, κατά τη Βούλτεψη, ως επόμενη κυβέρνηση να την εφαρμόσει. Ασχέτως του ότι την εφαρμόζει κανονικά για πάνω από τέσσερα χρόνια που είναι στην εξουσία η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Πριν από τις πρόσφατες εκλογές και με τη δεδομένη… εγκυρότητα που έχει ήδη κατακτήσει, παρουσίασε παραπλανητικά σε τηλεοπτικό πάνελ ένα δημοσίευμα του τουρκικού Τύπου ως θέση ελληνικού κόμματος. Για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Είναι, βέβαια, η ίδια που τον Ιανουάριο του 2015 έλεγε στους Ελληνες ότι θα χρεοκοπήσουν και δεν θα έχουν χαρτιά υγείας επειδή θα γίνουμε Βενεζουέλα και Αργεντινή.

Η κυβέρνηση εμφανίζει εικόνα διάλυσης και πανικού μπροστά στην πραγματικότητα. Επιχειρεί να κάνει το άσπρο μαύρο. Μόνο που τα στελέχη της δεν έχουν ούτε καν την ελάχιστη ικανότητα να ψεύδονται διά της αληθοφάνειας. Δείχνουν έναν πολιτικό κομπογιαννιτισμό που γίνεται αμέσως αντιληπτός. Γι’ αυτό και κάθε μέρα στο twitter στήνεται πάρτι χλευαστικών σχολίων.


ΣΟΦΙΑ ΒΟΥΛΤΕΨΗ

Βουλευτής Ν.Δ.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1956. Σπούδασε στην Ιταλική Σχολή Αθηνών και φοίτησε στη Νομική. Είναι κόρη του δημοσιογράφου Γιάννη Βούλτεψη. Εργάστηκε σε εφημερίδες («Απογευματινή», «Εθνος», «Ελεύθερος Τύπος») και σε περιοδικά. Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά το 2004, με τη Ν.Δ., στη Β’ Αθηνών. Το 2014 ήταν υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Από το 2019 είναι υφυπουργός Μετανάστευσης.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα