Τριμερής: Στο «κόλπο» η Ινδία;

Η πρόταση Μητσοτάκη να προστεθεί στη συμμαχία Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι αλλά και στο διπλωματικό

Η χθεσινή τριμερής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ έκρυβε εκπλήξεις για το μέλλον του συμμαχικού σχήματος, ενώ την ίδια ώρα είχε και έντονη σημειολογία. Πρώτον, διότι έλαβε χώρα στην Κύπρο σε μια περίοδο που οι τουρκικές προκλήσεις και προβοκάτσιες έχουν αυξηθεί ραγδαία, και, δεύτερον, διότι πλέον είναι ορατό το σενάριο στη συμμαχία αυτή των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου να προστεθεί η Ινδία.

Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε από τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, λίγες ημέρες αφότου συναντήθηκε με τον Ινδο πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, πρότεινε χθες στον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον Νίκο Χριστοδουλίδη να επεκταθεί η συμμαχία με την ένταξη της Ινδίας. Η κίνηση αυτή, αν τελικά επιβεβαιωθεί και γίνει πράξη, μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα κυρίως στο ενεργειακό κομμάτι αλλά και στο διπλωματικό, καθώς η Ινδία συγκαταλέγεται στις πιο ισχυρές χώρες του κόσμου, με έντονες επαφές τόσο με την Ουάσινγκτον όσο όμως και με τη Μόσχα.

Η είδηση αυτή, που μπορεί να κυοφορήσει εξελίξεις για το μέλλον της περιοχής σε όλα τα επίπεδα, αντιστάθμισε τη φτωχή κατά τα άλλα συγκομιδή της τριμερούς. Και αυτό διότι οι τρεις ηγέτες αρκέστηκαν στην -δεδομένη- καταδίκη της τουρκικής προβοκάτσιας στη νεκρή ζώνη, επανέλαβαν την ανάγκη δίκαιης λύσης για το Κυπριακό, ενώ επιβεβαίωσαν τη δέσμευση των τριών χωρών να συνεχίσουν να ενισχύουν τη δυναμική συνεργασία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η τριμερής έχει γεωπολιτικό και εμπορικό αποτύπωμα, ότι επαναβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι αντέχει εξαιρετικά στον χρόνο, ενώ τέλος ευχαρίστησε τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ για τη βοήθειά τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ανθεκτική και επιτυχημένη τη συμμαχία Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, ενώ έκανε γνωστό πως συζητήθηκε μια σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η ασφάλεια, η ενέργεια, η Πολιτική Προστασία, η τεχνολογία, καθώς και η Τεχνητή Νοημοσύνη. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ακόμα μια φορά ότι η τριμερής συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας, ότι επιβεβαιώθηκε η προσήλωση στον μηχανισμό συνεργασίας «3+1» με τις ΗΠΑ, αλλά και ότι η συμμαχία παραμένει ανοιχτή σε χώρες που συμμερίζονται τις αρχές της τριμερούς, κάνοντας μάλιστα και αυτός αναφορά στην Ινδία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για συνολική λύση, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, και ευχαρίστησε για την αμέριστη στήριξη Ελλάδας και Ισραήλ. Επιπλέον, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι η επόμενη τριμερής σύνοδος κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, θα γίνει τον επόμενο χρόνο.

Τέλος, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου γνωστοποίησε πως οι τρεις χώρες συζήτησαν τρόπους συνεργασίας για το πώς το Ισραήλ θα εξαγάγει το φυσικό του αέριο, αλλά και μηχανισμούς για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση. Αυτό, ωστόσο, που γεννά ερωτήματα είναι ότι ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας θα επισκεφθεί την άλλη εβδομάδα το Ισραήλ, με στόχο να πετύχει τη μεταφορά του ισραηλινού αερίου στην Ευρώπη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα