ΣΥΡΙΖΑ: Αιχμές και καρφιά στην τελική ευθεία

Ξεκάθαρο μήνυμα Αχτσιόγλου σε Πολάκη, έκκληση για ενότητα από τον Παππά και τον Τσακαλώτο

Με τον αέρα του φαβορί εξακολουθεί να κινείται η Εφη Αχτσιόγλου στην κούρσα της διαδοχής, προσέχοντας με αμφίπλευρα ανοίγματα να διευρύνει την επιρροή της στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια θεωρεί ότι έχει καλές πιθανότητες να «καθαρίσει το παιχνίδι» από τον πρώτο γύρο, ώστε να περιορίσει το ενδεχόμενο εκπλήξεων, μολονότι διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις, προκειμένου να μη θεωρηθεί, όπως ξεκαθαρίζει, «υπερφίαλη και αλαζών».

Μιλώντας στο δελτίο του Mega την Τρίτη, η πρώην υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξη για την έκβαση της αναμέτρησης («υπάρχει ένα πλειοψηφικό ρεύμα» διαπίστωσε), σπεύδοντας πάντως να αναγνωρίσει, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τη «χαλαρή ψήφο», ότι «η διεξαγωγή δεύτερου γύρου είναι πιθανή, αφού είμαστε πέντε υποψήφιοι».

Δεν παρέλειψε εξάλλου να στείλει μήνυμα και στην αυλή του κόμματος και ειδικά στην πλευρά Πολάκη, για τον οποίον ερωτήθηκε σχετικά, λέγοντας εν είδει προειδοποίησης: «Απαξ και παίρνουμε συλλογικά μία απόφαση, αυτή θα πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους. Πορεύομαι με αυτό το θετικό σενάριο, καθώς αρνητικό δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή».

Στο στόχαστρο

Η αναφορά αυτή έδωσε την ευκαιρία στον Νίκο Παππά να απευθύνει έκκληση για την ενότητα του κόμματος και να ζητήσει «να χαμηλώσουν οι τόνοι», εκτιμώντας ότι οι Πολάκης – Κασσελάκης έχουν υπέρμετρα μπει στο στόχαστρο. Πρόκειται για άνοιγμα προς την πλευρά των προεδρικών που αποσκίρτησαν, εν όψει της κυριακάτικης κάλπης, το οποίο συνοδεύθηκε από αντίστοιχο άνοιγμα προς τον χώρο της ΡΕΝΕ, καθώς ο Ν. Παππάς υιοθέτησε χθες την πρόταση του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή γραμματέα του κόμματος από το συνέδριο.

Συνοψίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία, σημείωσε πως ανέδειξε στο προσκήνιο την πρότασή του για «κόμμα μελών», το οποίο θα υπηρετεί τις αρχές της διεύρυνσης, που ομόφωνα αποφασίστηκε, αλλά ουδέποτε τηρήθηκε. Κάλεσε μάλιστα και πάλι τους συνυποψηφίους του να ανοίξουν τα χαρτιά τους στα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ειδικά στα Ελληνοτουρκικά, έχοντας ο ίδιος ξεκαθαρίσει -όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον ανανεωτικό χώρο- ότι τυχόν συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα αφαιρεί εθνική κυριαρχία δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή.

Από τη Μακεδονία, όπου περιόδευσε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε βέβαιος για την ενότητα του κόμματος την επόμενη μέρα και τόνισε με υπερηφάνεια ότι «η Αριστερά από τη φύση της δίνει ιδεολογικές μάχες για πράγματα που μπορεί να μην είναι ακόμα ηγεμονικά στην κοινωνία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει ο κόσμος να πιστεύει ότι λέμε αυτό που εννοούμε και εννοούμε αυτό που λέμε. Σε ένα εκλογικό πρόγραμμα δεν μπορεί να λες “ναι” σε όλα τα αιτήματα. Αντιθέτως, πρέπει να εξηγήσεις στον κόσμο ότι το πρόγραμμά μας έχει πολλά πράγματα θετικά για την κοινωνία, μπορεί όμως να έχει και πράγματα που δεν συμφωνείτε, αλλά αυτοί, αυτές, αυτά είμαστε και πρέπει να κρίνετε το συνολικό πακέτο των προτεινόμενων παρεμβάσεών μας».

«Αυτονομία»

Επιμένοντας στη θέση «Χρειάζεται ηγετική ομάδα και όχι οργανωτικά στελέχη. Οχι στην υποκατάσταση της πολιτικής από οργανωτικά σχήματα», ο Στέφανος Τζουμάκας δήλωσε (Kontra news) ότι «στη χώρα κυρίαρχο ζήτημα είναι η αυτονομία της πολιτικής έναντι της διαπλοκής και της επιδίωξης συμφερόντων που επιχειρούν εμπλοκή ακόμα και σε προοδευτικά κόμματα και, βέβαια, και σε δικτύωση με πολιτικά στελέχη».

Οπως εξήγησε, «στηρίζω κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Προσχώρησα το 2019 στη λογική να κάνουμε αλλαγές και διορθωτική πορεία. Δυστυχώς, επικράτησε το κλίμα του τιμωρητισμού και του “την επόμενη φορά θα είναι αλλιώς” και ηττήθηκε», προσθέτοντας ότι «είμαι υπέρ ενός αντισυστημικού κόμματος, που είναι η βάση για να πάμε στα αίτια, αλλά με βάση την πραγματικότητα να δίνουμε ρεαλιστικές λύσεις, που θα γεννούν προσδοκία και ασφάλεια στους πολίτες».

Σύμφωνα με την ανάλυσή του: «Πρώτο ζήτημα είναι η χώρα, η οικονομία και η ελληνική κοινωνία, και όχι ο αντικυβερνητισμός και η συγκέντρωση κοινωνικής δυσαρέσκειας». Χθες ο στενός συνεργάτης του Ν. Φίλη, Τάκης Κατσαρός, συνέχισε τα καυστικά σχόλια εναντίον του Σ. Κασσελάκη, ενώ και ο ναύαρχος Ε. Αποστολάκης, μολονότι τον υποστηρίζει, αποδοκίμασε κομψά τις θέσεις του για τη στρατιωτική θητεία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα