Αμφισβητούν τον… Μωυσή και οι δικοί του

Βαρύ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. μετά το «ξεχαρβάλωμα» του κρατικού μηχανισμού. Παγωμάρα στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος

Εξαιρετικά βαρύ είναι το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πυρκαγιές στον Εβρο και τις πλημμύρες στη Μαγνησία για την αναποτελεσματικότητα, την ανεπάρκεια, την έλλειψη προετοιμασίας και, γενικώς, το «ξεχαρβάλωμα» του κρατικού μηχανισμού -παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις του πρωθυπουργού- όσον αφορά την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι περισσότεροι βουλευτές παραμένουν άφαντοι, αποφεύγοντας τις εμφανίσεις στις τηλεοπτικές εκπομπές και κρατώντας τα τηλέφωνά τους κλειστά, ενώ δεν περνά απαρατήρητο και ακόμα και μέσα ενημέρωσης φιλικά προς την κυβέρνηση βάλλουν πλέον ευθέως εναντίον της και ασκούν κριτική στον πρωθυπουργό, όσο κι αν ακόμα μία φορά επιχειρεί να μείνει εκτός του κάδρου των ευθυνών. Ο αριθμός των αγνοουμένων και των νεκρών, που από την Παρασκευή το απόγευμα είχε αρχίσει να ανεβαίνει, είναι το θέμα που τρομάζει περισσότερο απ’ όλα!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η δυσαρέσκεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μεγάλη, κυρίως στη λεγόμενη «δεξιά πτέρυγα» του κόμματος, η οποία, ούτως ή άλλως, ήταν δυσαρεστημένη από τον σχηματισμό της κυβέρνησης ακόμη, αφού είχε διαπιστώσει πως, παρότι αποτελεί ανάχωμα για διαρροές προς τα κόμματα δεξιά της Ν.Δ., δεν αξιοποιήθηκε στην κυβέρνηση. «Είναι άλλο να υπερασπίζεσαι την κυβέρνηση και άλλο να σηκώνεις στις πλάτες σου όλα τα στραβά» λένε πολλοί βουλευτές, που τρέμουν στην ιδέα, όπως και όλος ο κόσμος εξάλλου, να ανέβει ο κατάλογος των νεκρών στη Θεσσαλία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο προβεβλημένοι βουλευτές, όπως είναι ο πρώην υπουργός Θάνος Πλεύρης και ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, τις τελευταίες ημέρες μίλησαν για κακή εικόνα της κυβέρνησης, για αναγκαία επανεκκίνηση, αλλά και για την ανάγκη διόρθωσης πολλών πραγμάτων.

Μάλιστα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος αντέκρουσε και το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα περί κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως δεν μπορεί η κλιματική αλλαγή να αποτελεί ένα διαρκές άλλοθι για την κυβέρνηση. «Δίνουμε κακή εικόνα στον κόσμο» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της Β’ Πειραιά της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτοντας πως «είναι αναγκαίο ένα restart για την κυβέρνηση».

Ο βουλευτής δεν διευκρίνισε τι εννοεί με το «restart», όμως την Παρασκευή άρχισαν διάφοροι ψίθυροι ακόμα και για έναν διορθωτικό ανασχηματισμό, προκειμένου να προσωποποιηθούν οι ευθύνες και να ξεφύγει η κυβέρνηση από τον κυκλώνα. H σχετική συζήτηση άρχισε μετά την έμμεση αποδοκιμασία προς τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για τη δήλωσή του, με την οποία εξίσωνε το θύμα στο λιμάνι του Πειραιά με τους θύτες -«όλοι αξιολογούνται» ειπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης-, αλλά και για τον Βασίλη Κικίλια και τις ευθύνες τους στο ανεπαρκέστατο, όπως αποδεικνύεται, υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Ακόμα και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος απέρριψε την κυβερνητική δικαιολογία πως για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή και άφησε αιχμές για τον συνολικό σχεδιασμό…

«Ναι μεν από τη μια μεριά υπάρχει η εξήγηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά το ίδιο είχε συμβεί πριν από 60 χρόνια. Ο Βόλος είχε καταστραφεί το ’55, με πολλούς νεκρούς. Θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για άλλα, χειρότερα, που μπορεί να συμβούν. Αρα, ο πολιτικός σχεδιασμός χρειάζεται επανασχεδιασμό, χρειάζεται καλύτερες υποδομές, άμεσα σχέδια αντίδρασης, έτσι ώστε ναι μεν θα εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα, τουλάχιστον να περιορίζονται ως προς την έκτασή τους, και το βασικότερο είναι να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές» είπε.

Χαρακτηριστικό της αμηχανίας και της δυσαρέσκειας είναι το γεγονός ότι οι «γαλάζιοι» βουλευτές της Θεσσαλίας με τις πλημμύρες αλλά και αυτοί του Εβρου με τις πυρκαγιές αποφεύγουν να κάνουν εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης γιατί δεν ξέρουν τι να πουν και πώς να δικαιολογήσουν το κακό που γίνεται, αλλά και γιατί αδυνατούν να καλύψουν την ανεπάρκεια της κυβέρνησης και τις επιλογές της.

Και τι να πουν οι εν λόγω βουλευτές, όταν τρία χρόνια μετά τις πλημμύρες στην Καρδίτσα από τον «Ιανό» επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό, ενώ τίποτα απ’ όσα είχε υποσχεθεί τότε ο πρωθυπουργός δεν έχει υλοποιηθεί, τότε είχε τάξει στους πάντες τα πάντα, είχε πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα σημεία όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές και είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνησή θα κινηθεί άμεσα τόσο για την οικονομική στήριξη των πλημμυροπαθών όσο και για να γίνουν όλα τα απαραίτητα έργα που θα θωρακίσουν την περιοχή από μελλοντικά φαινόμενα.

Είχε πει τότε, μεταξύ άλλων: «Θα ξαναφτιάξουμε τις υποδομές καλύτερα απ’ ό,τι ήταν. Το υπουργείο δρομολογεί και την ενίσχυση των δασικών αντιπλημμυρικών έργων, ώστε να μην ξαναζήσουμε ποτέ μία τέτοια καταστροφή. Εξάλλου, υπάρχουν τέτοιοι πόροι. Φυσικές καταστροφές θα έχουμε και πάντα θα υπάρχουν καιρικά φαινόμενα, τα οποία κάποια, ενδεχομένως, να μην μπορούμε καν να τα προβλέπουμε, και ξέρουμε ότι με την κλιματική αλλαγή θα γίνονται πιο έντονα. Γνωρίζουμε, όμως, πια -και το γνωρίζετε καλά- πού είναι οι αδυναμίες, και αυτές θα κοιτάξουμε να διορθώσουμε».

Ομως, τρία χρόνια μετά τις βαρύγδουπες και ανέξοδες αυτές δηλώσεις οι κάτοικοι του θεσσαλικού κάμπου είδαν συνανθρώπους τους να πνίγονται μέσα στα ίδια τους τα σπίτια, τις περιουσίες τους και τα σπίτια τους να χάνονται, τα χωριά τους να σβήνουν από τον χάρτη, ενώ η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί μία ανυπολόγιστη καταστροφή, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν και πότε είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί.


Στριμωγμένο στα σχοινιά το Μέγαρο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου πρώτη φορά νιώθουν τόσο στριμωγμένοι και να βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι, ενώ θεωρούσαν πως μετά τις εκλογές ο δρόμος μπροστά τους θα ήταν πανεύκολος και στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα επαναβεβαίωνε ακόμα μία φορά την πολιτική κυριαρχία του, άρχισε μία ανεξέλεγκτη πορεία για την κυβέρνηση, σε κατήφορο, με γεγονότα που δεν μπόρεσε να προβλέψει ούτε να αποτρέψει, αλλά ούτε και να αντιμετωπίσει επαρκώς.

Ολα άρχισαν με τις πυρκαγιές του Ιουλίου στη Ρόδο, μετά τις πυρκαγιές στη Μαγνησία και το πρωτοφανές γεγονός των εκρήξεων στο στρατόπεδο της 112 Πτέρυγας Μάχης. Ακολούθησε η εισβολή στη χώρα των νεοναζί Κροατών χούλιγκαν, με τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη και την εκκωφαντική απουσία της Αστυνομίας, για να πάρει τη σκυτάλη η φωτιά στον Εβρο, που έκαιγε για 17 ημέρες, και έπειτα να τη δώσει στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, για τις οποίες είχε προειδοποιήσει μέρες πριν η ΕΜΥ, αλλά η κυβέρνηση δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας, παρότι η περιοχή και άλλες φορές στο παρελθόν είχε πνιγεί από τα νερά… Ταυτόχρονα, είχαμε και τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο «Blue Horizon», στο λιμάνι του Πειραιά. Στο κάδρο μπήκε ο ίδιος ο υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με τις απαράδεκτες δηλώσεις του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα