Πρωτοτύπησε ο Κυριάκος: ζήτησε λεφτά, αντί να δώσει

Ο Μητσοτάκης έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός που στη ΔΕΘ, αντί για παροχές, εξήγγειλε χαράτσια για να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις φυσικές καταστροφές

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ένας πρωθυπουργός πήγε στη ΔΕΘ για να ζητήσει λεφτά από τους πολίτες και όχι για να εξαγγείλει μέτρα ανακούφισης, και μάλιστα σε συγκυρία ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας και μεγάλων καταστροφών με ευρύ κοινωνικό αντίκτυπο.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παραδέχθηκε καμία αδυναμία του κρατικού και του κυβερνητικού μηχανισμού για τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, περιουσιών, δασών και ολόκληρων χωριών ή κωμοπόλεων από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, υπερασπίστηκε εμμονικά το φιάσκο του «επιτελικού κράτους» και μετέφερε όλο τον λογαριασμό για τα «σπασμένα» της διακυβέρνησής του στους φορολογουμένους, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τις εξής έμμεσες ή άμεσες επιβαρύνσεις:

1. Την υποχρεωτική ασφάλιση για τις επιχειρήσεις από φυσικές καταστροφές, ανοίγοντας ταυτόχρονα την κουβέντα και για όλες τις κατοικίες. Μια κυνική παραδοχή της κυβέρνησης ότι σκοπεύει να παραμείνει αμέτοχη στην προστασία των πολιτών από καταστροφές και, ταυτόχρονα, ένα απροκάλυπτο δώρο για τις ασφαλιστικές.

2. Επιπλέον επιβάρυνση στις ήδη εκτοξευμένες τιμές των καταλυμάτων από 1 έως 6 ευρώ για κάθε βραδιά διαμονής. Η κυβέρνηση, άλλωστε, θεωρεί τις διακοπές για τους «ιθαγενείς» είδος πολυτελείας, και ως τέτοιες τις «χαρατσώνει». Τα λεφτά που ζητεί είναι για να αυξηθεί το αποθεματικό για φυσικές καταστροφές, διότι το δημόσιο ταμείο έχει μείνει «ταπί», ως φαίνεται.

3. Κόβεται ακόμα κι αυτό το ευτελές market pass για όλους από τον Ιανουάριο του 2024. Μέχρι τον Δεκέμβριο θα το λαμβάνουν μόνο οι πληγέντες σε Θεσσαλία και Εβρο.

4. Αν και η τιμή της βενζίνης ξεπερνά πια τα 2 ευρώ -άρα, φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης θα «καίει» περισσότερο από πέρυσι-, οι πολίτες θα λάβουν πάλι τα ίδια με τον περασμένο χειμώνα ως επίδομα. Σταματά οριστικά, επίσης, η επιδότηση ρεύματος.

5. Ενώ οι πολίτες πληρώνουν, μετά τον «Ιανό» και τις φωτιές στην Εύβοια, τις δαπάνες για το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, τώρα που με τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες απέτυχε παταγωδώς θα επιβαρυνθούν και με έναν νέο φορέα βολέματος ουρανοκατέβατων ημετέρων, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

6. Για όλες τις επιχειρήσεις ανακοινώθηκε το ξεπάγωμα τριετιών και επιδομάτων. Αναμφίβολα ένα καλό νέο για όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. Στην πράξη, όμως, ενδέχεται να υπάρξουν παρενέργειες. Δεν είναι βέβαιο ότι όσες μικρές αλλά και μεσαίες επιχειρήσεις ακόμα αγκομαχούν από τη δεκαετή οικονομική κρίση, την πανδημία και την ενεργειακή ακρίβεια θα μπορέσουν να ανταποκριθούν σε έναν νέο δύσκολο χειμώνα και τι αντίκτυπος μπορεί να υπάρξει σε καινούργια λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

7. Το μεγάλο φαγοπότι με δρόμους, γέφυρες, σιδηροδρομικές γραμμές και αντιπλημμυρικά έργα εντείνεται, κυρίως από λεφτά των φορολογουμένων, αλλά και από κάποιους κοινοτικούς πόρους. «Οι υποδομές που παραδόθηκαν στο έλεος του νερού θα ξαναφτιαχτούν, με πολύ γρήγορες διαδικασίες» υποσχέθηκε στους εργολάβους ο Μητσοτάκης, δίχως ποτέ να τους ζητήσει τον λόγο, όπως και σε υπουργούς και περιφερειάρχες, γιατί κατέρρευσαν τα χρυσοπληρωμένα έργα που έγιναν λόγω «Ιανού».

8. Ο Μητσοτάκης, ύστερα από δύο χρόνια ακρίβειας, εμφανίστηκε στη ΔΕΘ απρόθυμος να ανακοινώσει έστω ένα σοβαρό μέτρο ανακούφισης ή πάταξης της κερδοσκοπίας. Δεν είπε κουβέντα για ΦΠΑ ή τέλη καυσίμων, δεν θέλει να χρησιμοποιήσει κανένα όπλο κατά της αισχροκέρδειας. Εκτός κι αν θεωρεί όπλο την ανύπαρκτη… ΔΙΜΕΑ.

Οταν, στις 8 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός ανέβαινε στη Θεσσαλία διαβεβαίωνε ότι «τα χρήματα θα τα βρούμε, είτε είναι εθνικοί πόροι είτε είναι ευρωπαϊκοί. Δεν υπάρχει ζήτημα πόρων, αλλά γρήγορης υλοποίησης των έργων». Στην πράξη αποδείχθηκε ότι το δημόσιο ταμείο έχει στερέψει από τη σπάταλη προεκλογική στρατηγική της κυβέρνησης. Η «συντουρίστρια» Φον ντερ Λάιεν δεν έδωσε στον Μητσοτάκη «νέα» κονδύλια, ενώ τα περί εθνικών πόρων είναι τελικά νέα χαράτσια, καινούργιες επιβαρύνσεις, δώρα στις ασφαλιστικές και «μαχαίρι» στα όποια μέτρα ανακούφισης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε έχοντας πετάξει λευκή πετσέτα. Δεν επιθυμεί να κάνει το παραμικρό για την ακρίβεια, δεν είχε τίποτα χειροπιαστό να υποσχεθεί στους πληγέντες των καταστροφών που επιδείνωσε η κυβέρνησή του, απέφυγε κάθε κριτική στον «δικό του» Αγοραστό και σε όσες εταιρίες παρέδωσαν σάπια έργα ως… αντιπλημμυρικά. Υπερασπίστηκε το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και το 112, που… ακόμα περιμένουν να ηχήσει οι κάτοικοι του Παλαμά, δεν παραδέχεται ότι ζητήθηκε με καθυστέρηση η παρέμβαση του Στρατού, ενώ εκτιμά ότι βοηθήθηκαν άμεσα οι πλημμυροπαθείς που περίμεναν δύο μέρες στα κεραμίδια.

Κατά τον Μητσοτάκη, το επιτελικό κράτος λειτούργησε άψογα, δεν βρήκε λόγο αυτοκριτικής, ενώ «τσίμπησε» και τα λεφτά που… υποσχέθηκε, πάλι από την τσέπη των φορολογουμένων, ώστε να γίνουν νέες σπατάλες σε ετοιμόρροπα έργα που θα τα πάρει η επόμενη θεομηνία.

ΥΓ.: Η Ελλάδα βρέθηκε ουραγός στην ελευθερία των ΜΜΕ λόγω του εθισμού του Μαξίμου στη χειραγώγηση των μέσων, μέσω διαφόρων λιστών πληρωμών και όχι μόνο. Ο Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, με πρακτικές άλλων καιρών, τα μη αρεστά σε αυτόν ΜΜΕ στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Ομως, να φοβάται εδώ και πέντε ΔΕΘ να δεχτεί έστω και μία ερώτηση από τη «δημοκρατία» δείχνει ότι η δήθεν αυτοπεποίθησή του είναι κάλπικη. Είναι, τελικά, η ίδια ανασφάλεια για τα πεπραγμένα του που τον οδηγεί στο προσωπικό πατρονάρισμα της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, της ΕΥΠ, τώρα ακόμα και του… Αστεροσκοπείου Αθηνών.


ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πρωθυπουργός

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968 και είναι γιος του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Χάρβαρντ, με μεταπτυχιακό στο Στάνφορντ. Εκανε πρακτική στις αγγλικές εταιρίες Chase Investment και McKinsey, στην οποία ήταν σύμβουλος το 1995-1997, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε σε θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών Alpha και Εθνική. Για πρώτη φορά εξελέγη βουλευτής της Ν.Δ. το 2004 και το 2013 διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Από το 2016 είναι πρόεδρος του κόμματος και στις 7 Ιουλίου 2019 έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδος. Επανεξελέγη στις 25 Ιουνίου.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα