Χάρης Θεοχάρης: Ο Μητσοτάκης βρήκε τον… Κατρούγκαλό του

Τα οριζόντια μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που εξήγγειλε τον φέρνουν ως πρώτο υποψήφιο να πάρει τον ίδιο δρόμο με Μηταράκη, Βαρβιτσιώτη

Ηπιστή εναρμόνιση με το αφήγημα του αρχηγού είναι ένα από τα βασικά στοιχεία μιας ευτυχισμένης ζωής στο οικοσύστημα του Μαξίμου. Αυτό μάλλον το μαθαίνει εντατικά από προχθές ο Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος ανακοίνωσε οριζόντια αύξηση φορολογικών συντελεστών για τους ελεύθερους επαγγελματίες, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση σε όλα τα λάθος μέρη.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

«Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προαξιολόγησης. Βεβαίως είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος» άρχισε να λέει σχεδόν θριαμβευτικά στη συνέντευξή του στο κανάλι της «Ναυτεμπορικής» ο υφυπουργός Οικονομικών.

Και συνέχισε με τον ίδιο ενθουσιασμό: «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Προφανώς συνολικά και ανεξαρτήτως συντελεστών η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει. Κι όχι απλώς πρέπει να ανέβει, αλλά πρέπει να ανέβει σε ένα τέτοιο σημείο, που να μπορούμε να γυρίσουμε πίσω το τέλος επιτηδεύματος».

Μέσα σε μόλις λίγες ώρες αποδείχτηκε ότι δεν ήταν σοφή επιλογή οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τον Θεοχάρη. Οι δηλώσεις του πυροδότησαν αντιδράσεις των ελεύθερων επαγγελματιών κι έστειλαν ρίγη συναγερμού στην κυβέρνηση. Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης βγήκε στο ραδιόφωνο του Σκάι για να «μαζέψει» το θέμα, διαψεύδοντας τον υφυπουργό: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη. Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός, εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια, την πρώτη και τη δεύτερη τετραετία, μόνο μειώνουν και καταργούν φόρους» δήλωσε κατηγορηματικά.

Το μεγαλοπρεπές «άδειασμα» είχε και συνέχεια: «Οχι, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση ούτε διάθεση ούτε προγραμματισμός για καμία αύξηση στους φορολογικούς συντελεστές. Και σας μιλάω και σαν ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά και εκπροσωπώντας την κυβέρνηση. Δεν τίθεται ζήτημα αύξησης των φορολογικών συντελεστών. Κανένα». Από την άλλη, ο Θεοχάρης είναι υφυπουργός Οικονομικών για τα θέματα της φορολογίας, άρα δύσκολα θα ανακοίνωνε πράγματα ανυπόστατα και ιδέες που δεν έχουν πέσει στο τραπέζι. Ο Μαρινάκης επιχείρησε να αμβλύνει λίγο τις εντυπώσεις, όχι ιδιαίτερα πειστικά: «Οχι, δεν υπάρχει ζήτημα παραίτησης του υφυπουργού. Ηταν μία άποψη που ειπώθηκε στο πλαίσιο μιας συζήτησης η οποία αυτή τη στιγμή απέχει πλήρως από την οικονομική πολιτική που συνολικά η κυβέρνηση εφαρμόζει».

Η ζημιά για την κυβέρνηση έγινε και κάποιες ώρες αργότερα δημοσιεύτηκε μια ανακοίνωση κυβίστησης από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: «Χάρης Θεοχάρης: Δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές – Δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός». Παρά ταύτα στο πεντάλεπτο ηχητικό απόσπασμα της ραδιοφωνικής συνέντευξης στον Real, που επικαλείται η ανακοίνωση, δεν ακούγεται τίποτα σχετικό.

Η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο από την επομένη των εκλογών τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το αφήγημα για τους φοροφυγάδες που δηλώνουν ελάχιστο εισόδημα αλλά ξοδεύουν πλουσιοπάροχα συντηρείται στη δημόσια κουβέντα συστηματικά. Το πρόβλημα ξεκινάει από την πρόθεση της κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκε μέσω Θεοχάρη, να φορτώσει την αδυναμία της να «πιάσει» όσους φοροδιαφεύγουν τιμωρώντας μπουλουκηδόν όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες με επιπλέον φορολόγηση.

«Δεν πρέπει, ούτε είναι σωστό ούτε είναι και δίκαιο, να τσουβαλιάζουμε το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών» αναγκάστηκε να πει ο Μαρινάκης μετά τον σάλο. Ασχετα με το πόσο κυνική αποδεικνύεται τόσα χρόνια τώρα η κυβέρνηση όσον αφορά τις διάφορες αποφάσεις που επιβάλλει, σε κανέναν δεν επιτρέπει να κάνει τρύπες στο στρατήγημα της επικοινωνίας της. Ο Μητσοτάκης απέκτησε από προχθές τον δικό του Κατρούγκαλο.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε ακόμα ένα κυβερνητικό φιάσκο μετά τις τελευταίες εκλογές. Ο Θεοχάρης γνωστοποίησε μέτρα φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο Μαρινάκης τα διέψευσε στο μιλητό «ακυρώνοντας» τον υφυπουργό του, που δεν είχε την ευθιξία να παραιτηθεί. Και η γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΟΙΚ επικαλείται νέες, φανταστικές δηλώσεις του Θεοχάρη ότι «δεν αυξάνονται οι φορολογικοί συντελεστές», που δεν έγιναν ποτέ. Παρά ταύτα κι αυτή τη φορά το «αγαπημένο παιδί» του Τόμσεν δεν βρίσκει λόγο να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Το «ατύχημα» θύμισε τις δηλώσεις Μηταράκη για την πανεπιστημιακή αστυνομία και του Φλωρίδη για το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών. Πάντως ο Θεοχάρης έχει παλέψει φιλότιμα στο παρελθόν να δικαιολογήσει την κυβέρνηση ακόμα και με ευφάνταστη συλλογιστική.

Το καλοκαίρι ανακοίνωσε τη διαπίστωσή του ότι τον ΦΠΑ στα τρόφιμα τον πληρώνουν οι εύποροι, με ένα tweet που προκάλεσε κύματα αγανάκτησης στον κόσμο: «Η πιο απλή απόδειξη πως το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων των έμμεσων φόρων έρχονται από την ανώτερη τάξη είναι η εξής: ο ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι 2,8 δισ. ευρώ. Το market pass που έχει διευρυμένα κριτήρια & αγγίζει και τη μεσαία τάξη κόστισε 600 εκ. Τη διαφορά την πληρώνουν οι εύποροι».

Την Τετάρτη, στην ίδια εκπομπή της «Ναυτεμπορικής» με τις δηλώσεις για «τη φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων που πρέπει να ανέβει», ρωτήθηκε και γιατί η κυβέρνηση επιμένει να λέει «όχι» σε μείωση ΦΠΑ εν μέσω πρωτοφανούς ακρίβειας. «Επιμένει να λέει “όχι” για τη σημασία του ΦΠΑ που είναι πολύ σημαντικό έσοδο» απάντησε.

Ο Θεοχάρης ήταν επί Σαμαρά ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο ΥΠΟΙΚ. Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο Τόμσεν του ΔΝΤ ανέφερε συχνά ως σημείο καμπής την απομάκρυνση του Θεοχάρη. Ισχυριζόταν ότι αυτό ήταν το σημείο στο οποίο χάθηκε η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα από το ΔΝΤ.


ΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

Υφυπουργός Οικονομικών

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Σπούδασε μηχανικός λογισμικού στο Imperial College of Science Technology του Λονδίνου. Εργάστηκε ως στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και σε start-ups. Το 2011 έγινε γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων. Το 2013-14 ήταν γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο ΥΠΟΙΚ. Η απομάκρυνσή του τότε ήταν για τον Τόμσεν του ΔΝΤ το σημείο που χάθηκε η εμπιστοσύνη προς την Αθήνα, όπως του αποδίδεται πως ανέφερε. Τον Ιανουάριο του 2015 ο Θεοχάρης εξελέγη βουλευτής με το Ποτάμι και τον Απρίλιο του 2016 ανεξαρτητοποιήθηκε. Τον Ιούλιο του 2016 ανακοίνωσε την ίδρυση του κόμματος Δημοκρατική Ευθύνη, αλλά τρεις μήνες μετά διεγράφη! Το 2018 εντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Διετέλεσε υπουργός Τουρισμού το 2019-2021 και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος το 2021-23. Τον φετινό Ιούνιο διορίστηκε υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα φορολογίας.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα