Χάσμα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ο «ζαλισμένος» Κασσελάκης τείνει χείρα φιλίας, την ώρα που ο Ανδρουλάκης θέλει να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση

Ορισμένοι δείχνουν ανεξήγητη βιασύνη στο πολιτικό παιχνίδι, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ότι θα κάνει μέσα σε λίγο καιρό δύο φορές το ίδιο λάθος. Η πρόταση συνεργασιών, ενδεικτικό της απελπισίας, που απευθύνει στα στελέχη των προοδευτικών δυνάμεων, εν όψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, δεν αφορά την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αλλά τους δημοκρατικούς πολίτες που αναζητούν ματαίως μια στέγη. «Αυτή τη φορά ό,τι είναι να γίνει θα γίνει από τη βάση» λένε στην Κουμουνδούρου… αλλάζοντας το αφήγημα και κάνοντας ένα βήμα πίσω σε σχέση με το αρχικό άνοιγμα Κασσελάκη.

Η εμμονή του Αλέξη Τσίπρα να τείνει χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ με την απλή αναλογική, κάτι που ακόμα και οι «δικοί» του σήμερα χαρακτηρίζουν «στρατηγικό λάθος», κόστισε αιματηρές απώλειες στον ΣΥΡΙΖΑ. Η αλλοπρόσαλλη τακτική του Τσίπρα, ο οποίος αντιμετωπίζεται σαν ίνδαλμα στο κόμμα του, επειδή ακριβώς η αυτοκριτική είναι ξένη στη συγκεκριμένη εκδοχή της Αριστεράς, κατέδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ειπώθηκε, δεν είναι σοβαρό κόμμα με συγκροτημένο πολιτικό σχέδιο ή -στη χειρότερη περίπτωση- δεν ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται.

Αυτό πληρώθηκε βαριά στις κάλπες, όμως τώρα πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείεται τελικά να επαναλάβει το λάθος του. Την ώρα που κορυφαία στελέχη επισημαίνουν ότι η στάση της Χ. Τρικούπη είναι απολύτως εχθρική απέναντι στο κόμμα τους, η νέα ηγεσία προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς κάποιους διαύλους επικοινωνίας. Πώς μπορεί όμως ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει εγγύτερα με ένα κόμμα όπως το ΠΑΣΟΚ, που υπερψηφίζει πρόθυμα στη Βουλή σχεδόν κάθε κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία;

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, παρατηρούν έμπειρα στελέχη, συμπεριφέρεται και μετά τις εκλογές σαν κυβερνητικό δεκανίκι και επιμένει να συντηρεί στο προσκήνιο το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. «Αυτός δεν νοιάστηκε να σηκώσει ούτε καν το σκάνδαλο με την παρακολούθησή του από το καθεστώς του Μαξίμου και το πήραμε στην πλάτη μας εμείς» σχολιάζει απαξιωτικά μετριοπαθές στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, με γνώση των γεγονότων. Δημόσια, πάντως, μόνο ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ταχθεί υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων και μάλιστα με κοινά ψηφοδέλτια στις ευρωεκλογές του 2024.

Σε κάθε περίπτωση, οι στόχοι Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη δεν τέμνονται πουθενά και είναι απολύτως ανταγωνιστικοί. Κάποιοι θεωρητικοί, που αρέσκονται να μεταφέρουν στην πραγματική ζωή με μηχανικό τρόπο ιστορικά παραδείγματα άλλων χωρών, άρχισαν να ξεθάβουν περιπτώσεις συνεργασίας μεταξύ αριστερών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, ωστόσο, το πράγμα διαφέρει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από δύο διαδοχικές ήττες που έκαμψαν το φρόνημα των πολιτών που τον ψήφιζαν, στέκεται εξουθενωμένος και μετέωρος στο περιθώριο των πολιτικών εξελίξεων. Είναι φανερό ότι ταλανίζεται ακόμα από το πρόβλημα ηγεσίας – κάτι που προβλέψιμα για πολλούς, όπως ο Στέφανος Τζουμάκας, δεν πρόκειται να λύσει η εκλογή Κασσελάκη.

Ακυβέρνητο καράβι

Εν ολίγοις, όπως συμφωνούν, μοιάζει και είναι ακυβέρνητο καράβι. Από βδομάδα, λένε συνεργάτες του νέου προέδρου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα ορίσει τον κύκλο των επιτελών, ώστε «να ζωντανέψει» η έρημη σήμερα Κουμουνδούρου, όπου επικρατεί μια απόκοσμη ησυχία, και θα ορίσει τα νέα πρόσωπα στους Κοινοβουλευτικούς Τομείς Εργασίας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, αφετέρου, μια αμφιλεγόμενη περίπτωση πολιτικού ηγέτη με οργανωτικές ικανότητες αλλά χωρίς κάτι ιδιαίτερο πέραν αυτού, άχρωμος και άοσμος, όπως τον χαρακτηρίζει η πολιτική αγορά, επιθυμεί οπωσδήποτε να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό εκ των πραγμάτων αποκλείει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υπακούοντας τυφλά στις υποδείξεις του μέντορά του Κώστα Σημίτη ο οποίος τον έστειλε για «μετεκπαίδευση» στην Ευρώπη, επιδιώκει στη χειρότερη περίπτωση να καταστήσει το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα μπαλαντέρ στο πολιτικό σκηνικό, που θα μετακινείται κυρίως προς τα δεξιά, παζαρεύοντας (πολιτικά) με όποιον δίνει τα περισσότερα.

Με στοιχηματικούς όρους, η απόδοση αυτής της τακτικής είναι τριπλή. Βοηθά τον Κ. Μητσοτάκη να κρύβει τη βαθιά του ανεπάρκεια, αποδυναμώνει τον ΣΥΡΙΖΑ και την προοπτική του να επανέλθει στην εξουσία και, τέλος, διατηρεί για τον εαυτό του έναν ρόλο «καλά αμειβόμενου» ρυθμιστή.

«Δεν βλέπετε ότι η επιμονή σας υποτιμά το κόμμα σας, αφού το ΠΑΣΟΚ σάς γυρίζει επιδεικτικά την πλάτη;» ρωτήθηκε χθες από τη «δημοκρατία» στέλεχος της ομάδας Κασσελάκη. «Ο πρόεδρος μιλά για μια αυτοδύναμη κυβερνώσα Αριστερά. Εμείς απευθυνόμαστε στη βάση του προοδευτικού κόσμου για να μη μείνουν οι άνθρωποι αυτοί ανέστιοι» ήταν η απάντηση κι όποιος κατάλαβε…


Η Χ. Τρικούπη πανηγυρίζει για τις ισχνές επιδόσεις

Με μια ανεδαφική υπεροψία που δεν στηρίζεται στις (καχεκτικές) εκλογικές του αντιστοιχίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπάθησε στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής να τονίσει έναν κουρασμένο κομματικό πατριωτισμό. Το ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι η χώρα αποσυντίθεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλέει στα ρηχά της πολιτικής εξαιτίας των εσωτερικών του προβλημάτων, αδυνατεί να εμπνεύσει μεγάλες μάζες ψηφοφόρων. Οι πολίτες, όπως φάνηκε στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, προτίμησαν να πάνε βόλτα, παρά μέχρι την κάλπη για να ψηφίσουν το αδιάφορο κόμμα του.

Στις μετεκλογικές δηλώσεις του ο Ανδρουλάκης μετέφερε κι αυτός τα «γκολπόστ», όπως και ο Σ. Κασσελάκης, στις επόμενες εθνικές εκλογές, στο τέλος της τετραετίας. Εκεί μεταθέτει, όπως φαίνεται, τον «χρόνο της κρίσης», δεδομένου ότι η αμφισβήτηση στο πρόσωπό του έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται ζωηρά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον άλλοτε υποστηρικτή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, ο οποίος χωρίς περιστροφές τού διαμήνυσε πρόσφατα ότι το κόμμα περιμένει απτά αποτελέσματα στις ευρωκάλπες του προσεχούς Ιουνίου.

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, που παραβλέπουν την εκκωφαντική αποτυχία του Γ. Σγουρού στην Περιφέρεια Αττικής, ισχυρίζονται ότι το κόμμα έδειξε δυναμική στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας. Αν το αναλύσει κανείς, ο Γ. Μώραλης στον Πειραιά πάει πολύς καιρός που είναι συνεργάτης του Β. Μαρινάκη, παρά ΠΑΣΟΚ, ο Χ. Δούκας στην Αθήνα, με τον οποίο θα συνταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στηρίχθηκε χωρίς θέρμη και ο Σ. Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι η περιφέρεια Κρήτης όπου εκλέγεται ο Σταύρος Αρναουτάκης με τη βοήθεια της Ν.Δ. βάφτηκε «πράσινη» οφείλεται, όπως λένε οι γνωρίζοντες, σε αβροφροσύνη του Κ. Μητσοτάκη στον αφανή κυβερνητικό του εταίρο…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα