Τηλεφωνική συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν για το Μεσανατολικό

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Τίρανα όπου βρισκόταν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Φραγκογιάννης – Αkçapar

Στο μεταξύ, είχαμε πρεμιέρα χθες για τον πολυσυζητημένο ελληνοτουρκικό διάλογο, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη να συναντάται με τον Τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Burak Akçapar, και μάλιστα σε «πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα», όπως σπεύδουν να ενημερώσουν από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνάντηση Φραγκογιάννη με τον ομόλογό του ήταν το πρώτο τετ α τετ των δύο πλευρών, με πηγές του υπουργείου Εξωτερικών να επισημαίνουν ως αντικείμενο της συνάντησης τη θετική ατζέντα συνεργασίας για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τουρκίας.

«Το κλίμα της συνάντησης ήταν καλό και συζητήθηκαν σε εποικοδομητικό κλίμα όλα τα ζητήματα της θετικής ατζέντας» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εξηγώντας πως οι δύο υφυπουργοί συζήτησαν για τη θετική ατζέντα και την αναζήτηση πεδίων συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, των μεταφορών, της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, συζητήθηκαν η εκπαίδευση και οι κοινωνικές επαφές.

Σημειωτέον πως ο στόχος της συζήτησης για τη θετική ατζέντα ήταν να υπάρξει προετοιμασία, ώστε μέχρι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) στις 7 Δεκεμβρίου να έχει ωριμάσει η υπογραφή τριών, ίσως και τεσσάρων, συμφωνιών συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου και του τουρισμού. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο των τακτικών πλέον πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, υπήρξαν συνομιλίες και μεταξύ της Ελληνίδας υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου με την τουρκική αντιπροσωπία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα