Συζήτηση μιας ώρας για Μητσοτάκη-Κασσελάκη

Ο διάλογος για τους αποδήμους και τα τέσσερα κεντρικά, θεσμικού χαρακτήρα, ζητήματα που έθεσε στον πρωθυπουργό ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

Στη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία ζήτησε ο ίδιος προκειμένου να ενισχύσει το θεσμικό του προφίλ, ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε μπροστά από τις κάμερες σαν εκπρόσωπος των αποδήμων.

«Είναι εθνική ευθύνη, είναι εθνικό στοίχημα οι απόδημοι να μπορούν να προσφέρουν στην πατρίδα τους σε μια χώρα με ισονομία και ισοπολιτεία» είπε στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απάντησε: «Εχουμε κάνει μια καλή αρχή με το νομοσχέδιο που δίνει πια τη δυνατότητα σε όλους τους Ελληνες που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους στην πατρίδα μας και κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους…»

Στην παρατήρηση Κασσελάκη ότι «πρέπει να δώσουμε περιφέρειες στους ομογενείς ώστε να μπορούν οι ίδιοι να εκλέγουν εκπροσώπους της δικής τους κοινότητας», ο Κ. Μητσοτάκης, ενοχλημένος, απάντησε ότι «αυτά θα τα συζητήσουμε, ο εκλογικός νόμος, εν όψει των εκλογών, είναι καθορισμένος. Και προφανώς το δικαίωμα του εκλέγεσθαι το έχει κάθε Έλληνας πολίτης, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανάμεσα σε πολλά άλλα θα το συζητήσουμε», για να τον διακόψει ο Στ. Κασσελάκης διαπιστώνοντας: «Ο Ελληνας του εξωτερικού δεν το έχει».

Το κλίμα στη συνάντηση που έγινε στη Βουλή και διήρκεσε μία ώρα, σύμφωνα με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν καλό, με τον Στέφανο Κασσελάκη να θέτει τέσσερα κεντρικά, θεσμικού χαρακτήρα, ζητήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό δίνοντάς του στο χέρι τον σχετικό νόμο:

  1. Να διευκολύνει τη διαλεύκανση του σκανδάλου των υποκλοπών εγκρίνοντας ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ την άρση απορρήτου για τους υπαλλήλους της ΕΥΠ, προκειμένου αυτοί να καταθέτουν ενώπιον των δικαστικών Αρχών τουλάχιστον ως μάρτυρες.
  2. Αξίωσε ως προαπαιτούμενο διαφάνειας την κατάργηση κάθε υφιστάμενης ασυλίας και οποιασδήποτε άλλης διάταξης που προστατεύει τα στελέχη συστημικών τραπεζών, Ταμείων, δημόσιων οργανισμών και επιτροπών με καθεστώς ασυλίας.
  3. Ζήτησε αλλαγή του νόμου για το «Πόθεν Εσχες», που θα περιλαμβάνει πραγματικές και όχι εικονικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης με δημοσίευση όλων των στοιχείων δανείων και όχι μόνο του εκάστοτε ποσού, δηλαδή να συμπεριλαμβάνονται τα ποσά επιχορήγησης και αποπληρωμής, παρατάσεις, αναχρηματοδοτήσεις κ.τ.λ.
  4. Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που ανέλαβε για το ΑΣΕΠ, κάλεσε τον πρωθυπουργό να συμφωνήσει ότι όλοι οι διορισμοί των διοικητών στους δημόσιους οργανισμούς θα γίνονται αποκλειστικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού.
  5. Εθεσε προσθέτως και το ζήτημα του Παλαιστινιακού, αφενός δηλώνοντας στον πρωθυπουργό την αντίθεσή του στην αποχή της Ελλάδας στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ και, αφετέρου, στην επιλογή του να μη συναντηθεί με τον ηγέτη των Παλαιστινίων.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα