Άνοιξε στον ΣΥΡΙΖΑ η «κερκόπορτα» των αποχωρήσεων

Οι τάσεις των νεοπροεδρικών και της «Ομπρέλας» τεντώνουν το σκοινί, καθιστώντας έτσι αναπόφευκτη τη διάσπαση

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη τον ακριβή χρόνο. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο, οι αντιμαχόμενες πλευρές των νεοπροεδρικών και της «Ομπρέλας» τεντώνουν το σκοινί, καθιστώντας τη διάσπαση αναπόφευκτη.

Προς το παρόν, όλα τα στρατόπεδα βρίσκονται σε κατάσταση νευρικής αναμονής, ενώ η ηγεσία αποφεύγει επίμονα να ανοίξει τα χαρτιά της στο ζήτημα των διαγραφών, το οποίο δυναμιτίζει το κλίμα και αποτελεί θρυαλλίδα για τη διάλυση, που πλησιάζει με φόρα.

Μήνυμα Τσακαλώτου

Το σήμα της αποχώρησης έδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην προχθεσινή πολιτική εκδήλωση της εφημερίδας «Εποχή» με τον τίτλο «Για το μέλλον της Ριζοσπαστικής και Ανανεωτικής Αριστεράς», αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνύπαρξης με τη σημερινή ηγεσία κάτω από την ίδια στέγη.

«Είχα δεσμευθεί, είτε χάσω είτε κερδίσω, να ξαναφέρω στους αριστερούς του ΣΥΡΙΖΑ την περηφάνια για τις ιδέες τους και τους αγώνες τους. Ομως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα» είπε.

Συνέστησε, μάλιστα, στην ομάδα των Εφης Αχτσιόγλου, Νάσου Ηλιόπουλου, Αλέξη Χαρίτση, Δανάης Κολτσίδα κ.ά., που σήμερα προβληματίζεται έντονα για τη στάση που θα κρατήσει, καθώς και σε άλλα στελέχη της μειοψηφίας, όπως η Σία Αναγνωστοπούλου, πως είναι μάταιο να περιμένουν μέχρι το συνέδριο. Η «Ομπρέλα» θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι αν δεν τεθεί το θέμα των διαγραφών και μετατεθεί για την επόμενη Κ.Ε. του Δεκεμβρίου, θα το θέσει αυτή. Η πρόταση, πάντως, για μαζική αποχώρηση δεν βρίσκει πολλούς ένθερμους υποστηρικτές, όσο κι αν μεταξύ των απλών μελών ακούγονται απόψεις μέχρι και για κατάληψη των γραφείων της Κουμουνδούρου!

Εναντίον των διαγραφών που αφορούν τους Στέφανο Τζουμάκα, Δ. Βίτσα, Π. Σκουρλέτη και Ν. Φίλη σχηματίζεται μια ευρεία πλειοψηφία, η οποία ζητεί να χαμηλώσουν εκατέρωθεν οι τόνοι και να λυθεί το πρόβλημα σε «οικογενειακό πλαίσιο».

Η προεδρική πλευρά, ωστόσο, την οποία κανοναρχεί ο Π. Πολάκης, παραμένει ανένδοτη. «Η χθεσινή ομιλία Τσακαλώτου έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Δεν ξέρω τι θα κάνει. Εγώ πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα» δήλωσε (Σκάι) ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Ηχηρή πολιτική αποδοκιμασία ζητεί και ο πρώην βουλευτής Θανάσης Οικονόμου, ενώ τη φωτιά συντήρησαν και χθες άλλες φωνές, ασήμαντου βάρους, που αναζητούν μια θέση στο προεδρικό περιβάλλον.

Αξιοσημείωτη η στάση που τηρεί ο Ν. Παππάς, ο οποίος, όπως εκτιμάται, υπολογίζοντας ότι το κόμμα θα υποστεί νέα ήττα στις ευρωεκλογές, προστατεύει το πολιτικό κεφάλαιό του. Με δήλωση που υποδηλώνει πολλά για το μέλλον ο Δ. Τεμπονέρας, ο οποίος ανέφερε: «Το ζήτημα των διαγραφών μπορεί να υποβαθμιστεί, υπάρχει χώρος για ενότητα. Η δημιουργία ενός νέου κόμματος δεν αποτελεί την πρώτη μου επιλογή». Στο κλίμα αυτό, ξεχώρισε η επιστολή-σήμα κινδύνου που έστειλαν στον Κασσελάκη έξι μέλη της Κ.Ε. που ανήκουν στη νεότευκτη κίνηση «Δίκτυο Εναλλακτικής Κοινωνικής Αριστεράς», τα οποία ζητούν να ματαιωθούν οι διαγραφές για να αποφευχθεί η διάλυση. Η δραματική τους έκκληση είναι «να σταματήσει ο σημερινός κατήφορος και να αλλάξει η ατζέντα».

Οι Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Ελένη Ευαγγελοπούλου, Φώτης Λαμπρινίδης και Γιάννης Μπουλέκος που ανήκουν στη νεότευκτη κίνηση, με πρώτα βιολιά τους Δ. Τεμπονέρα και Διάνα Βουτυράκου, αναφέρουν εμφατικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητούν κατάργηση των τάσεων και επίσπευση του συνεδρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα