Το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν

Εξι με επτά ώρες θα βρίσκεται στην Αθήνα μεθαύριο Πέμπτη ο Τούρκος πρόεδρος για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

Περίπου έξι με επτά ώρες θα διαρκέσει η επίσκεψη στην Αθήνα, μεθαύριο Πέμπτη, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας. Οι δύο ηγέτες -αν και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα το ακριβές πρόγραμμα- θα συναντηθούν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατόπιν θα προβούν σε δηλώσεις στον Τύπο και στη συνέχεια θα πάρουν μέρος στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ωστόσο, αν και η επίσκεψη θα γίνει σε δύο μέρες από τώρα, η κυβέρνηση φαίνεται να αγνοεί αν ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας στην πατρίδα του θα σταματήσει στη Θράκη! «Δεν έχουμε ενημέρωση για επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στη Θράκη…» ήταν η απίθανη απάντηση χθες του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, όταν ρωτήθηκε σχετικά…

Στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αναμένεται να είναι παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι θα έχουν νωρίτερα και μεταξύ τους συνάντηση, ενώ θα πάρουν μέρος και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι-Κίλιτς. Ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθούν διμερείς συναντήσεις υπουργών.

Από ελληνικής πλευράς, στις συναντήσεις αυτές θα μετέχουν ο κ. Γεραπετρίτης, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης, ο υπουργός Ναυτιλίας Χρήστος Στυλιανίδης, η υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, καθώς και οι υφυπουργοί Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Κώστας Φραγκογιάννης, αρμόδιοι για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα, αντίστοιχα. Στις διμερείς συμφωνίες που αναμένεται να υπογραφούν και να ανακοινωθούν συμπεριλαμβάνονται το Μεταναστευτικό, η συμφωνία ανάμεσα στο «Invest in Greece» και στον αντίστοιχο τουρκικό κρατικό φορέα, η συμφωνία για τη δεύτερη διασυνοριακή οδική γέφυρα Κήποι – Υψαλα, η συμφωνία για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και για τη συνεργασία στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας και της πρόληψης φυσικών καταστροφών.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, κρατά χαμηλά τις προσδοκίες της για τη συνάντηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης δήλωσε χθες «Θέλουμε οι διαφωνίες με την Τουρκία να μην παράγουν κρίσεις» και υπογράμμισε πως «είναι δεδομένη η μόνη διαφορά μας, δηλαδή η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Είναι δεδομένες οι μεταξύ μας διαφωνίες, αλλά αυτές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Είμαστε πιστοί στις διεκδικήσεις μας, χωρίς να υποχωρούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Θυμίζουμε ότι την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, είπε ότι εύχεται αυτό το ταξίδι να φέρει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Διαφωνίες είχαμε χθες και θα έχουμε και σήμερα» επεσήμανε, προσθέτοντας ωστόσο ότι πρέπει να επικρατήσει ήρεμο κλίμα. Τάχθηκε, μάλιστα, υπέρ μιας λύσης «καζάν καζάν», όπου δηλαδή κερδίζουν όλοι.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα