Γιάννης Οικονόμου: «Υπερήφανος» υπουργός απροστάτευτων πολιτών

Συσσωρεύονται οι αποτυχίες της θητείας Οικονόμου, ο οποίος δεν δικαιώνει την επιλογή Μητσοτάκη στο πρόσωπό του για ένα τόσο απαιτητικό πόστο

Για τον Γιάννη Οικονόμου δεν υπήρχε μπλε φάκελος υπουργού Προστασίας του Πολίτη στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στις 28 Ιουνίου, όταν έπιασε δουλειά η νέα κυβέρνηση. Αρχικά ο πρωθυπουργός τον θεώρησε κατάλληλο για αναπληρωτή υπουργό με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ακριβώς έναν μήνα μετά, στις 28 Ιουλίου, τα μπάνια του Μηταράκη άλλαξαν το κυβερνητικό σχήμα. Ο Οικονόμου μετατέθηκε ξαφνικά στο υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ομως, σαν να το θέλει η μοίρα, είναι η αρνητική πλευρά του αθλητισμού που εξακολουθεί να «κυνηγάει» τον υπουργό. Από τις πρώτες κιόλας μέρες στο νέο του πόστο μέχρι και τώρα…

Στις 7 Αυγούστου δολοφονήθηκε ο οπαδός της ΑΕΚ Μιχάλης Κατσουρής έξω από το γήπεδο της Ν. Φιλαδέλφειας, ύστερα από επιδρομή Κροατών χούλιγκαν που διέσχισαν ανενόχλητοι από την ΕΛ.ΑΣ. τη μισή χώρα. Ο Οικονόμου δεν είχε συμπληρώσει καν δεκαήμερο στο υπουργείο. Η κυβέρνηση πήρε μετά -υποτίθεται- κάποια αραχνιασμένα μέτρα, αλλά οι συμπλοκές οπαδικής βίας συνεχίστηκαν και τους επόμενους μήνες.

Την περασμένη Κυριακή οι οπαδοί του Ολυμπιακού τα έσπασαν στο Πανθεσσαλικό, η Αστυνομία έριξε χημικά μέσα σε γυναικόπαιδα και η ένταση έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις. Προχθές η κατάσταση εκτραχύνθηκε κι άλλο στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Ενας αστυνομικός βρέθηκε να χαροπαλεύει από φωτοβολίδα οπαδού. Ο Οικονόμου δεν είναι πια ένας «νέος» υπουργός Δημοσίας Τάξης που «έκατσε η στραβή» στην πρώτη βάρδια του, ενώ ακόμα δεν γνώριζε καν τα κατατόπια. Συμπληρώνει πλέον ένα πεντάμηνο. Και ο απολογισμός του είναι πολύ κάτω από τη βάση. Κοντά στο… μηδέν.

1. Από τις 7 Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει τίποτα να παρουσιάσει για τον ή τους δολοφόνους του Κατσουρή. Χθες ανακοινώθηκε ότι αποφυλακίζονται οι 30 από τους 100 Κροάτες χούλιγκαν, ενώ είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της χώρας τους ασκεί πολιτικές πιέσεις από την πρώτη στιγμή του φονικού.

2. Στις 16 Αυγούστου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «η Αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων στις θύρες, και όχι οι υπηρεσίες ασφάλειας των ομάδων». Η ΕΛ.ΑΣ., που είχε απεμπλακεί σε σημαντικό βαθμό από τα γήπεδα, με το βάρος να πέφτει όλο και περισσότερο στις ΠΑΕ, υποχρεώθηκε να επιστρέψει. Οπως αποδεικνύεται από τα τελευταία γεγονότα σε Βόλο και βόλεϊ, οι αστυνομικοί ρίχνονται ξυπόλυτοι στ’ αγκάθια.

3. Το βαρυσήμαντο μέτρο που αναθερμάνθηκε τον Αύγουστο ήταν ότι «σε εθνικό επίπεδο οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ». Το ίδιο μέτρο, όμως, έχει ήδη ψηφιστεί με την ίδια ακριβώς διατύπωση από την ελληνική Βουλή στις 11 Μαρτίου 2022. Οπως δεν είχε εφαρμοστεί το «παλιό» ανακοινωθέν-νόμος το 2022, έτσι δεν εφαρμόστηκε και το 2023.

Ακόμα και σε επίπεδο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας, που γίνονται μέρα μεσημέρι, της κοινωνικής βίας και της παραβατικότητας το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να καμαρώσει για επιτυχίες του. Αν και φυσικά ο Γιάννης Οικονόμου κληρονόμησε αρκετές παθογένειες που δεν θα μπορούσε να τις «νικήσει» μέσα σε λίγους μήνες, η θητεία του έχει συσσωρεύσει ήδη μπόλικες αποτυχίες. Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πρόσωπό του δεν δικαιώνεται.

Θα περίμενε κανείς ότι η επανεκλεγμένη κυβέρνηση θα είχε ήδη κάνει περισσότερα για την ασφάλεια των πολιτών, είτε στις πλατείες όπου πέφτουν σφαίρες μπροστά σε γυναικόπαιδα είτε σε συνοικίες και γειτονιές με όλο και πιο συχνές παραβατικές συμπεριφορές ή στα γήπεδα και σε σημαντικά αθλητικά γεγονότα. Οπως, όμως, κύλησε η πρώτη θητεία της κυβέρνησης, με την ίδια αναποτελεσματικότητα προχωρά και η δεύτερη.

Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό ένας αστυνομικός να φεύγει από το σπίτι του και την οικογένειά του προκειμένου να πάει στη δουλειά του, όμως να βρίσκεται με καρφωμένη στην αρτηρία του μια φωτοβολίδα που έριξε χούλιγκαν και η ζωή του να παίζεται κορόνα – γράμματα από το πουθενά.

Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνουν γυναικόπαιδα στον Βόλο και να μην μπορούν να αναπνεύσουν από τα χημικά, ούτε οι ΠΑΕ να περιμένουν πάντα από τους αστυνομικούς να βάζουν σε κίνδυνο και τις δικές τους ζωές, επειδή οι ομάδες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να βάλουν τάξη στα γήπεδά τους. Δεν γίνεται μια κυβέρνηση να ψηφίζει και να ανακοινώνει διαρκώς τους ίδιους νόμους για τους συνδέσμους και να μην τολμάει ποτέ να τους εφαρμόσει, αφήνοντας κάθε χούλιγκαν να τινάζει ζωές και παιχνίδια στον αέρα.

Ούτε είναι δυνατόν εν έτει 2023 μια αστυνομία κι ένα υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευρωπαϊκής χώρας να μη βρίσκουν επί τέσσερις μήνες τον δολοφόνο πολίτη σε κοινή θέα, μπροστά σε κάμερες, έξω από γήπεδο ή μέσα σε λίγες ώρες ποιος έχει ρίξει μια δυνητικά θανατηφόρα φωτοβολίδα παρουσία τόσων ανθρώπων.

Ενδεχομένως ο Γιάννης Οικονόμου να θεωρεί ότι ήδη έχει κάνει αρκετά για την ασφάλεια των πολιτών στις ζωές τους, στις γειτονιές τους ή όταν πηγαίνουν με τα παιδιά τους για να δουν ένα παιχνίδι. Στην πραγματικότητα δεν έχει καταφέρει να πείσει ότι παράγει κάποιου είδους έργο, όπως ορίζει το όνομα του υπουργείου του. Διότι προστασία στον πολίτη δεν παρέχει.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία και σπούδασε στο Γεωπονικό Αθηνών. Στη συνέχεια εργάστηκε ως γεωπόνος. Το 1998 έγινε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και από το 2013-2015 τοποθετήθηκε επικεφαλής της εταιρίας Οδικών Συγκοινωνιών Αθήνας (ΟΣΥ). Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας το 2019 και τον Ιανουάριο του 2021 ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Από τον Αύγουστο του 2021 ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και από τις 28 Ιουλίου είναι υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα