Χάρης Δούκας: Πόσο φοβάται το Μαξίμου τον νέο δήμαρχο Αθηναίων;

Ο πρωθυπουργός θεωρεί τον Δούκα πιο ισχυρό απ’ όσο νόμιζαν όλοι, καθώς εκτιμά ότι έχει απέναντί του έναν προσεχή αντίπαλο, «επικίνδυνο» για τη δική του εξουσία

Τι έχει κάνει ο Χάρης Δούκας κι έχει ανησυχήσει τόσο πολύ την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Προς το παρόν, δεν έχει προλάβει να κάνει τίποτα, δεν έχει καν αναλάβει ακόμη καθήκοντα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Ομως, ξαφνικά η κυβέρνηση πέρασε νύχτα την τροπολογία για να πετάξει τον νέο δήμαρχο από τη θέση του προέδρου στην Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., για τα έργα εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων. Αυτός είναι ο απροσχημάτιστος τρόπος του Μαξίμου να «κερδίσει» τον Δούκα, ακόμα κι αφού έχασε απ’ αυτόν.

Οταν οι Αθηναίοι διάλεξαν τον Δούκα, δηλαδή εξέλεξαν δήμαρχο που δεν ανήκει στην κυβερνητική παράταξη, θεώρησαν ότι αναγκαστικά το Μαξίμου θα κλείσει τη μύτη και θα το καταπιεί. Τελικά, η κυβέρνηση δεν διστάζει να τους χρησιμοποιήσει σαν σάκο του μποξ για να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του καινούργιου δημάρχου τους. Η εταιρία του Δήμου Αθηναίων Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. έχει de facto πρόεδρο τον εκάστοτε δήμαρχο Αθηναίων. Ο δήμος εκπροσωπείται με επτά από τα 11 μέλη στο Δ.Σ. (τρία εκ των οποίων από την παράταξή του), ενώ ο δήμαρχος υποδεικνύει και τον διευθύνοντα σύμβουλο.

Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, το υπουργείο Οικονομικών έφερε τροπολογία για την «επικαιροποίηση επωνυμίας και σκοπού της Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Δημιουργείται νέα εταιρία με την επωνυμία Ανάπλαση Α.Ε., δηλαδή το «Αθήνας» φεύγει βολικά, όσο και σκόπιμα, απ’ τη μέση. Ετσι, ο έλεγχος περνά εξολοκλήρου στην κυβέρνηση. Η εποπτεία θα ασκείται από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.

Για όλο αυτό το κακοπαιγμένο έργο έπρεπε να επινοηθεί μια δικαιολογία, έστω και μια που θα προκαλεί μειδιάματα. Το κόλπο ήταν να γίνει ξαφνικά η εταιρία πανελλαδική, ώστε να αναλαμβάνει την ευθύνη και τον έλεγχο για αναπλάσεις στο σύνολο της χώρας, με σκοπό να βελτιωθούν «η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη». Το νέο Δ.Σ. δεν περιλαμβάνει ούτε τον δήμαρχο Αθηναίων ούτε μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Δεν συμμετέχει καν εκπρόσωπος του Δήμου Αθηναίων ή της Περιφέρειας Αττικής. Φυσικά, η απόφαση εξόργισε τον Χάρη Δούκα, ο οποίος έβγαλε ανακοίνωση τονίζοντας ότι «η σκανδαλώδης τροπολογία δεν πρέπει να περάσει», προσθέτοντας, μάλιστα, ότι «πρόκειται για μια καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας». Το ίδιο ζήτησαν και ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ειδικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έκανε λόγο για «παρακρατικά μέσα» και «πελατειακές λογικές», ζητώντας απόσυρση της τροπολογίας: «Αλλάζετε τον σκοπό της εταιρίας αλλά και το Δ.Σ. Δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοδιοικητικός. Σαράντα πέντε εκατομμύρια ευρώ είναι έργα ανάπλασης που αφορούν τον Δήμο της Αθήνας». Και διερωτήθηκε «γιατί δεν τους βάλατε τους αυτοδιοικητικούς, δεν περιμένατε να συγκροτηθεί η ΚΕΔΕ και μετά να έρθετε με ρύθμιση;»

Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι «από τον Μάρτιο του 2022 έχει παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο η νομοθετική πρωτοβουλία που προέβλεπε η εταιρία να γίνει όχημα για αναπλάσεις σε όλη τη χώρα». Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι, βάσει των αλλαγών, «όποιος κι αν ήταν δήμαρχος, δεν θα μπορούσε να διοικεί την εταιρία του Δημοσίου». Από τις κυβερνητικές αντιδράσεις και τη φτωχή «επιχειρηματολογία» έγινε σαφές ότι ο Μητσοτάκης δεν παίρνει πίσω την τροπολογία, ούτε αναμένεται να το κάνει. Γιατί η τακτική του με τον Δήμο της Αθήνας αντανακλά όλο τον τρόπο με τον οποίο δουλεύει ο ίδιος προσωπικά ως πρωθυπουργός. Η δημόσια εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του είναι απλά μια μπλόφα. Και χάρη στον Δούκα αποκαλύπτεται τώρα ότι στην πραγματικότητα ο πρωθυπουργός φοβάται.

Δεν είναι ασφαλώς ο Δούκας ο μόνος καταλύτης. Ερχεται να προστεθεί, όμως, σαν σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι σε μια σειρά από γεγονότα, αρχίζοντας από τις υποκλοπές και φτάνοντας ακόμα και στην πανικόβλητη διαταγή για κομματική πειθαρχία, χθες. Ο πρωθυπουργός απλώς υποδύεται, πίσω από πολλές μάσκες, τον ισχυρό ηγέτη, τον φιλελεύθερο ευρωπαϊστή και τον πολιτικό αρχών. Αρκεί μόνο να απειληθεί η όχι και τόσο στέρεη παντοκρατορία του, με τη μορφή είτε δυνητικών αποκαλύψεων είτε απώλειας ελέγχου, για να πεταχθούν άρον άρον απ’ το παράθυρο όλες οι μεταμορφώσεις. Και του φιλελεύθερου και του κεντρώου και του πολιτικά κυρίαρχου.

Οταν το πράγμα δυσκολεύει, ο Μητσοτάκης αποκαλύπτει την ανασφάλειά του και δεν διστάζει να «ξεγυμνώνεται» ο ίδιος μπροστά στους πολίτες. Ο «ισχυρός ηγέτης» μάς δείχνει ότι έχει πήλινα πόδια. Για τον Δήμο της Αθήνας ο Μητσοτάκης θα μπορούσε να αφήσει τις εξουσίες ως έχουν. Επέλεξε να επινοήσει μια φρέσκια γραφειοκρατία, μπας και ελέγξει πλήρως τον νέο δήμαρχο από την αφετηρία.

Τελικά, ο πρωθυπουργός θεωρεί τον Δούκα πιο ισχυρό απ’ όσο νόμιζαν όλοι. Η απρόσμενη ανατροπή στις αυτοδιοικητικές εκλογές τροφοδότησε με νέες δόσεις ανασφάλειας τον Μητσοτάκη, που προφανώς βλέπει πιο μπροστά από τη συγκεκριμένη νίκη αυτή καθαυτή και, ενδεχομένως, εκτιμά ότι έχει απέναντί του έναν προσεχή αντίπαλο. Η συμπεριφορά του πρωθυπουργού ορίζεται, ως φαίνεται, από το ποιον έχει απέναντί του κάθε φορά κι από το πόσο «επικίνδυνο» για τη δική του εξουσία τον θεωρεί.


ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

Νέος δήμαρχος Αθηναίων

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Γεννήθηκε το 1980 στην Αθήνα και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Είναι καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στο Μετσόβιο. Ο τομέας εξειδίκευσής του σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών μοντελοποίησης και χάραξης πολιτικής για την αειφόρο ανάπτυξη. Εχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 150 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Τον Νοέμβριο του 2022 ορίστηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη τομεάρχης Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ. Την 1η Αυγούστου 2023 έλαβε επίσημα το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων και εκλέχθηκε στον β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, με αντίπαλο τον Κώστα Μπακογιάννη.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα