Ο Μητσοτάκης άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ

Έκανε την ανακοίνωση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο μιλώντας για «ιστορική μεταρρύθμιση»

Παρακάμπτοντας τη συνταγματική απαγόρευση (η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, πρόκειται για ένα σύνολο απολιθωμένων διατάξεων), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες στο υπουργικό συμβούλιο την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία τους «ιστορική μεταρρύθμιση». Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτό είναι «το πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα». «Θα έχει συνεπώς μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο, σε μία προσπάθεια να προλάβει τις επικρίσεις για το γεγονός ότι ανακοινώνει μη κρατικά πανεπιστήμια την ίδια στιγμή που η δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της, με πολλά τμήματα η ίδια η κυβέρνησή του να τα έχει κλείσει τα προηγούμενα χρόνια και άλλα να φυτοζωούν ή να μη λειτουργούν λόγω έλλειψης φοιτητών, κυρίως στην περιφέρεια, είπε ταυτόχρονα ότι «προτεραιότητά μας είναι το δημόσιο πανεπιστήμιο, που θα έχει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, με ακόμα ενισχυμένο το αυτοδιοίκητο, με πρόσθετη χρηματοδότηση που μέσω πολλών διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων θα μπορεί να διευρύνει και τις συνεργασίες με κορυφαία διεθνή ιδρύματα».

Τον Φεβρουάριο

Ο πρωθυπουργός, αφού έκανε την παραπάνω παραπλανητική επί της ουσίας εισαγωγή, τόνισε πως «την ίδια ώρα που η δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απελευθερώνεται από τη γραφειοκρατία, τα μη κρατικά πανεπιστήμια έρχονται ουσιαστικά να αποκαταστήσουν μία ιστορική εκπαιδευτική ανορθογραφία και αυτό γιατί παραμένουμε μία από τις ελάχιστες χώρες του πλανήτη που συνεχίζουμε να υψώνουμε τέτοια τείχη στην εκπαίδευση».

Οπως είπε, το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Φεβρουάριο «δίνει την προοπτική ο τόπος μας να καταστεί κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα, να σπουδάσουν και να εργαστούν κάποιοι από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό».

Εκανε γνωστό ότι «τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα θα μπορούν να λειτουργούν ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, από τα οποία πρέπει να σας πω ότι ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ τα προγράμματα σπουδών τους θα εγκρίνονται με βάση αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική διάσταση του θέματος, σημειώνοντας πως «τα πολύ μεγάλα ποσά που ξοδεύουν σήμερα οι ελληνικές οικογένειες για να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός συνόρων θα παραμείνουν στη χώρα για θα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία».

Επ’ αυτού έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο στην οποία φοιτούν, όπως είπε, κοντά στους 20.000 Ελληνες, επισημαίνοντας ότι εκεί η ιδιωτική Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας, γι’ αυτό κι εκεί η αντίστοιχη μεταρρύθμιση υπήρξε ένα σημείο στο οποίο συμφώνησαν όλες οι δυνάμεις.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Παιδείας σε σχετική αναλυτική ανακοίνωση για τις αλλαγές στα δημόσια πανεπιστήμια και για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων αναφέρει σχετικά με τις συνταγματικές απαγορεύσεις του Συντάγματος ότι «η Σύγχρονη Συνταγματική Προσέγγιση υποδεικνύει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι ένα απολιθωμένο σύνολο διατάξεων που ερμηνεύονται στατικά μέσα στον χρόνο» και μια σύγχρονη και επίκαιρη ανάγνωση του άρθρου 16 του Συντάγματος, υπό το φως του ενωσιακού Δικαίου, επιτρέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων με την εγγύηση και την εποπτεία του κράτους. Επικαλείται μάλιστα γνωμοδοτήσεις καθηγητών Συνταγματικού Δικαίου (Σκουρής/Βενιζέλος, Αλιβιζάτος, Μανιτάκης, Σπυρόπουλος κ.ά.).


Βορίδης: Δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα

Τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση παρακάμπτει το Σύνταγμα για να ιδρύσει μη κρατικά ΑΕΙ αποκάλυψε χθες ο Μάκης Βορίδης. Ο υπουργός Επικρατείας είπε πως «υπάρχει μία σχετικά πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που συνδέει τη λειτουργία των πανεπιστημίων με πανεπιστήμια του εξωτερικού, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια της ελευθερίας οικονομικής δραστηριότητας εντός της Ε.Ε» και, όπως υποστήριξε, «η απόφαση της Ε.Ε υπερισχύει του Συντάγματος». «Δεν υπάρχει παραβίαση. Παλαιότερα δεν υπήρχε αυτή η απόφαση και δεν μπορούσαμε να προχωρήσουμε στο νομοσχέδιο» είπε.


Θετική υποδοχή αλλά και επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης

Ευμενή αποδοχή αλλά και έντονες επιφυλάξεις προκαλεί στα κόμματα της αντιπολίτευσης η απόφαση της κυβέρνησης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών σχολών. «Ο κ. Μητσοτάκης παίζει επικίνδυνα παιχνίδια με το Σύνταγμα» παρατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει: «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία. Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Ολα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη».

Θετικός με επιφυλάξεις εμφανίστηκε αντίθετα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ανέφερε (Real FM): «Αν ιδρυθεί ένα μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στα πρότυπα των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων με campus, με έρευνα, δεν θα μπούμε εμπόδιο διότι θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα. Αλλά προτεραιότητα για εμάς είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, που αφορά εκατομμύρια Ελληνες και όχι μόνο τους λίγους.

Εάν, τώρα, η Ν.Δ. φέρει κάτι το οποίο υπονομεύει το Δημόσιο και κάνει τα πτυχία εμπόριο μέσω μιας ιδιωτικής και κερδοσκοπικής αγοράς χωρίς κριτήρια, τότε θα είμαστε αρνητικοί». Το ΚΚΕ ανέφερε: «Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις συνιστούν πρόκληση και νέα επίθεση στα δικαιώματα της νεολαίας! Γιατί χτυπούν την αξία του πτυχίου, ενισχύουν την εμπορευματοποίηση της παιδείας, ενώ η πρόσβαση στην πανεπιστημιακή μόρφωση κρίνεται ακόμα περισσότερο από το πορτοφόλι κάθε οικογένειας». «Η βιασύνη της Ν.Δ. γεννά μία απορία: Θα νοιαζόταν τόσο πολύ εάν δεν ενδιαφερόταν η γνωστή εταιρία CVC;» σημειώνει η Ελληνική Λύση, προσθέτοντας: «Θα μας έπειθε για το ανιδιοτελές των προθέσεών της εάν βιαζόταν και για την κατάργηση της Συμφωνίας των Πρεσπών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα